La Fiscalía Europea

Author

Lucio García, Guadalupe Milagros

Director

Huici Sancho, Laura

Tutor

Huici Sancho, Laura

Date of defense

2018-12-18

Pages

429 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

La protección de los intereses financieros de la Unión Europea a través del derecho penal ha sido un reto de difícil consecución. Con el fin de darle una solución orgánica y procedimental a esta cuestión, en el Tratado de Lisboa, los Estados miembros pactaron introducir la potestad de la Unión Europea para crear una Fiscalía Europea competente para la investigación de los delitos que afecten a los intereses financieros de la Unión. Tras más de cuatro años de negociaciones y ante la imposibilidad de alcanzar un acuerdo unánime, finalmente la Fiscalía Europea se crea en 2017 por cooperación reforzada. Se trata de un nuevo órgano de la Unión Europea con una naturaleza jurídica compleja, derivada de la singularidad de sus características estructurales, del ámbito material en el que debe funcionar, así como de los instrumentos jurídicos que le dotan de competencias. La Fiscalía Europea ostenta el ius puniendi en el proceso penal, aunque la resolución corresponderá a los órganos judiciales competentes de los Estados miembros. Este funcionamiento ad hoc comporta un régimen jurídico mixto, compuesto, tanto por normas emanadas del derecho de la Unión Europea, como de normas de naturaleza nacional. Su entrada en funcionamiento aún está por definirse, aunque no será antes de noviembre de 2020 por lo que aún quedan algunas cuestiones pendientes de concretar.


La protecció dels interessos financers de la Unió Europea a través del dret penal ha estat un repte de difícil consecució. Per tal de donar-li una solució orgànica i procedimental a aquesta qüestió, en el Tractat de Lisboa, els Estats membres van pactar introduir la potestat de la Unió Europea per crear una Fiscalia Europea competent per a la investigació dels delictes que afecten els interessos financers de la Unió. Després de més de quatre anys de negociacions i davant la impossibilitat d'assolir un acord unànime, finalment es crea la Fiscalia Europea l'any 2017 mitjançant la cooperació reforçada. Es tracta d'un nou òrgan de la Unió Europea amb una naturalesa jurídica complexa, derivada de la singularitat de les seves característiques estructurals, de l'àmbit material en el qual ha de funcionar, així com dels instruments jurídics que el doten de competències. La Fiscalia Europea ostenta l'ius puniendi en el procés penal, malgrat que la resolució correspondrà als òrgans judicials competents dels Estats membre. Aquest funcionament ad hoc comporta un règim judicial mixt, que consta tant de normes que emanen del dret de la Unió Europea com de normes de naturalesa nacional. La seva entrada en funcionament encara resta per definir, tot i que no serà abans de novembre del 2020, el que significa que encara queden algunes qüestions pendents de concretar.


The protection of the financial interests of the European Union by means of criminal law has been a hard-won challenge. In order to attain an organic and procedural solution to this issue, in the Treaty of Lisbon, the Member States agreed to introduce the power of the European Union to create a European Public Prosecutor's Office responsible for the investigation of offences that affect the financial interests of the European Union. After more than four years of negotiations and, due to the impossibility of reaching a unanimous agreement, the European Public Prosecutor's Office was eventually created by enhanced cooperation in 2017. This is a new body of the European Union with a complex legal status, derived from the singularity of its structural characteristics and from the material scope in which it is required to work, as well as from the legal instruments which grant it powers. The European Public Prosecutor's Office has the ius puniendi in criminal proceedings, even though the resolve rests with the relevant judicial bodies of the Member States. This ad hoc operation entails a combined legal system made up of regulations derived from the European Union law as well as from regulations of a national nature. Its start date is yet to be determined, although it will not be earlier than November 2020 and, therefore, some outstanding issues still remain to be defined.

Keywords

Institucions de la Unió Europea; Instituciones comunitarias; Institucions of the European Union; Integració europea; Integración europea; European federation; Dret penal europeu; Derecho penal europeo; Criminal law (European Union law); Fiscals; Fiscales; Prosecutor's office; Delictes financers; Delitos financieros; Financial crimes

Subjects

341 - International law

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

GMLG_TESIS.pdf

3.098Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)