Masclisme i cultura jurídica. Una etnografia del procés judicial de la violència de gènere

Author

Canyelles i Gamundí, Caterina

Director

Esteban, Mari Luz

Terradas Saborit, Ignasi

Date of defense

2019-03-22

Pages

322 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Antropologia Social

Abstract

Amb ànim de contribuir al respecte i a la defensa del dret de les dones a viure una vida sense violències ni revictimitzacions, l'objectiu principal de la recerca ha consistit en analitzar l'abast de la influència de la cultura masclista en els procediments judicials així com en el reflex mediàtic i social que es fa de la justícia en el camp de la violència de gènere. La metodologia emprada en aquesta recerca ha estat l'etnografia en l'àmbit judicial, a partir de l'observació a jutjats i d'entrevistes a operadors jurídics que treballen amb la Llei Orgànica 1/2004 de 28 de desembre de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. Els resultats demostren que el dret de les víctimes a l'accés a la justícia es veu vulnerat si no es deixen enrere les idees preconcebudes de com han de ser i actuar homes i dones, també, durant un procés judicial. S'ha observat que té lloc la perpetuació d'estereotips de gènere i de prejudicis que romanen instal·lats en l'imaginari del delicte de violència de gènere (la idea de les “denúncies falses” en relació als sobreseïments provisionals i les absolucions per falta de proves, la sospita que existeixi un ànim espuri al darrera la interposició de denúncies, la culpabilització de la víctima, entre d'altres), fet que té conseqüències en la protecció de la persona ofesa, en la seva credibilitat, en la concessió d'ordres d'allunyament, en les sentències i en el tracte directe amb totes les parts del procés judicial. La principal proposta és que el conjunt de professionals que treballen amb la Llei rebin una formació especialitzada més enllà de qüestions legals, abordant, també, la comprensió del fenomen de violència de gènere i les seves particularitats, mostrant, al mateix temps, la seva complexitat.


Con ánimo de contribuir al respeto y a la defensa del derecho de las mujeres a vivir una vida sin violencias ni revictimizaciones, el objetivo principal de esta investigación ha consistido en analizar el alcance de la influencia de la cultura machista en los procedimientos judiciales, así como en el reflejo mediático y social que se hace de la justicia en el campo de la violencia de género. La metodología utilizada en esta investigación ha sido la etnografía en el ámbito judicial, a partir de la observación en juzgados y de entrevistas a operadores jurídicos que trabajan con la Ley Orgánica 1/2004 de 28 de diciembre de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género. Los resultados demuestran que el derecho de las víctimas al acceso a la justicia se ve vulnerado si no se dejan atrás las ideas preconcebidas de cómo tienen que ser i actuar hombres y mujeres, también, durante un proceso judicial. Se ha observado que tiene lugar la perpetuación de estereotipos de género y de prejuicios que permanecen instalados en el imaginario del delito de violencia de género (la idea de las "denuncias falsas" en relación a los sobreseimientos provisionales y a las absoluciones por falta de pruebas, la sospecha que exista un ánimo espurio detrás de la interposición de denuncias, la culpabilización de la víctima, entre otros), hecho que tiene consecuencias en la protección de la persona ofendida, en su credibilidad, en la concesión de órdenes de alejamiento, en las sentencias y en el trato directo con todas las partes del proceso judicial. La principal propuesta es que el conjunto de profesionales que trabajan con la Ley reciba una formación especializada más allá de cuestiones legales, abordando, también, la comprensión del fenómeno de violencia de género y sus particularidades, mostrando, a su vez, su complejidad.


This research aims to contribute to the defense of women's right to live a life free of violence and revictimization through the analysis of the scope of sexist culture and its influence in judicial proceedings and the mediatic and social reflection of justice in the field of gender based violence. The methodology used in this research has been ethnography in the judicial context, through observation in courts and the interviews to legal operators who work with the Organic Law 1/2004 from the 28th of December Integral Protection Measures Against Gender based Violence. Results show that the right of the victims to access to justice is violated if preconceptions on how men and women have to be and act -also during a legal procedure- are not left behind. It has been observed that a perpetuation of gender stereotypes and inducted prejudices of the crime imaginary of gender based violence occur. These include the idea of "false accusations" in relation to provisional dismissals and acquittals due to lack of evidence, the suspicion of a spurious mood behind the interposition of denouncements and the incrimination of the victim among others. These stereotypes have consequences in the protection of the offended person, in its credibility, in the granting of restraining orders, in judgments and in direct dealings with all parties to the judicial process. The main proposal is that legal professionals receive specialized training in which, beyond legal issues, the phenomenon of gender based violence, its particularities and complexity are addressed.

Keywords

Violència contra les dones; Violencia contra las mujeres; Violence against women; Masclisme; Machismo; Dones maltractades; Mujeres maltratadas; Abused women; Procediment judicial; Procedimiento judicial; Judicial process

Subjects

572 - Physical anthropology

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

CCG_TESI.pdf

5.306Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)