Paisatges monàstics. El monacat alt-medieval als comtats catalans (segles IX-X)

Author

Costa Badia, Xavier

Director

Garí, Blanca

Soler, Maria, 1977-

Tutor

Garí, Blanca

Date of defense

2019-07-24

Pages

793 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Història i Arqueologia

Abstract

La present tesi doctoral proposa una aproximació innovadora al paisatge monàstic dels comtats catalans dels segles IX i X a través de dos nivells de detall ben diferenciats. En primer lloc, es planteja un estudi de caràcter més general que, partint de la identificació de tots els monestirs que s’hi poden documentar, crea una cartografia completa del fenomen monàstic sobre la qual analitzar la seva distribució espacial, els paral·lels que s’hi detecten i els diversos models de comportament que s’hi poden distingir. En segon lloc, es proposa un estudi minuciós de tres paisatges concrets, tots ells amb una elevada concentració de monestirs, per tal de precisar com aquests centres es relacionaren amb el seu entorn físic i social, transformant-lo de manera evident, però, alhora, veient-se profundament condicionats per ell. Així s’aconsegueix donar una visió holística i integral del fet monàstic que permet entendre millor el perquè de la ràpida proliferació de cenobis al llarg dels segles IX i X, així com el complex rol que jugaren en l’articulació social, política, econòmica i religiosa dels comtats catalans.


This doctoral thesis proposes an innovative approach to the monastic landscape of the Catalan counties in the 9th and 10th centuries using two clearly-differentiated levels of detail. Firstly, a study of a more general nature is undertaken, starting by identifying all the monasteries that can be documented, to create a comprehensive cartography of the monastic phenomenon with which to analyse its spatial distribution, the parallels to be detected and the different models of behaviour that can be distinguished. Secondly, a meticulous study of three specific landscapes with a high concentration of monasteries is undertaken, all with the aim of establishing just how these centres interacted with their physical and social settings, clearly transforming them but at the same time being profoundly conditioned by them. This gives a comprehensive, holistic view of the monastic phenomenon to allow a better understanding of the reasons for the rapid proliferation of sites in the 9th and 10th centuries, as well as the complex role


La presente tesis doctoral propone una aproximación innovadora al paisaje monástico de los condados catalanes de los siglos IX y X mediante dos niveles de detalle bien diferenciados. En primer lugar, se plantea un estudio de carácter más general que, partiendo de la identificación de todos los monasterios que se pueden documentar en ese territorio, crea una cartografía completa del fenómeno monástico sobre la cual analizar su distribución espacial, los paralelos que se detectan en ella y los diversos modelos de comportamiento que se pueden distinguir. En segundo lugar, se propone un estudio más minucioso de tres paisajes concretos, todos ellos con una elevada concentración de monasterios, para precisar cómo estos centros se relacionaron con su entorno físico y social, transformándolo de forma evidente, pero, a su vez, viéndose profundamente condicionados por él. De esta manera se consigue dar una visión holística e integral del monacato que permite entender mejor el porqué de la rápida proliferación de cenobios a lo largo de los siglos IX y X, así como el papel tan complejo que jugaron en la articulación social, política, económica y religiosa de los condados catalanes.

Keywords

Alta edat mitjana; Alta Edad Media; Early Middle Ages; Monaquisme; Monacato; Monachism; Cartografia; Cartografía; Cartography; Sistemes d'informació geogràfica; Sistemas de información geográfica; Geographic information systems; Catalunya; Cataluña; Catalonia

Subjects

93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Note

Programa de Doctorat Cultures Medievals

Documents

01.XCB_TESI.pdf

27.29Mb

02.XCB_ANNEXOS.pdf

45.32Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)