Protección penal del medio ambiente y disuasión. Una mirada desde el análisis económico del derecho

Author

Sánchez Otharán, Juan Francisco

Director

Corcoy Bidasolo, Mirentxu

Date of defense

2019-02-22

Pages

452 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

Desde que el Derecho penal moderno introdujo en su repertorio de bienes jurídicos protegidos al medio ambiente, mucho se ha hablado sobre el tema. Esta investigación se centra en los siguientes aspectos: el primero de ellos radica en conceptualizar al medioambiente como bien jurídico penalmente protegido. Luego, se diferencia la protección administrativa y la protección penal del medioambiente, evaluando los aspectos más destacados de ambas ramas del ordenamiento jurídico. Posteriormente, se desarrollan los conceptos principales del análisis económico del derecho como método y/o herramienta para estudiar los efectos de la sanción en el comportamiento humano. Aplicando ese método se procede a evaluar el efecto disuasorio de la ley penal en el sector medioambiental. Para llevar adelante este trabajo se han realizado un estudio empírico y distintos análisis estadísticos para, intentar, responder a la pregunta que motivó la presente tesis: ¿disuade el Derecho penal del medio ambiente? Si bien no se pretende que las conclusiones alcanzadas sean definitivas, sin embargo, sí pueden considerarse un punto de partida para futuros estudios sobre la cuestión en España.


Since modern criminal law introduced environment as one of the protected legal rights, much has been said about. This research focuses in the following aspects: The first one is the conceptualization of the environment as a legally protected criminal issue. Then it differentiates administrative protection off criminal protection of the environment evaluating the relevant aspects of both branches of law. Subsequently, it develops the main concepts of Economic Analysis of Law as a trusted method and/or tool to study the effects of punishment on human behavior. Applying this method, it proceed to evaluate the deterrent effect of criminal law in the environmental sector. To carry on with this work, an empirical study and different statistical analysis has been carried on in order to try to answer the question that motivated this thesis: Does environmental criminal law has a deterrent effect? Although it is not intended that the conclusions reached as to be final, they can be considered a starting point for future studies on the issue in Spain.


Des que el Dret penal modern va introduir en el seu repertori de béns jurídics protegits el medi ambient, molt s'ha parlat sobre el tema. Aquesta recerca se centra en els següents aspectes: el primer d'ells radica a conceptualitzar el medi ambient com a un bé jurídic penalment protegit. Després, es diferencia la protecció administrativa i la protecció penal del medi ambient, avaluant els aspectes més destacats d'ambdues branques de l'ordenament jurídic. Posteriorment, es desenvolupen els conceptes principals de l'anàlisi econòmica del dret com a mètode i/o eina per estudiar els efectes de la sanció en el comportament humà. Aplicant aquest mètode es procedeix a avaluar l'efecte dissuasiu de la llei penal en el sector mediambiental. Per portar endavant aquest treball s'ha realitzat un estudi empíric i diferents anàlisis estadístiques per intentar respondre la pregunta que va motivar la present tesi: dissuadeix el Dret penal del medi ambient? Si bé no es pretén que les conclusions aconseguides siguin definitives, no obstant això, sí que poden considerar-se un punt de partida per a futurs estudis sobre la qüestió a Espanya.

Keywords

Dret penal; Derecho penal; Criminal law; Delictes contra el medi ambient; Delitos contra el medio ambiente; Offenses against the environment; Protecció ambiental; Protección ambiental; Environmental protection; Procediment administratiu; Procedimiento administrativo; Administrative procedure

Subjects

343 - Criminal law. Penal offences

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

JFSO_TESIS.pdf

2.592Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)