El cultiu de l'espiritualitat com a factor impulsor de la creativitat

Author

Puigardeu Aramendia, Oscar

Director

Marín Torné, Francesc Xavier

Date of defense

2020-03-04

Pages

350 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

En una societat que viu de la innovació contínua i de l’avanç constant de les tecnociències, la creativitat es transforma deixant de ser una capacitat lligada als grans innovadors de la història, com podrien ser els grans personatges citats per Gardner (1993b), per esdevenir una capacitat imprescindible per a la major part de la ciutadania. Trobar formes de cultiu i d’estímul de la creativitat passa de ser una virtut a una necessitat. En la nostra recerca intentarem veure com el cultiu de l’espiritualitat, no necessàriament lligat a les confessions i tradicions religioses, pot ser una eina útil per al cultiu de la creativitat. Amb aquest objectiu analitzarem, des de la perspectiva psicològica, la capacitat creativa de diversos experts i expertes amb llarga dedicació al cultiu de l’espiritualitat. La desegocentració, el silenciament de les pròpies idees i pensaments, l’obertura a la realitat, el treball de l’atenció conscient i la contemplació de la realitat són pràctiques presents en el cultiu de l’espiritualitat i són en sí mateixes capacitats que podrien promoure la creativitat. El cultiu de l’espiritualitat, amb formes de mestratge i de pràctiques ben conegudes i estructurades, podria ser una forma valuosa de cultiu de la creativitat.


En una sociedad que vive de la innovación continua y del continuo avance de las tecnociencias, la creatividad deja de ser una capacidad ligada a los grandes innovadores de la historia, como podrían ser los grandes personajes citados por Gardner (1993b), para transformarse en una capacidad imprescindible para la mayor parte de la ciudadanía. Encontrar formas de cultivo y de estímulo de la creatividad pasa de ser una virtud a una necesidad. En nuestra investigación intentaremos ver cómo el cultivo de la espiritualidad, no necesariamente ligado a las confesiones y tradiciones religiosas, puede ser una herramienta útil para el cultivo de la creatividad. Con este objetivo analizaremos, desde la perspectiva psicológica, la capacidad creativa de varios expertos y expertas con larga dedicación al cultivo de la espiritualidad. La desegocentración, el silenciamiento de las propias ideas y pensamientos, la apertura a la realidad, el trabajo de la atención consciente y la contemplación de la realidad son prácticas presentes en el cultivo de la espiritualidad y son en sí mismas capacidades que podrían promover la creatividad. El cultivo de la espiritualidad, con formas de transmisión y de prácticas bien conocidas y estructuradas, podría ser una forma valiosa de cultivo de la creatividad.


In a society that lives in continuous innovation and constant progress of technosciences, creativity is transformed from being linked to the ability of great innovators in this history capacity to an essential hability for most citizens. We need to find ways to stimulate creativity goes from being a virtue to a necessity. In our work we try to see how spirituatlity, not necessarily linked to confession and religious traditions, can be a useful tool for cultivating creativity. For this purpose, psychological point of wiew, a we analyze the creativecapacity of various experts with extensive dedication to the cultivation of spirituality. The desegocentration, silencing one’s thoughts and ideas, openness to reality, the work of conscious attention and reality contemplation are present in spirituality and are in themselves habilities that could promote creativity. Spirituality offers well-known and structured forms and could be a valuable way of cultivating creativity.

Keywords

Creativitat; Espiritualitat; Rorschach; Intel.ligència espiritual; Creativity; Spirituality; Spiritual Intelligence

Subjects

1 - Philosophy. Psychology; 159.9 - Psychology; 2 - Religion. Theology

Knowledge Area

Ciències socials, periodisme i documentació

Documents

Tesi_Oscar_Puigardeu.pdf

4.111Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)