Mεταξύ: Consideracions per a l’amor contemporani, de Simone Weil a Diotima de Mantinea

Author

Pablo Martínez, Amanda de

Director

Sales i Coderch, Jordi R., 1943-

Monserrat i Molas, Josep, 1967-

Tutor

Monserrat i Molas, Josep, 1967-

Date of defense

2021-01-18

Pages

261 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Filosofia

Abstract

Aquest present estudi analitza la relació entre Simone Weil i Plató, a través de la noció de μεταξύ i el platonisme que s’hi vincula. Aquesta noció és estudiada a través del diàleg platònic del Convit i més concretament el discurs de Diotima de Mantinea, i dins de totes les obres de Simone Weil. L’estudi de l’obra de Simone Weil porta a identificar una «platonicitat» que hem intentat classificar dins dels estudis platònics. D’afegitó l’estudi de μεταξύ en la obra weiliana ens ha permès establir una relació de l’autora dins del marc de la filosofia del segle XX. D’aquesta manera a través de la comprensió del text platònic i de la seva traducció, i posant-la en relació amb les interpretacions d’en Jordi Sales, Stanley Rosen i Giovanni Reale hem establert una relació entre el concepte de μεταξύ que tenia Plató i el que tenia Simone Weil. Finalment, hem establert que el concepte μεταξύ es tracta d’una noció fonamental per tal d’entendre la filosofia i que ens permet una comprensió més profunda del significat que suposa l’amor.


This essay demonstrate the relationship between Simone Weil and Plato, through the concept of μεταξύ and the Platonism associated with it. We find this notion in the Platonic dialogue the Symposium, more specifically in the discourse of Diotima of Mantinea, and furthermore in Simone Weil’s work. Subsequently, Simone Weil's work leads to the identification of a «Platonism» that we have tried to classify within the Platonic studies. In addition, the study of μεταξύ in Weil’s work has allowed us to establish a relationship between her and the framework of twentieth-century philosophy. Hence, through the understanding of the Platonic dialogue and its translation, and the interpretations of Jordi Sales, Stanley Rosen and Giovanni Reale, we have settled a correlation of the concept of μεταξύ in Plato and in Simone Weil. Finally, we have bestowed μεταξύ as a fundamental notion in order to understand philosophy, which allows us to a deeper understanding of the meaning of Love.

Keywords

Hermenèutica; Hermenéutica; Hermeneutics; Amor; Love; Eros (Divinitat grega); Plató, 428 aC o 427 aC-348 aC o 347 aC. Banquet; Weil, Simone, 1909-1943

Subjects

14 - Philosophical Systems and points of view

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Note

Programa de Doctorat en Filosofia Contemporània i Estudis Clàssics

Documents

AdPM_TESIS.pdf

2.523Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)