Canvis, continuïtats i ruptures en la violència social vigatana en el trànsit de la Baixa Edat Mitjana a l'Època Moderna (Segle XV)

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament d'Història i Arqueologia
dc.contributor.author
Collelldemont Vives, Elisenda
dc.date.accessioned
2019-12-18T11:06:57Z
dc.date.available
2019-12-18T11:06:57Z
dc.date.issued
2018-12-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/668167
dc.description
Programa Doctorat Societat i Cultura: Història, Antropologia, Arts, Patrimoni I Gestió Cultural
en_US
dc.description.abstract
Aquesta tesi doctoral es proposa analitzar les bandositats del segle XV a la ciutat de Vic per comprovar com l’ús de la violència, en forma de lluita de bàndols, podia ésser una de les vies d’accés a les estructures de poder municipal i, per tant, una via d’ascens social i econòmic per part d’una noblesa rural que havia vist entrar en crisi els seus patrimonis a partir de mitjan s. XIV. El segle XV va suposar un xoc entre les reminiscències de les estructures feudals i les noves fórmules de govern municipal, afavorint que sorgissin intenses lluites per defensar els interessos propis dels senyors jurisdiccionals versus l’oligarquia urbana. Un cop analitzada la imbricació entre poder i violència, el treball es divideix seguint dos aspectes principals d’anàlisi. En un primer lloc, es detalla l’evolució i la configuració de les estructures del poder municipal vigatanes, amb la particularitat de la divisió de la ciutat en dues partides sota dos senyors jurisdiccionals diferents. En segon lloc, segueix l’anàlisi dels diferents episodis de bandositats urbanes al llarg de tot el segle seguit de l’estudi de cas sobre una de les famílies vigatanes més vinculada en aquestes lluites —els Altarriba—, cosa que permet indagar sobre les motivacions i les maneres d’actuar de les faccions. Finalment, es comparen els períodes més intensos de les bandositats amb els moments de canvis en les estructures municipals. En conjunt, aquesta tesi vol comprovar si l’ascens social i econòmic per mitjà de la violència detectat en els senyors bandolers del s. XVI pot tenir un origen en el segle precedent.
en_US
dc.description.abstract
The aim of the current doctoral thesis is to analyse banditry groups in Vic in the fifteenth century to prove how the use of violence, in its form of struggle between the different sides, could represent one of the ways to access municipal power. Therefore, the use of violence also meant economic and social advancement for a part of the rural nobility who saw how its heritage entered a crisis period in the middle of the fourteenth century. The fifteenth century represented a great clash between the reminiscence of the feudal structures and the new forms of municipal government, enabling the emergence of intense struggles to defend the interests of jurisdictional lords versus the urban oligarchy. Once the imbrication between power and violence has been analysed, the project is divided into two main aspects of analysis. On the one hand, it details the evolution and configuration of the municipal power structures in Vic, a town characterised by its division into two parts under the two different jurisdictional lords in the area. On the other hand, the project continues with the analysis of the urban banditry groups throughout all the century and a case study focused on one of the main families in Vic in relation to these struggles, the Altarriba family, which has allowed us to enquire about the motivations and the ways in which the different sides proceeded. Finally, it compares the most intense periods of the banditry groups and the times of change in the municipal structures. Overall, this thesis aims at verifying if the process of obtaining economic and social advancements through violence, used by lords bandoliers in the sixteenth century, could have its origin in the preceding century.
en_US
dc.format.extent
329 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Bandolers
en_US
dc.subject
Bandoleros
en_US
dc.subject
Brigands and robbers
en_US
dc.subject
Història moderna
en_US
dc.subject
Historia moderna
en_US
dc.subject
Modern history
en_US
dc.subject
Administració municipal
en_US
dc.subject
Administración municipal
en_US
dc.subject
Municipal government
en_US
dc.subject
Vic (Catalunya)
en_US
dc.subject
Vic (Cataluña)
en_US
dc.subject
Vic (Catalonia)
en_US
dc.subject
Segle XV
en_US
dc.subject
Siglo XV
en_US
dc.subject
XVth Century
en_US
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
en_US
dc.title
Canvis, continuïtats i ruptures en la violència social vigatana en el trànsit de la Baixa Edat Mitjana a l'Època Moderna (Segle XV)
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
93
en_US
dc.contributor.director
Casals, Àngel
dc.contributor.director
Ollich i Castanyer, Imma, 1951-
dc.contributor.tutor
Casals, Àngel
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

ECV_TESI.pdf

4.219Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)