New insights into the role of the RNA binding proteins CPEBs in cancer

Author

Gibert Fernandez, Joan

Director

Navarro Medrano, Pilar

Méndez de la Iglesia, Raúl

Date of defense

2017-11-08

Pages

186 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Cytoplasmic polyadenylation binding proteins (CPEB) are a family of RNA binding proteins which control the translation of its target mRNAs by modulating the length poly(A) mRNA tail. Cytoplasmic polyadenylation was originally discovered in oocytes, during meiotic progression, and more recently it has also been described in neuronal synapsis and in other somatic contexts. Currently, it has been proposed that 20% of the transcriptome can be potential targets to be regulated by this cytoplasmic polyadenylation. These mRNAs have a Cytoplasmic Polyadenylation Element (CPE) in its 3’ UnTranslated Regions (3’UTR) that is recognized by CPEBs. Although, several studies show that CPEBs have an important role in cancer progression and metastasis, its mechanistic role remain incomplete or unknown. In this study we describe the contribution of CPEB1 in pancreatic cancer progression and the role of CPEB4 in endometrial cancer metastasis. On one hand, CPEB1 acts both as a tumour suppressor or oncogene depending on the basal amounts of this protein inside the cell. On the other hand, CPEB4 impairs the metastatic potential of endometrial cancer cells by inhibiting the translation of key metastatic genes.


Les proteïnes d'unió a elements de poliadenilació citoplasmàtica (CPEB) són una família de proteïnes d'unió a ARN que controlen la traducció dels seus ARN missatger objectiu mitjançant la modulació de la longitud de la cua de poly(A) del ARN missatger. La poliadenilació citoplasmàtica va ser descoberta orginàriament in oòcits, durant la progressió meiòtica. Recentment, també s’ha descrit el seu rol en la sinapsi neuronal i altres contexts somàtics. Actualment, s’ha predit que al voltant del 20% del transcriptoma es, potencialment, una diana de la poliadenilació citoplasmàtica. Aquests ARN missatgers tenen un Element de Poliadenilació Citoplasmàtica (CPE) a la seva regió no traduïda al 3’ (3’UTR) que es reconeguda per les proteines CPEB. Tot i que diversos estudis mostren que les CPEBs tenen un paper important en la progressió i la metàstasi del càncer, el seu paper i mecanisme roman incomplet o desconegut. En aquest estudi es descriu l'aportació de CPEB1 en la progressió del càncer de pàncrees i el paper de CPEB4 en la metàstasi del càncer d'endometri. D'una banda, CPEB1 actua tant com a supressor tumoral o oncogèn en funció de les quantitats basals d'aquesta proteïna dins de la cèl·lula. D'altra banda, CPEB4 impedeix el potencial metastàtic de les cèl·lules del càncer d’endometri inhibint la traducció de gens clau en la metàstasi.

Keywords

CPEBs; CRISPR-Cas9 technology; TGFβ; Dose dependent phenotype; Proteïnes d'unió a ARNm; Control de la traducció de proteïnes; Progressió tumoral; Metàstasi

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Documents

tjgf.pdf

44.36Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)