Agressió, grooming i kinship: un model integral de jerarquia en Cercopithecinae basat en la conducta adaptativa

Author

Dolado i Guivernau, Ruth

Director

Quera, Vicenç (Quera Jordana)

Salvador Beltrán, Francesc

Date of defense

2011-12-23

Legal Deposit

B. 4057-2012

Pages

254 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Metodologia de les Ciències del Comportament

Abstract

Prenent com a referència el marc teòric plantejat per la hipòtesi de covariació (Thierry, 2004), al llarg d’aquesta tesi es pretenia elaborar un model d’estructura social en primats integrant les conductes de competició (agressió), de cooperació (grooming) i les relacions de parentiu (kinship). Facilitant així, la comprensió dels processos que intervenen en la formació i manteniment de l’estructura social en primats, integrant-los un únic model més parsimoniós, on l’emergència de les conductes complexes s’explica a partir de la interacció entre regles de conducta simples. Per aconseguir aquests objectius vàrem combinar dues vies d’investigació: a) l’observació naturalista centrada en un grup de Cercocebus torquatus residents al Parc Zoològic de Barcelona; i b) l’elaboració d’un model basat en agents (MBA) anomenat A-KinGDom que està basat en altres MBA ja existents que permeten l’estudi d’estructura social en el gènere Macaca (Hemelrijk, 1998 i Puga-González et al., 2009). La combinació d’ambdues vies de recerca aportaren dades quantitatives sobre els patrons de conducta que determinen l’estructura social en la subfamília Cercopithecinae. Els resultats van mostrar existència de concordança entre les dades procedents de les simulacions i les dades procedents de l’observació naturalista, permeten emprar el model basat en agents com a eina predictiva d’estructura social en Cercopithecinae.


Using as reference the theoretical framework proposed by the covariation hypothesis (Thierry, 2004), this thesis aims to develop a model of social structure in primates integrating competitive behavior (aggression), cooperation (grooming) and kinship. Facilitating the understanding of the processes involved in the formation and maintenance of social structure in primates, integrating them in a single model, where the emergence of complex behavior is explained through the interaction of simple rules of conduct. In order to achieve these objectives, we combine two lines of research: a) naturalistic observation centered on a group of Cercocebus torquatus living at Barcelona Zoo, and b) the development of an agent based model called A-Kingdom. The combination of both pathways contributed to obtain quantitative values that determine the social structure in the subfamily Cercopithecinae. The results showed the existence of concordance between data from the simulations and data from naturalistic observation, so we can use the model based on agents as a predictive tool of social structure in Cercopithecinae.

Keywords

Primats; Primates; Cercopitècids; Cercopitécidos; Cercopithecidae; Jerarquia social en els animals; Jerarquía social en los animales; Social hierarchy in animals; Etologia; Etología; Animal behavior

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

RDG_TESI.pdf

3.465Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)