La regulación del "lobbying" y sus fenómenos conexos en Ecuador: Evaluación y propuesta para un nuevo marco normativo basado en la experiencia chilena

Author

Espinosa Jácome, Victor Augusto

Director

Ridao, Joan, 1957-

Tutor

Vintró Castells, Joan

Date of defense

2021-03-09

Pages

527 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

La presente investigación consiste en un estudio inédito de la regulación del lobbying, cabildeo o gestión de intereses particulares y sus fenómenos conexos en el ordenamiento jurídico ecuatoriano. En la primera parte se expone el fenómeno desde una perspectiva teórica, con la finalidad de presentar al lector los principales conceptos relacionados con la materia y las distintas visiones acerca de dicha problemática que se han desarrollado desde la doctrina. En la segunda parte, se evalúa la legislación ecuatoriana, actualmente vigente, que regula los fenómenos conexos al lobbying como son los mecanismos de participación ciudadana, de prevención de conflictos de intereses y para garantizar la transparencia de las administraciones públicas. Los parámetros utilizados como referencia para la mencionada evaluación son los formulados por la reconocida organización no gubernamental, Transparencia Internacional, para el informe “Lobbying in Europe: Hidden Influence, Privileged Access”. En la tercera parte, se compara la normativa evaluada y los proyectos de ley que se han presentado en la Asamblea Nacional de Ecuador con la regulación acerca de la materia vigente actualmente en Chile, por ser la que registra mayores avances en Sudamérica. Finalmente, se expone, como conclusiones, los resultados de la evaluación y la comparación realizadas y se propone un proyecto de ley que regule integralmente el lobbying y sus fenómenos conexos en Ecuador.


La present investigació consisteix en un estudi inèdit de la regulació del lobbying o gestió d’interessos particulars i els seus fenòmens lligats a l’ordenament jurídic equatorià. En la primera part s’exposa el fenomen des d’una perspectiva teòrica, amb la finalitat de presentar al lector els principals conceptes relacionats amb la matèria i les diferents visions d’aquesta problemàtica que s’ha desenvolupat des de la doctrina. En la segona part, s’avalua la legislació equatoriana, actualment vigent, que regula els fenòmens connexos al lobbying com són els mecanismes de participació ciutadana, de prevenció de conflictes d’interessos i per a garantir la transparència de les administracions públiques. Els paràmetres utilitzats, com a referència per a l’avaluació mencionada, són els formulats per la reconeguda organització no governamental, Transparencia Internacional, per a l’informe “Lobbying in Europe: Hidden Influence, Privileged Access” En la tercera part, es compara la normativa avaluada i els projectes de llei que s’han presentat en l’Assemblea Nacional d’Equador amb la regulació sobre la matèria actualment vigent en Xile, per ser la normativa que més progressos ha registrat en Sud- Amèrica. Finalment, s’exposa, com a conclusió els resultats de l’avaluació i la comparació realitzada i se proposa un projecte de llei que reguli de forma integrada el al lobbying i els seus fenòmens connexos en Equador.


This dissertation consists of an unreleased study of the regulations of lobbying or management of particular interests and its related phenomena in the Ecuadorian legal framework. In the first section, the phenomenon is exposed from a theoretical perspective, in order to present to the reader, the main concepts related to the subject and the different views about this problem that have been developed from the doctrine. In the second section, the current Ecuadorian legislation that regulates the phenomena related to lobbying is evaluated, such as mechanisms for citizen participation, prevention of conflicts of interests and to ensure the transparency of public administrations. The parameters used as reference for the aforementioned evaluation are those formulated by the renowned non-governmental organization, Transparency International, for the report “Lobbying in Europe: Hidden Influence, Privileged Access”. In the third section, a comparison is made between the evaluated regulations and the bills that have been presented in the National Assembly of Ecuador with the current Chilean regulation, since it is the one that registers the major advances in South America. Finally, the results of the evaluation and comparison are presented as conclusions, and a bill is proposed to completely regulate lobbying and its related phenomena in Ecuador.

Keywords

Dret comparat; Derecho comparado; Comparative law; Legislació; Legislación; Legislation; Dret constitucional; Derecho constitucional; Constitutional law; Dret públic; Derecho público; Public law

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciències Polítiques

Documents

VAEJ_TESIS.pdf

3.383Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)