La concepció filosòfica de la vida domèstica. Fonamentació històrica en la filosofia grega

Autor/a

Mercadé Serra, Marc

Director/a

Llinàs Begon, Joan Lluís

Fecha de defensa

2018-09-26

Páginas

357 p.



Departamento/Instituto

Universitat de les Illes Balears. Doctorat en Filologia i Filosofia

Resumen

[cat] -Introducció: De la tríada de les ciències pràctiques de la Filosofia grega -l’ètica, la política i l’economia- solament trobam en l’espectre de la filosofia pràctica actual l’ètica i la política. La “filosofia econòmica” no s’ha pogut establir fins ara, ni com a temàtica ni com a disciplina, de manera anàloga a la filosofia política o a la ètica de la tríada originària. - Contingut de la investigació: Aquesta investigació delimita una aproximació filosòfica a la “vida domèstica” per al seu restabliment actual com a objecte de reflexió filosòfica. La tesi que es defensa és la possibilitat d’una reflexió filosòfica sobre la vida domèstica, diferent als enfocaments culturals, sociològics o antropològics. Per això, cal determinar una metodologia i unes dimensions que permetin reemprendre la reflexió filosòfica grega sobre l’oîkos de Xenofont, Plató, Aristòtil i els seus deixebles. - Conclusió: Retornar-hi per descobrir la rellevància d’una oikonomía permet articular en el present aquesta reflexió pendent sobre una dimensió fonamental de la vida humana.


[spa] - Introducción: De la tríada de las ciencias prácticas de la Filosofía griega -la ética, la política y la economía- sólo encontramos en el espectro de la filosofía práctica actual la ética y la política. La "filosofía económica" no se ha podido establecer hasta ahora, ni como temática ni como disciplina, de manera análoga a la filosofía política o la ética de la tríada originaria. - Contenido de la investigación: Esta investigación delimita una aproximación filosófica a la "vida doméstica" para su restablecimiento actual como objeto de reflexión filosófica. La tesis que se defiende es la posibilidad de una reflexión filosófica sobre la vida doméstica, diferente a los enfoques culturales, sociológicos o antropológicos. Por ello, hay que determinar una metodología y unas dimensiones que permitan retomar la reflexión filosófica griega sobre el oîkos de Jenofonte, Platón, Aristóteles y sus discípulos. - Conclusión: Regresar a esta época para descubrir la relevancia de una oikonomía permite articular en el presente esta reflexión pendiente sobre una dimensión fundamental de la vida humana.


[eng] - Introduction: From all the triad of the practical sciences of Greek Philosophy -ethics, politics and economics – we can only find ethics and politics in the spectrum of the current practical philosophy. The "economic philosophy" hasn’t been established until now, neither as a topic nor as a discipline, as the political philosophy or the ethics of the original triad has. - Research: This research define a philosophical approach to "domestic life" for its current restoration as a subject of philosophical reflection. The thesis that is defended is a philosophical reflection on this domestic life is possible, which is different from the cultural, sociological or anthropological approaches. For this, it is necessary to determine a methodology and dimensions that allow the Greek philosophical reflection about oîkos of Xenophon, Plato, Aristotle and their disciples. - Conclusion: Going back to discover the relevance of an oikonomía articulate this still undone reflection at present about a fundamental dimension of human life.

Palabras clave

Oikonomia; Filosofia domèstica; Filosofia i societat; Quotidianitat; Filosofia clàssica

Materias

1 - Filosofía y psicología; 14 - Sistemas y puntos de vista filosóficos

Área de conocimiento

Història de les Idees

Documentos

tmms1de1.pdf

3.107Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)