ANGPTL8 y su implicación en el embarazo, la diabetes y la obesidad

Autor/a

Martínez Pérez, Bruno

Director/a

Fernández Veledo, Sonia

Megia Colet, Ana

Fecha de defensa

2018-07-13

Páginas

133 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Resumen

Aquest treball estudia el paper de la ANGPTL8 en l'obesitat i l'embaràs. La ANGPTL8 és una proteïna circulant produïda principalment pel fetge i que s'ha vinculat amb la adipogènesi i amb l'homeòstasi del metabolisme lipídic i hidrocarbonat. Atès que l'obesitat i l'embaràs són dues situacions caracteritzades per la presència de resistència a la insulina, en què es produeixen alteracions en el metabolisme tant dels lípids com dels glúcids i en la qual es produeix canvis en els dipòsits grassos, considerem que podria ser rellevant conèixer la dinàmica de la ANGPTL8 en aquestes entitats. En la gestació observem que els nivells de ANGPTL8 es troben més elevats que fora de la gestació, aconseguint el nivell màxim en primer trimestre de gestació. En el moment del part, els nivells de ANGPTL8 fetal són superiors als observats en sang materna i mostren una associació amb el pes en néixer i l'adipositat neonatal, sent menors en els nounats amb pes adequat per a l'edat gestacional i / o al tertil mitjà d'adipositat. En models murins, vam demostrar que l'expressió de ANGPTL8 en teixit adipós marró de la mare i del fetus va ser paral·lela a la de UCP1, i en línies cel·lulars observem que l'expressió d'aquesta proteïna augmentava durant el procés de "Browning". A més, en tractar al teixit adipós amb ANGPTL8, es promou l'expressió de marcadors d'adipòcits marrons, suggerint un possible paper com a promotor del "Browning". Totes aquestes dades, suggereixen que ANGPTL8 podria exercir un paper en la regulació del creixement fetal i la adipogènesi en la vida intrauterina. D'altra banda, estudiem els nivells de ANGPTL8 en pacients amb obesitat amb i sense diabetis mellitus tipus 2, i observem que els nivells circulants de ANGPTL8 es trobaven més baixos en aquells pacients obesos amb diabetis mellitus tipus 2 en comparació amb els obesos sense diabetis. A més, Observem que al mes de la cirurgia, es produïa un augment dels nivells de ANGPTL8 i que aquest increment era capaç de predir la remissió de la diabetis a l'any de la cirurgia. Per tant, els nostres estudis suggereixen que ANGPTL8 estaria implicada en la fisiologia de l'embaràs i en l'etiopatogènia de la de la diabetis i l'obesitat.


Este trabajo estudia el papel de la ANGPTL8 en la obesidad y el embarazo. La ANGPTL8 es una proteína circulante producida principalmente por el hígado y que se ha vinculado con la adipogénesis y con la homeostasis del metabolismo lipídico e hidrocarbonado. Dado que la obesidad y el embarazo son dos situaciones caracterizadas por la presencia de resistencia a la insulina, en las que se producen alteraciones en el metabolismo tanto de los lípidos como de los glúcidos y en la que se produce cambios en los depósitos grasos, consideramos que podría ser relevante conocer la dinámica de la ANGPTL8 en estas entidades. En la gestación observamos que los niveles de ANGPTL8 se encuentran más elevados que fuera de la gestación, alcanzando el nivel máximo en primer trimestre de gestación. En el momento del parto, los niveles de ANGPTL8 fetal son superiores a los observados en sangre materna y muestran una asociación con el peso al nacer y la adiposidad neonatal, siendo menores en los neonatos con peso adecuado para la edad gestacional y/o en el tertil medio de adiposidad. En modelos murinos, demostramos que la expresión de ANGPTL8 en tejido adiposo marrón de la madre y del feto fue paralela a la de UCP1, y en líneas celulares observamos que la expresión de esta proteína aumentaba durante el proceso de “browning”. Además, al tratar al tejido adiposo con ANGPTL8, se promueve la expresión de marcadores de adipocitos marrones, sugiriendo un posible papel como promotor del “browning”. Todos estos datos, sugieren que ANGPTL8 podría ejercer un papel en la regulación del crecimiento fetal y la adipogénesis en la vida intrauterina. Por otro lado, estudiamos los niveles de ANGPTL8 en pacientes con obesidad con y sin diabetes mellitus tipo 2, y observamos que los niveles circulantes de ANGPTL8 se encontraban más bajos en aquellos pacientes obesos con diabetes mellitus tipo 2 en comparación con los obesos sin diabetes. Además, Observamos que al mes de la cirugía, se producía un aumento de los niveles de ANGPTL8 y que este incremento era capaz de predecir la remisión de la diabetes al año de la cirugía. Por lo tanto, nuestros estudios sugieren que ANGPTL8 estaría implicada en la fisiología del embarazo y en la etiopatogenia de la de la diabetes y la obesidad.


This paper studies the role of ANGPTL8 in obesity and pregnancy. ANGPTL8 is a circulating protein produced mainly by the liver and which has been linked to adipogenesis and to the homeostasis of lipid and hydrocarbon metabolism. Given that obesity and pregnancy are two situations characterized by the presence of insulin resistance, in which there are alterations in the metabolism of both lipids and carbohydrates and in which changes occur in fatty deposits, we consider that it could be relevant to know the dynamics of the ANGPTL8 in these entities. In pregnancy, we observed that ANGPTL8 levels are higher than outside of pregnancy, reaching the maximum level in the first trimester of pregnancy. At the time of delivery, fetal ANGPTL8 levels are higher than those observed in maternal blood and show an association with birth weight and neonatal adiposity, being lower in neonates with adequate weight for gestational age and / or at birth. medium tertile of adiposity. In murine models, we showed that the expression of ANGPTL8 in brown adipose tissue of the mother and the fetus was parallel to that of UCP1, and in cell lines we observed that the expression of this protein increased during the browning process. In addition, when treating adipose tissue with ANGPTL8, the expression of brown adipocyte markers is promoted, suggesting a possible role as a promoter of browning. All these data suggest that ANGPTL8 could play a role in the regulation of fetal growth and adipogenesis in intrauterine life. On the other hand, we studied the levels of ANGPTL8 in patients with obesity with and without type 2 diabetes mellitus, and we observed that the circulating levels of ANGPTL8 were lower in obese patients with type 2 diabetes mellitus compared with obese patients without diabetes. In addition, we observed that one month after surgery, there was an increase in ANGPTL8 levels and that this increase was able to predict the remission of diabetes one year after surgery. Therefore, our studies suggest that ANGPTL8 would be involved in the physiology of pregnancy and in the etiopathogenesis of diabetes and obesity.

Palabras clave

Obesitat; Embarás; ANGPTL8; Obesidad; Embarazo; Obesity; Pregnancy

Materias

576 - Biología celular y subcelular. Citología; 577 - Bioquímica. Biología molecular. Biofísica; 61 - Medicina; 612 - Fisiología

Área de conocimiento

Ciències de la salut

Documentos

TESI.pdf

14.74Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)