El rol de los medios de comunicación en la exclusión de los pueblos indígenas del Perú en tiempos de globalización. El comercio y su perspectiva sobre el Baguazo

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna
dc.contributor.author
Távara Palacios, Vania Illarec
dc.date.accessioned
2020-12-21T12:15:20Z
dc.date.available
2020-12-21T12:15:20Z
dc.date.issued
2020-12-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/670269
dc.description.abstract
Aquesta tesi té com a objectiu estudiar, des d'un enfocament multidisciplinari, el paper que exerceixen els mitjans de comunicació en la reproducció de la discriminació i estigmatització que pateixen els pobles indígenes del Perú, contribuint a perpetuar una dinàmica social injusta, que els condemna a l'exclusió social. Per aconseguir-ho, d'una banda analitzem la reacció dels pobles indígenes enfront de les polítiques econòmiques que promou l'Estat, en el marc de la globalització; d'altra banda estudiem els processos històric-socials que han determinat el lloc que aquests pobles ocupen en la societat peruana contemporània, posant atenció a l'acció predominantment etnocèntrica, que ha mantingut la premsa al llarg de la història. A partir d'aquest ampli context analitzem l'enfocament que El Comerç va donar al Baguazo, conflicte social que va costar la vida a 34 persones el 5 de juny del 2009, durant un enfrontament entre policies i indígenes, en què aquests darrers protestaven contra la decisió de l'expresident Alan García, d'intensificar l'activitat de les indústries extractives a l'Amazònia, per considerar que aquesta política econòmica perjudicava els seus drets culturals i territorials. Finalment, hem adaptat els cinc filtres que Noam Chomsky i Edward Herman van emprar per analitzar com l'elit nord-americana utilitza a la premsa del seu país, en favor dels seus propis interessos; amb l'objectiu d'integrar una perspectiva polític-econòmica a la investigació, que permeti comprendre els interessos i les relacions de poder subjacents a l'enfocament etnocèntric que la premsa peruana, en particular El Comerç, va donar al Baguazo.
en_US
dc.description.abstract
Esta tesis tiene como objetivo estudiar, desde un enfoque multidisciplinario, el rol que desempeñan los medios de comunicación en la reproducción de la discriminación y estigmatización que sufren los pueblos indígenas del Perú, contribuyendo a perpetuar una dinámica social injusta, que los condena a la exclusión social. Para lograrlo, por un lado analizamos la reacción de los pueblos indígenas frente a las políticas económicas que promueve el Estado, en el marco de la globalización; por otro lado estudiamos los procesos histórico-sociales que han determinado el lugar que estos pueblos ocupan en la sociedad peruana contemporánea, poniendo atención a la acción predominantemente etnocéntrica, que ha mantenido la prensa a lo largo de la historia. A partir de ese amplio contexto analizamos el enfoque que El Comercio dio al Baguazo, conflicto social que el 5 de junio del año 2009 costó la vida a 34 personas, durante un enfrentamiento entre policías e indígenas, quienes protestaban contra la decisión del expresidente Alan García, de intensificar la actividad de las industrias extractivas en la Amazonía, porque consideraban que ésta política económica perjudicaba sus derechos culturales y territoriales. Finalmente, hemos adaptado los cinco filtros que Noam Chomsky y Edward Herman usaron para analizar cómo la élite norteamericana utiliza a la prensa de su país, en favor de sus propios intereses; con el objeto de integrar una perspectiva político-económica a la investigación, que permita comprender los intereses y las relaciones de poder que subyacen en el enfoque etnocéntrico que la prensa peruana, en particular El Comercio, dio al Baguazo.
en_US
dc.description.abstract
This thesis aims to study, from a multidisciplinary approach, the role played by the media in the reproduction of discrimination and stigmatization suffered by indigenous peoples of Peru, helping to perpetuate an unfair social dynamic, which condemns them to social exclusion. To this end, on the one hand we analyze the reaction of indigenous peoples to the economic policies promoted by the State, in the context of globalization; on the other hand, we study the historical social processes that have determined the place that these peoples occupy in contemporary Peruvian society, paying attention to the predominantly ethnocentric action that the press has maintained throughout history. From this broad context, we analyze the approach that El Comercio took in regard to Baguazo, a social conflict that cost the lives of 34 people on June 5th, 2009, during a confrontation between police and indigenous people, in which the latter protested against the decision of former President Alan García to intensify the activity of the extractive industries in the Amazon, because they considered that this economic policy was damaging their cultural and territorial rights. Finally, we have adapted the five filters that Noam Chomsky and Edward Herman used to analyze how the American elite uses the press of their country, in favor of their own interests; with the aim of integrating a political-economic perspective into this investigation, which allows understanding the interests and power relations that underlie the ethnocentric approach that the Peruvian press, in particular El Comercio, took with regards to Baguazo.
en_US
dc.format.extent
479 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Etnocentrismo
en_US
dc.subject
Globalización
en_US
dc.subject
Pueblos indígenas
en_US
dc.subject
Medios de comunicación
en_US
dc.subject
Framing
en_US
dc.subject
Identidad
en_US
dc.subject
Racismo
en_US
dc.subject
Violencia simbólilca
en_US
dc.subject
Exclusión social
en_US
dc.subject
Estereotipos
en_US
dc.subject.other
Ciències socials, periodisme i documentació
en_US
dc.title
El rol de los medios de comunicación en la exclusión de los pueblos indígenas del Perú en tiempos de globalización. El comercio y su perspectiva sobre el Baguazo
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
070
en_US
dc.subject.udc
3
en_US
dc.subject.udc
316
en_US
dc.contributor.authoremail
vaniaillarectp@blanquerna.url.edu
en_US
dc.contributor.director
Busquet Duran, Jordi
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tesi_Vania_Illarec_Tavara.pdf

9.326Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)