How ICTs can influence psychological wellbeing: an analysis of uses and addiction potential

Author

Panova, Tayana

Director

Carbonell Sánchez, Xavier

Date of defense

2020-01-31

Pages

123 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) com Internet i els telèfons intel·ligents van entrar a la nostra vida fa només uns 20 anys, però, en aquest curt període de temps, han reconvertit profundament el funcionament de la societat i dels individus de tot el món. Això ha portat a preguntes i investigacions sobre com l’ús freqüent de la tecnologia influeix en la nostra salut social i psicològica. Aquest treball de tesi vol aportar informació sobre aquest tema a través de quatre estudis sobre tres de les TIC més populars - telèfons intel·ligents, xarxes socials en línia i Internet- i mitjançant la lent de tres preguntes d’investigació - 1) La addicció és el marc adequat per utilitzar a l’hora de investigar. ús problemàtic de les TIC?; 2) Quins són els efectes de la cultura en un ús problemàtic de les TIC?; i 3. Quins usos concrets s’associen a problemes relacionats amb les TIC? Les conclusions a què arribem són les següents. En aquest moment, l’addicció no és un terme adequat per utilitzar-se en la investigació sobre problemes relacionats amb les TIC. En segon lloc, certs usos específics s’associen a conseqüències problemàtiques de l’ús de les TIC, mentre que altres usos no ho són, per tant no és prudent patologitzar totes les TIC. En tercer lloc, els usos associats a un ús problemàtic són diferents segons la cultura de l’usuari. En una cultura, un ús particular de les TIC pot ser problemàtic, mentre que en un altre país pot ser adaptatiu. En quart lloc, alguns aspectes de l’ús de les TIC semblen ser més o menys constants en cultures com ara els usos més populars dels telèfons intel·ligents i els factors subjacents de l’ús problemàtic de les TIC.


Las Tecnologías de Información y Comunicación (TIC) como Internet y los teléfonos inteligentes entraron en nuestras vidas hace solo 20 años, pero en este corto periodo de tiempo han rediseñado profundamente la forma en que funcionan la sociedad y las personas en todo el mundo. Esto ha llevado a preguntas y investigaciones sobre cómo el uso frecuente de las tecnologías influye en nuestra salud social y psicológica. El objetivo de este trabajo de tesis es aportar información sobre este tema a través de cuatro estudios sobre tres de las TIC más populares: teléfonos inteligentes, redes sociales en línea y Internet y a través de la lente de tres preguntas de investigación: 1) ¿Es la adicción el marco correcto para usar en las investigaciones del uso problemático de las TIC?; 2) ¿Cuáles son los efectos de la cultura en el uso problemático de las TIC?; y 3) ¿Qué usos específicos están asociados con los problemas relacionados con las TIC? Las conclusiones a las que llegamos son las siguientes. En este momento, la adicción no es un término adecuado para usar en la investigación sobre problemas relacionados con las TIC. En segundo lugar, ciertos usos específicos están asociados con consecuencias problemáticas del uso de las TIC, mientras que otros usos no lo son, por lo tanto, no es prudente patologizar la totalidad de las TIC. En tercer lugar, los usos asociados con el uso problemático de las TIC son diferentes según la cultura del usuario. En una cultura, un uso particular de las TIC puede ser problemático, mientras que en otro país puede ser adaptativo. En cuarto lugar, ciertos aspectos del uso de las TIC parecen ser más o menos constantes en todas las culturas, como los usos más populares de los smartphones y los factores subyacentes del uso problemático de las TIC.


Information and Communication Technologies (ICTs) such as the Internet and smartphones entered our lives only about 20 years ago, yet in that short time they have deeply rewired the way society and individuals all around the world function. This has led to questions and investigations regarding how the frequent use of technology influences our societal and psychological health. This thesis work aims to contribute some insight on this subject through four research papers about three of the most popular ICTs - smartphones, social media and the Internet and through the lens of three research questions - 1) Is addiction the correct framework to use when researching problematic ICT use?; 2) What are the effects of culture on problematic ICT use?; and 3) What specific uses are associated with ICT-related problems? The conclusions we arrive at are the following. At this time, addiction is not a suitable term to use in the research on ICT related problems. Secondly, certain specific uses are associated with problematic consequences of ICT use whereas other uses are not, therefore it is unwise to pathologize the entire ICT. Thirdly, the uses that are associated with problematic ICT use are different depending on the culture of the user. In one culture a particular ICT use can be problematic, whereas in another country it may be adaptive. Fourthly, certain aspects of ICT use appear to be more or less constant across cultures such as the most popular smartphone uses and the underlying factors of problematic ICT use.

Keywords

ICT; TIC; Smartphones; Cross-cultural; SNS addiction; Adicción redes; Social media; Internet; Internet addiction

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 159.9 - Psychology; 316 - Sociology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Tayana_Panova_TDX.pdf

829.4Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)