Role of the STAR proteins in early mammalian development and pluripotency

Author

Dasti, Alessandro

Director

Bechara, Elias

Tartaglia, Gian Gaetano

Date of defense

2020-01-22

Pages

240 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The molecular basis that sustain embryonic stem cell (ESCs) pluripotency and their differentiation in all the types of somatic cells is subject of intensive research. Recently, the potential involvement of RNA Binding Proteins (RBPs) in this process started to gain high interest for many researchers. RBPs can shuttle between the cytoplasm and the nucleus to associate with nascent RNAs and regulate their fate at different posttranscriptional levels (splicing & maturation, nuclear export and transport, translation, stability, storage and degradation). The signal transduction and activation of RNA (STAR) is a family of RBPs that consists of 5 members that are evolutionally conserved and share a common structural domain. With this PhD project, we aim at understanding the role of two members of the STAR protein family, namely Sam68 and Quaking, in both mESCs pluripotency and differentiation in particular toward the cardiomyocyte lineage.


Els mecanismes moleculars que sostènen la pluripotència i la diferenciació de les cèl·lules mares embrionàries són un camp de intensa recerca. Recentement, el potencial rol de les proteïnes que lliguen els ARNs (RBPs) està prenent molt interés per a molts investigadors. Les RBPs es poden traslladar entre el nucli i citoplasma per associar-se amb els ARNs neixents regualnt els seus destins a diferents nivells post-transcriptionals (splicing i maduració, exportació nuclear i transport, tradució, regulació de la estabilitat i la degradació). La família de proteïnes STAR (signal and trasduction and activation of RNA) está formada per cinc proteïnes que estan conservades a nivell evolutiu i totes comparteixen el mateix domini estructural. En aquest projecte doctoral volem entendre el rol de dos membres d’aquesta familia de proteïnes, anomenades Sam68 i Quaking, en la pluripotència de les cèl·lules mares i en la seva diferenciació en particular cap a cardiomiocits.

Keywords

Stem cells; RNA; RNA brinding proteins; Splicing; Cardiomycites; Células madre; Proteinas que ligan los ARN; Cardiomiocitos

Subjects

575 - General genetics. General cytogenetics

Documents

tald.pdf

6.361Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)