Improvement of sample classification and metabolite profiling in 1H-NMR by a machine learning-based modelling of signal parameters

Autor/a

Cañueto Rodríguez, Daniel

Director/a

Cañellas Alberich, Nicolau

Fecha de defensa

2018-10-15

Páginas

156 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica

Resumen

RMN és una plataforma analítica utilitzada per quantificar els metabòlits presents en les mostres de metabolòmica. Els espectres de 1H-RMN mostren múltiples senyals de metabòlits amb tres paràmetres específics (desplaçament químic, ample mitjà de banda, intensitat) que poden mostrar reactivitat a les condicions de la mostra. Aquesta reactivitat perjudica l'optimització del fitat dels espectres necessari per a realitzar el perfilat automàtic de metabòlits de les mostres. L'objectiu d'aquesta tesi va ser l'exploració de l'ús de tècniques de tendència basades en Machine Learning (ML) amb l'ús de fluxos de treball robustos per modelar i explotar la informació present en els diferents paràmetres de senyal durant el perfilat de metabòlits dels conjunts de dades 1H-NMR. En particular, les aplicacions considerades van ser la millora de la classificació de les mostres en els estudis de metabolòmica i la millora de la qualitat del perfilat automàtic. A més d'assolir aquests objectius, també es van obtenir èxits addicionals (per exemple, la generació d'una nova eina de codi obert capaç de resoldre els reptes en l'elaboració de perfils de matrius complexes).


RMN es una plataforma analítica utilizada para cuantificar los metabolitos presentes en las muestras de metabolómica. Los espectros de 1H-RMN muestran múltiples señales de metabolitos con tres parámetros específicos (desplazamiento químico, ancho medio de banda, intensidad) que pueden mostrar reactividad a las condiciones de la muestra. Esta reactividad perjudica a la optimización del fitado de los espectros necesario para realizar el perfilado automático de metabolitos de las muestras. El objetivo de esta tesis fue la exploración del uso de técnicas de tendencia basadas en Machine Learning (ML) con el uso de flujos de trabajo robustos para modelar y explotar la información presente en los diferentes parámetros de señal durante el perfilado de metabolitos de los conjuntos de datos 1H-NMR. En particular, las aplicaciones consideradas fueron la mejora de la clasificación de las muestras en los estudios de metabolómica y la mejora de la calidad del perfilado automático. Además de lograr estos objetivos, también se obtuvieron logros adicionales (por ejemplo, la generación de una nueva herramienta de código abierto capaz de resolver los retos en la elaboración de perfiles de matrices complejas).


NMR is an analytical platform used to quantify the metabolites present in metabolomics samples. 1H-NMR spectra show multiple metabolite signals, each one with three parameters (chemical shift, half bandwidth, intensity) which can show reactivity to the sample conditions. This reactivity is a challenge for the optimization of the lineshape fitting of spectra necessary to perform the automatic metabolite profiling of samples. The aim of this PhD thesis was the exploration of the use of trending machine learning (ML)-based techniques and of robust ML-based workflows to model and then exploit the information present in the different parameters collected for each signal during the metabolite profiling of 1H-NMR datasets. In particular, the applications considered were the enhanced classification of samples in metabolomics studies and the enhancement of the quality of automatic profiling in 1H-NMR datasets. in addition to the achievement of these goals, additional achievements (e.g., the generation of a new open-source tool able to solve challenges in the profiling of complex matrices) was also fulfilled.

Palabras clave

Bioinformàtica; Machine Learning; Metabolòmica; Bioinformatics; Metabolomics

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 004 - Informática; 543 - Química analítica; 66 - Ingeniería, tecnología e industria química. Metalurgia

Área de conocimiento

Enginyeria i arquitectura

Documentos

TESI.pdf

5.364Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)