Una mirada al malalt terminal: Experiència de transcendència mitjançant l'estètica

Author

Martínez Font, Jorge Octavio

Director

Gomis Bofill, Clara

Codirector

Botella García del Cid, Lluís

Date of defense

2021-06-23

Pages

298 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Aquesta tesi defensa que la contemplació d’un malalt terminal pot conduir a una experiència estètica. Després de plantejar l’objecte de recerca, l’estudi es divideix en tres parts: marc teòric, metodologia qualitativa i metodologia quantitativa. En la primera es defineixen i es reflexiona sobre els conceptes de malalt terminal, contemplació, transcendència i les categories estètiques del sublim i el sinistre. En la segona part, s’aborden manifestacions artístiques que tracten l’aspecte estètic de les malalties terminals. En l’última secció es valida la hipòtesi inicial a partir d’un estudi estadístic fet a propòsit de la tesi. Amb tot plegat, es conclou la possibilitat de viure una experiència estètica en la contemplació d’un malalt terminal.


Esta tesis defiende que la contemplación de un enfermo terminal puede conducir a una experiencia estética. Tras plantear el objeto de investigación, el estudio se estructura en tres partes: marco teórico, metodología cualitativa y metodología cuantitativa. La primera aporta definiciones y reflexiones acerca de los conceptos de enfermo terminal, contemplación, transcendencia y las categorías estéticas de lo sublime y lo siniestro. La segunda parte aborda manifestaciones artísticas que tratan el aspecto estético de las enfermedades terminales. En la última sección, se valida la hipótesis inicial mediante un estudio estadístico realizado a propósito de la tesis. Se concluye la posibilidad de vivir una experiencia estética en la contemplación de un enfermo terminal.


This thesis defends that the contemplation of a terminal patient can lead to an aesthetic experience. After setting out the aim of the research, the study is divided into three parts: theoretical framework, qualitative methodology and quantitative methodology. In the first one the following concepts are defined: terminal patient, contemplation, transcendence and the aesthetic categories of the sublime and the sinister. In the second part, artistic manifestations that deal with the aesthetic side of the terminal illness are approached. In the last section the initial hypothesis is validated based on a statistical study done with regard to the thesis. All in all, it concludes the possibility of living an aesthetic experience when contemplating a terminal patient.

Keywords

Malalt terminal; Contemplació; Estètica; Sinistre; Sublim; Transcendència; Art; Terminally ill; Aesthetics; Contemplation

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 159.9 - Psychology; 572 - Physical anthropology; 614 - Public health and hygiene. Accident prevention; 616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Jorge_Octavio_Martinez.pdf

4.415Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)