Mesura de la fibromiàlgia: millora del perfil social i del dolor dels pacients en població espanyola

Author

Ayza Puig, Anna

Director

Cifre León, Ignacio,

Date of defense

2019-05-17

Pages

190 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

La síndrome de la Fibromiàlgia (FM) és un tipus de dolor crònic que afecta a la qualitat de vida del pacient, tant a nivell físic, psicològic com social. La investigació de la FM actual té algunes mancances, ja que no s’ha validat cap qüestionari d’avaluació del dolor crònic en aquesta població i, sovint, s’incorporen en estudis, com a un individu més de dolor crònic, sense diferenciar-lo. A partir d’aquest marc teòric, proposem quatre estudis. El primer, consisteix en validar el qüestionari d’avaluació del dolor crònic West Haven-Yale Multidimensional Pain Inventory (WHYMPI) en població espanyola amb FM. En el segon s’estudien les diferències a nivell físic, psicològic i social entre FM i el dolor crònic, a partir del Dolor Crònic d’Esquena (CBP). Davant les diferències a nivell social, es planteja un tercer estudi per aprofundir en el perfil familiar en FM i la seva relació amb les estratègies d’afrontament al dolor. I un quart estudi pilot, el qual, a partir de l’anàlisi de clústers, es pretén separar les poblacions de FM, Lumbàlgia (CLBP) i controls (HC) a partir de variables psicològiques i de dolor. Els resultats obtinguts ens mostren com el qüestionari WHYMPI és vàlid per mesurar el dolor en FM, sempre i quan es realitzin les proposades correccions. També s’observen diferències notables a nivell físic, psicològic i social entre FM i CBP, així com també intervenen moltes més variables a l’hora de predir la severitat del dolor en FM, que no en CBP que només n’intervé una. Pel què fa al perfil familiar, observem com la severitat del dolor afecta negativament a diferents característiques de l’estil de funcionament familiar, així com també que el recolzament social està relacionat amb més interferència, dolor i emocionalitat negativa. També s’aprecien diferències de l’experiència de dolor, d’estratègies d’afrontament al dolor i de l’estil de funcionament familiar, en funció de quin subsistema familiar prové l’ajuda a la persona amb FM, sent una combinació dels subsistemes marital i filial la que més beneficis s’observen. Per últim, en l’anàlisi de clústers, s’obté una millor separació de poblacions a partir de les combinacions d’informació de les variables psicològiques i de dolor. En conclusió, en aquesta tesi hem validat el qüestionari WHYMPI en població espanyola amb FM. També es pot afirmar que la FM és una síndrome molt més complexa que altres tipus de dolors crònics, com el CBP, en la qual la família i els seus membres hi influeixen en l’experiència del dolor així com en les estratègies d’afrontament al dolor utilitzades. Finalment, l’estudi pilot ens mostra com una combinació de les variables psicològiques i de dolor són claus per la distinció de síndromes de dolor crònic. Tot i així, es necessitarien més investigacions en aquest sentit.


El síndrome de la Fibromialgia (FM) es un tipo de dolor crónico que afecta a la calidad de vida del paciente, tanto a nivel físico, psicológico como social. La investigación de la FM actual tiene algunas carencias, ya que no se ha validado ningún cuestionario de evaluación del dolor crónico en esta población y, a menudo, se incorporan en estudios como un individuo más de dolor crónico, sin diferenciarlo. A partir de este marco teórico, proponemos cuatro estudios. El primero, consiste en validar el cuestionario de evaluación del dolor crónico West Haven-Yale Multidimensional Pain Inventory (WHYMPI) en población española con FM. En el segundo se estudian las diferencias a nivel físico, psicológico y social entre FM y dolor crónico, a partir del Dolor Crónico de Espalda (CBP). Ante las diferencias a nivel social observadas, se plantea un tercer estudio para profundizar en el perfil familiar en FM y su relación con las estrategias de afrontamiento al dolor. Y un cuarto estudio piloto, el cual, a partir del análisis de clústeres, se pretende separar las poblaciones de FM, Lumbalgia (CLBP) y controles (HC) a partir de variables psicológicas y de dolor. Los resultados obtenidos nos muestran como el cuestionario WHYMPI es válido para medir el dolor en FM, siempre y cuando se realicen las correcciones propuestas. También se observan diferencias notables a nivel físico, psicológico y social entre FM y CBP, así como que intervienen muchas más variables a la hora de predecir la severidad del dolor en FM, que las que intervienen en CBP que sólo interviene una. En cuanto al perfil familiar, observamos como la severidad del dolor afecta negativamente a diferentes características del estilo de funcionamiento familiar, así como también que el apoyo social está relacionado con más interferencia, dolor y emocionalidad negativa. También se aprecian diferencias de la experiencia de dolor, de estrategias de afrontamiento al dolor y del estilo de funcionamiento familiar, en función de qué subsistema familiar proviene la ayuda a la persona con FM, siendo una combinación de los subsistemas marital y filial la que más beneficios presenta. Por último, en el análisis de clústeres, se obtiene una mejor separación de poblaciones a partir de las combinaciones de información de las variables psicológicas y de dolor. En conclusión, en esta tesis hemos validado el cuestionario WHYMPI en población española con FM. También se puede afirmar que la FM es un síndrome mucho más complejo que otros tipos de dolores crónicos, como el CBP, en el que la familia y sus miembros influyen en la experiencia del dolor, así como en las estrategias de afrontamiento al dolor utilizadas. Finalmente, el estudio piloto nos muestra como una combinación de las variables psicológicas y de dolor son claves para la distinción de síndromes de dolor crónico. Sin embargo, se necesitarían más investigaciones en este sentido.


Fibromyalgia syndrome (FM) is a type of chronic pain that affects the quality of life of the patient, all three physically, psychologically and socially. Research on the current FM has some shortcomings, since no chronic pain assessment questionnaire has been validated in this population and often these individuals are incorporated into studies as another individual with more chronic pain without differentiating them. Based on this theoretical framework, we suggest four studies. The first is to validate the West Haven-Yale Multidimensional Pain Inventory (WHYMPI) chronic pain questionnaire in Spanish population with fibromyalgia. The second studies the physical, psychological and social differences between FM and chronic pain, based on Chronic Back Pain (CBP), are studied. Considering the differences observed in social status, a third study is contemplated with the purpose of go in depth in the family profile in fibromyalgia and its relation to the coping strategies with pain. And a fourth pilot study, which, based on the analysis of clusters, is intended to separate the populations of FM, Chronic Low Back Pain (CLBP) and controls (HC) from psychological variables and pain. The results obtained show us how the WHYMPI questionnaire is valid to measure the pain in fibromyalgia, as long as the corrections are made. There are also notable differences at the physical, psychological and social level between FM and CBP, as well as many more variables involved when it comes to predicting the severity of the pain in FM, than those involved in CBP being is only one. As for the family profile, we observe how the severity of the pain affects negatively to different characteristics of the family functioning style, as well as that the social support is related to more interference, pain and negative emotionality. Differences are also found in the experience of pain, pain management strategies and the family functioning style, depending on which family subsystem provides help to the person with FM, being a combination of marital and subsidiary subsystems the one in which most benefits are observed. Finally, in the analysis of clusters, a better separation of populations is obtained from the combinations of information of the psychological and pain variables. In conclusion, in this thesis we have validated the WHYMPI questionnaire in Spanish population with FM. It can also be said that FM is a much more complex syndrome than other types of chronic pain, such as CBP, in which the family and its members influence the experience of pain as well as coping strategies in the pain used. Finally, the pilot study shows how a combination of psychological and pain variables are key for the distinction of chronic pain syndromes. Even so, more research would be needed in this regard.

Keywords

Dolor; Fibromiàlgia; Avaluació; Validació; Dolor crònic d'esquena; Recolzament social; Ansietat; Depressió

Subjects

159.9 - Psychology; 616.7 - Pathology of the organs of locomotion. Skeletal and locomotor systems; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Anna_Ayza.pdf

3.885Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)