La fiscalitat del patrimoni històric

Author

Martinez Gil, Xavier

Director

Pont Clemente, Joan-Francesc

Tutor

Pont Clemente, Joan-Francesc

Date of defense

2014-12-09

Pages

828 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Dret Financer i Tributari

Abstract

El Patrimoni Històric representa l’herència cultural acumulada pels nostres avantpassats i que és compartida per tota una col·lectivitat. Per aquest motiu tradicionalment ha despertat la voluntat de preservar-lo per a poder-lo gaudir i per a poder transmetre’l als nostres descendents. En conseqüència les autoritats públiques han encaminat la seva actuació sobre el Patrimoni Històric a aconseguir, fonamentalment les tres finalitats següents: la seva preservació, el seu acreixement i la garantia de la transmissió a les generacions futures. Un dels instruments amb què compta el sector públic per a complir amb les seves finalitats és la fiscalitat. En aquest estudi hem analitzat en quina mesura la regulació de la fiscalitat del Patrimoni Històric contribueix al compliment d’aquests tres objectius públics. Un dels principals reptes ha estat la definició de l’objecte d’estudi ja que té un origen extrajurídic. A partir d’un estudi sincrònic i diacrònic hem abordat la incorporació a l’ordenament jurídic d’aquest concepte i hem constatat com des de la constitucionalització de la seva protecció s’ha teixit un entramat jurídic, que va més enllà del Dret Tributari, la qual cosa ha comportat posar ordre en l’enorme complexitat i dispersió normativa per tal d’orientar-la cap a l’anàlisi del compliment dels objectius públics en relació al Patrimoni Històric. L’heterogeneïtat i la manca de visió global de les solucions fiscals adoptades han posat en evidència algunes mancances i incoherències que posen en qüestió l’eficàcia d’aquestes per a l’assoliment dels objectius marcats alhora que obren la porta per a comportaments dels particulars que s’allunyen de l’interès general.

Keywords

Patrimoni cultural; Patrimonio cultural; Cultural heritage; Política fiscal; Fiscal policy; Sector públic; Sector público; Public sector

Subjects

349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

XMG_TESI.pdf

4.141Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)