Community participation in the tourism governance at the Chinese border: Power, Boundaries and Values

Autor/a

Min, Zhang

Director/a

Font, Xavier

Russo, Antonio

Fecha de defensa

2019-09-23

Páginas

206 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia

Resumen

L'objectiu d'investigació general d'aquest estudi és l'examen de les condicions que permeten que les comunitats ètniques a les zones de frontera puguin participar en el desenvolupament turístic local, i no solament en termes de compartir passivament els beneficis derivats, sinó activament en processos de presa de decisió, que s'espera condueixin cap a un desenvolupament inclusiu, cohesionat i sostenible. Per resoldre aquesta qüestió, es proposa un marc conceptual basat en una revisió extensa de la literatura sobre governança i participació de la comunitat, mentre que la construcció del model analític es basa en una interpretació original de la Teoria d'Intercanvi Social (Social Exchange Theory). La noció de la importància de les fronteres en un estadi crucial de desenvolupament de la iniciativa ‘One Belt One Road’ a Xina, el objectiu de la qual és la connexió i col·laboració amb els països limítrofs, requereix un marc d'investigació basat en el context d'intercanvi social. Aquest estudi s'articula a través d'un conjunt de punts de partides teòrics de diferents àrees disciplinàries, com la sociologia, l'antropologia, la teoria econòmica, els estudis de la governança, del turisme i del desenvolupament sostenible per arribar a introduir un marc d'investigació multidimensional sobre la participació de la comunitat. S'apliquen mètodes d'anàlisis de l'intercanvi social en combinació amb anàlisi de contingut que permet una aproximació original a l’objecte de la recerca. D'aquesta manera s'obté evidència empírica que permet articular operativament el concepte teòric de participació de la comunitat amb poder endogen en coalició amb les empreses turístiques locals, com a pont entre un nivell marco del sistema de governança local (la destinació) i un nivell micro (la comunitat). Aquests resultats són útils per informar processos de participació en el futur, que permetin obrir camí cap a destinacions en regions de frontera que siguin sostenibles i inclusives.


El objetivo de investigación general de este estudio es el examen de las condiciones que permiten que las comunidades étnicas en las zonas de frontera puedan participar en el desarrollo turístico local, y no solo en términos de compartir pasivamente los beneficios derivados, sino activamente en procesos de toma de decisión, que se espera conduzcan hacia un desarrollo inclusivo, cohesionado y sostenible. Para resolver esta cuestión, se propone un marco conceptual basado en una revisión extensa de la literatura sobre gobernanza y participación de la comunidad, mientras que la construcción del modelo analítico se basa en una interpretación original de la Teoría de Intercambio Social (Social Exchange Theory). La noción de la importancia de las fronteras en el estadio crucial de desarrollo de la iniciativa ‘One Belt One Road’ en China, cuyo objetivo es la conexión y colaboración con los países colindantes, requiere un marco de investigación basado en el contexto de intercambio social. Este estudio se articula a través de un conjunto de puntos de partidas teóricos de diferentes áreas disciplinares, como la sociología, la antropología, la teoría económica, los estudios de la gobernanza, del turismo y del desarrollo sostenible para llegar a introducir un marco de investigación multidimensional sobre la participación de la comunidad. Se aplican métodos de análisis del intercambio social en combinación con análisis de contenido que permite una aproximación original al objeto de la investigación. De esta manera se obtiene evidencia empírica que permite articular operativamente el concepto teórico de participación de la comunidad con poder endógeno en coalición con las empresas turísticas locales, como puente entre un nivel marco del sistema de gobernanza local (la destinación) y un nivel micro (la comunidad). Estos resultados son útiles para informar procesos de participación en el futuro que permitan de abrir una ruta hacia destinos en regiones de frontera que sean sostenibles e inclusivos.


The overarching research question for this study is concerned with examining the conditions under which border ethnic communities could participate in local tourism development, not only in terms of passive economic benefit sharing, but also active decision making, which is expected to lead to an inclusive, cohesive and sustainable development. To address this question, a conceptual framework is proposed based on an in-depth review of the extant literature on governance and community participation. While the construction of the analytical model is framed by interpreting the Social Exchange Theory. The notion about the importance of borders at the critical moment of ‘One Belt One Road’ (OBOR) initiative of China, which aims to connect and collaborate with the neighbouring countries, calls for a research framing within a social exchange context. This study brings together a cross-disciplinary collection of major theoretical concepts from sociology, anthropology, economic theory, governance, tourism and sustainable development to frame a novel multi-dimensional enquiry into the subject of community participation. It applies social network analysis combined with content analysis which introduces new approaches to research on the subject. By doing so it provides empirical evidence to support the theoretical concept of community participation with endogenous power in the coalition with local CBT enterprises, as a bridge between the macro (destination) and micro (community) levels. These findings are particularly useful for informing future participation processes that can pave the way for sustainable and inclusive border tourism destinations.

Palabras clave

governanca del turisme; fronteres; comunitats; gobernanza del turismo; fronteras; comunidades; tourism governance; borders; communities

Materias

32 - Política; 91 - Geografía. Viajes

Área de conocimiento

Ciències Socials i jurídiques

Documentos

TESI.pdf

4.105Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)