Role of NFAT5 in macrophage polarisation

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Tellechea Recarte, Mónica
dc.date.accessioned
2018-06-12T16:00:16Z
dc.date.available
2020-05-19T08:00:11Z
dc.date.issued
2017-05-19
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/585894
dc.description.abstract
Macrophages are exquisite sensors of tissue homeostasis that can rapidly switch between pro- and anti-inflammatory or regulatory modes to respond to perturbations in the microenvironment. This functional plasticity involves a precise orchestration of gene expression patterns whose transcriptional regulators have not been fully characterised. Our project aimed at characterising the contribution of the transcription factor NFAT5 to macrophage functions in different polarisation settings. For that we generated classically and alternatively-polarised WT and NFAT5-deficient macrophages and studied the expression of typical polarisation markers by analysing their mRNA levels by RT-qPCR and also at protein levels by flow cytometry, ELISA and Western Blot. We also checked macrophage functions associated with a pro-inflammatory profile, such as bactericidal capacity and the ability to promote Th1 polarisation over Th2 responses. Finally, we performed in vivo assays to determine the pro-tumoural phenotype of NFAT5-deficient macrophages against syngeneic Lewis lung carcinoma and ID8 ovarian carcinoma cells. Overall, our revealed its predominant role in promoting pro-inflammatory macrophage functions ranging from facilitating Th1 responses to restraining tumour progression.
dc.description.abstract
Els macròfags són cèl·lules del sistema immunitari innat que es troben en tots els òrgans. Als teixits, els macròfags actuen per mantenir la homeòstasi canviant ràpidament entre estats inflamatoris i antiinflamatoris per respondre eficientment a les pertorbacions que succeeixen en el seu entorn. Aquesta plasticitat funcional requereix l’expressió coordinada de gens que estan regulats per factors que encara no han estat completament caracteritzats. En aquest treball es volia estudiar la contribució del factor de transcripció NFAT5 com a regulador de les funcions dels macròfags en diferents condicions de polarització. Per això, varem generar macròfags clàssicament activats (M1) i activats de manera alternativa (M2), WT i deficients en NFAT5, i varem analitzar l’expressió de marcadors M1 i M2 a nivell de mRNA i a nivell de proteïna per tècniques de citometria de fluxe, de ELISA i de Western Blot. També es van estudiar funcions inflamatòries dels macròfags, com ara la capacitat per a eliminar bacteris intracel·lulars o la inducció de respostes Th1 en limfòcits T CD4. Finalment es varen dur a terme assajos in vivo amb tumors singènics de pulmó (Lewis lung carcinoma) i el carcinoma d’ovari (ID8) per a determinar si els macròfags deficients en NFAT5 tenen una menor capacitat antitumoral. En resum, els nostres resultats indiquen que NFAT5 contribueix preferentment en la inducció de funcions inflamatòries, com ara la inducció de respostes Th1 i la restricció de la progressió tumoral.
dc.format.extent
168 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
NFAT5
dc.subject
Macrophage
dc.subject
Polarisation
dc.subject
Transcriptional regulation
dc.subject
Innate immune response
dc.subject
Macròfag
dc.subject
Polarització
dc.subject
Regulació transcripcional
dc.subject
Resposta immunitària innata
dc.title
Role of NFAT5 in macrophage polarisation
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
576
dc.contributor.authoremail
monica.tellechea@upf.edu
dc.contributor.director
López Rodríguez, M. Cristina
dc.contributor.codirector
Buxadé Fortuny, Maria
dc.embargo.terms
12 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tmtr.pdf

2.270Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)