New insights into transcription that preserve hematopoietic stem cell homeostasis

Author

Traveset Martínez, Laia

Director

López Rodríguez, M. Cristina

Aramburu, José (Aramburu Beltrán)

Date of defense

2020-10-30

Pages

167 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Maintenance of steady-state and stress-adapted hematopoiesis depends on the fitness of hematopoietic stem and progenitor cells (HSPCs) in the bone marrow. Hematopoietic stem cells (HSCs) can adapt to stress by expanding their numbers and increasing the output of blood cells. This dynamic and highly complex process needs to be fully regulated in order to maintain a balance between the differentiation of HSCs and the need to keep a constant pool of HSCs. However, the molecular machinery in charge of this tight regulation has yet to be fully characterized. HSCs represent a small proportion inside the HSPC compartment, which also includes the immediate progeny of HSCs, the multipotent progenitors (MPP). MPPs are a cell population that retain full lineage potential yet have a limited self-renewal capacity compared to HSC. In this Thesis we explore a novel mechanism important for the maintenance and protection of HSC function under stress. We have characterized HSC homeostasis and function upon serial transplantation, after myeloablative injury and after a protocol of total body irradiation. We present in vivo results elucidating a new transcription mechanism involved in the maintenance of the viability and self-renewal capacity of HSCs that restrains its differentiation to MPPs, in situations in which the hematopoietic system must keep constant the stem cell reservoir in order to avoid HSC exhaustion.


El manteniment de l'hematopoesi en condicions basals i en situacions d’estrès depèn de l'aptitud de les cèl·lules mare i progenitores hematopoètiques (HSPCs) de la medul·la òssia. Les cèl·lules mare hematopoètiques (HSC) són capaces d’adaptar-se a l’estrès mitjançant l'ampliació dels seus nombres i l'augment de la producció de cèl·lules sanguínies. Aquest procés, dinàmic i molt complex, ha d'estar totalment regulat per tal de mantenir un equilibri entre la diferenciació de les HSCs i la necessitat de mantenir un nombre constant de HSCs. No obstant això, la maquinària molecular encarregada d'aquesta regulació no ha estat encara completament caracteritzada. Les HSCs tan sols representen una petita proporció dins del compartiment de HSPCs el qual també inclou la progènie immediata de les HSCs, els progenitors multipotents (MPP). Els MPPs són una població cel·lular que conserva el potencial de llinatge complet, però que presenta una capacitat d'autorenovació limitada en comparació amb les HSCs. En aquesta tesi explorem un nou mecanisme important pel manteniment i la protecció de la funció de les HSCs sota estrès. Hem caracteritzat com la cèl·lula mare hematopoètica funciona després d’un trasplantament en sèrie, després d’una lesió de mielosupressió i després d’un protocol d’irradiació total. Per tant, presentem resultats in vivo que diluciden un nou mecanisme transcripcional implicat en el manteniment de la viabilitat i la capacitat d’autorenovació de les HSC i que restringeix la seva diferenciació cap a MPPs, en situacions en què el sistema hematopoètic ha de mantenir constant el dipòsit de cèl·lules mare per tal d’evitar el seu esgotament.

Keywords

Hematopoietic stem cell (HSC); Multipotent progenitor (MPP); Multipotent progenitor (MPP); Self-renewal; Stress-induced hematopoiesis; Cèl·lula mare hematopoètica; Progenitor multipotent; Trasplantament de medul·la òssia; Autorenovació; Hematopoesi induïda per estrès

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology

Documents

This document contains embargoed files until 2024-12-09

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)