Trabajo, salarios y nivel de vida de los mineros de real del Monte (México) en los siglos XVIII y XIX

Author

Gaona Rivera, Elías

Director

Sarasúa, Carmen

Date of defense

2019-07-15

ISBN

9788449088681

Pages

356 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica

Abstract

Utilitzant com a font una àmplia documentació d’arxiu, aquesta tesi és la primera que quantifica el nivell de vida dels miners de la regió argentífera de Real del Monte (Mèxic), entre 1766 i 1900. Ho fa a través de dos variables: un índex de salaris reals, construït a partir de: (1) la sèrie de salaris nominals i d’una cistella de béns de consum amb els seus preus; i (2) l’anàlisi de les condicions de treball dels miners. L’ingrés familiar s’ha calculat incorporant als salaris del cap de família el d’un fill, amb l’objectiu de valorar el treball infantil per les economies familiars. La tesi reconstrueix l’activitat de les empreses mineres de Real del Monte, l’organització del treball tant de les mines com de les hisendes de benefici, el reclutament dels treballadors i la seva composició per origen ètnic, edat i gènere. Es demostra que el component central de la remuneració dels barreteros no era el salari monetari, sinó el partido, és a dir, el mineral que ells mateixos extreien i comercialitzaven una vegada acabada la seva jornada com assalariats, cosa que explica els intents de l’empresa per suprimir aquesta pràctica secular de remuneració i la resistència dels miners a la seva desaparició. En gran part degut al partido, en el período novohispano les famílies dels miners tenien un poder de compra molt superior al nivell de subsistència, i molt per damunt de les d’altres oficis i regions del món. Aquest alt poder adquisitiu s’anirà perdent degut a tres factors: l’increment dels preus dels béns, l’estancament dels salaris i la disminució del partido, arribant a nivells de subsistència a finals del segle XIX. Si a més del poder de compra tenim en compte el nivell de vida, confluïm que les condicions de treball i de malaltia dels miners milloren molt lentament i només a finals del XIX.


Utilizando como fuente una amplia documentación de archivo, esta tesis es la primera que cuantifica el nivel de vida de los mineros de la región argentífera de Real del Monte (México), entre 1766 y 1900. Lo hace a través de dos variables: un índice de salarios reales, construido a partir de: (1) la serie de salarios nominales y de una cesta de bienes de consumo con sus precios; y (2) el análisis de las condiciones de trabajo de los mineros. El ingreso familiar se ha calculado incorporando a los salarios del cabeza de familia el de un hijo, con objeto de valorar el trabajo infantil para las economías familiares. La tesis reconstruye la actividad de las empresas mineras de Real del Monte, la organización del trabajo tanto de las minas como de las haciendas de beneficio, el reclutamiento de los trabajadores y su composición por origen étnico, edad y género. Se demuestra que el componente central de la remuneración de los barreteros no era el salario monetario, sino el partido, es decir, el mineral que ellos mismos extraían y comercializaban una vez concluida su jornada como asalariados, lo que explica los intentos de la empresa para suprimir esta práctica secular de remuneración y la resistencia de los mineros a ello. En gran parte debido al partido, en el periodo novohispano las familias de mineros tenían un poder de compra muy superior al nivel de subsistencia, y muy por encima de la de otros oficios y regiones del mundo, como describieron los comtemporáneos. Este alto poder adquisitivo se irá perdiendo debido a tres factores: el incremento en los precios de los bienes, el estancamiento de los salarios y la disminución del partido, alcanzando niveles de subsistencia a finales del siglo XIX. Si además del poder de compra tenemos en cuenta el nivel de vida, concluimos que las condiciones de trabajo y enfermedad de los mineros mejoraron muy lentamente y solo a finales del XIX.


Using as a source an ample archival documentation, this is the first research that attempts to measure the living standards of miners in the Real del Monte silver region, between 1766 and 1900. It does so by: calculating an index of real wages, starting with (1) the series of nominal wages, (2) a basket of consumption goods, with their prices, and (3) the analysis of the working conditions of miners. Family income has been then calculated including, besides the income from the family ‘head’, that of a male child, working also as a helper in the mines. The thesis reconstructs the activity of mining companies in Real del Monte, the organization of work inside the mines as well as in the surface haciendas de beneficio, where silver was manufactured for export; the recruitment of workers and the composition of the labor force by age, sex and ethnic origin. The thesis proves that the central component of the remuneration of miners was not the monetary wage, but the partido, or amount of mineral that they were allowed to extract and commercialize by themselves, once their working hours done. The economic importance of this part of their remuneration explains the repeated attempts by the company to supress the partido, and the violent refusal of miners to accept this change in their traditional forms of remuneration. To a large extent due to the partido, in the colonial period miners’ households had a purchasing power very much above the subsistence level that most workers had, as noted by contemporaries. This high purchasing power falled however during the 19th century, due to three factors: the high increase in the level of prices; the stabilization of nominal wages, despite increases in productivity due to technical innovations; and the reduction, and finally disappearance, of the partido. The thesis includes as well in the analysis a discussion of living standards in general, beyond purchasing power. Taking into account the high frequency of accidents, sickness, and low life expectancy due to poor working conditions in the mining sector, the thesis concludes that the living conditions of miners were much poorer that nominal wages suggest.

Keywords

Real del Monte; Miners; Mineros; Nivells de vida; Niveles de vida; Standard of living

Subjects

331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour.

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

egr1de1.pdf

5.264Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)