El work engagement de los directivos intermedios del sector salud: determinantes organizativos

Author

Gil Girbau, Maria Emília

Director

Moreno Pérez, Carlos María

Codirector

Del Cerro Ramon, Susana

Date of defense

2021-07-12

Pages

146 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Els directius intermedis són una peça clau en la gestió de les organitzacions sanitàries. Es coneix a través de la literatura científica, que el work engagement dels professionals del sector salut té impacte positiu en la consecució dels objectius de l'organització, en l'atenció dels pacients i en la cerca de l'excel·lència. Reforçar el work engagement dels directius intermedis podria contribuir a millorar els resultats de les organitzacions sanitàries, i en última instància, a millorar la salut de la població atesa. No obstant això, les estratègies organitzatives orientades a afavorir el work engagement dels directius intermedis en l'entorn sanitari són escasses i molt aïllades, i és un espai de treball de gran interès. Amb aquesta finalitat, el nostre objectiu principal va ser conèixer i analitzar la relació entre el context organitzatiu i el work engagement dels directius intermedis en les organitzacions sanitàries. Un model important subjacent en la literatura estudiada sobre el work engagement és el model de demandes i recursos laborals (JD-R). Aquest model es pot utilitzar per descriure les relacions entre el context organitzatiu, els recursos laborals, i el work engagement. Mitjançant un estudi multicèntric descriptiu basat en un qüestionari sobre work engagement i factors organitzatius, es va analitzar el work engagement dels directius intermedis de 23 organitzacions sanitàries sense ànim de lucre en un període de 5 anys en la qual van respondre 2.060 directius intermedis. Tots els resultats van ser analitzats i discutits pel que fa a altres investigacions similars. En aquest estudi, es va constatar entre altres aspectes rellevants, que els factors confiança i coherència, autonomia professional, imatge institucional, formació i desenvolupament expliquen més del 70% del work engagement dels directius intermedis. Considerant diferents aspectes de la gestió dels directius intermedis del sector sanitari poden beneficiar-se d’incloure explícitament el work engagement com un resultat esperat, en els sistemes de gestió, participació i desenvolupament professional i en el reconeixement d'aquest col·lectiu. L'aplicació d'aquest model, pot ajudar a identificar els determinants organitzatius que fomenten el work engagement dels directius intermedis i orientar el disseny d'intervencions organitzatives i de gestió, contribuir als resultats de les organitzacions sanitàries i en definitiva contribuir a millorar l'atenció de les persones.


Los directivos intermedios son una pieza clave en la gestión de las organizaciones sanitarias. Se conoce a través de la literatura científica, que el work engagement de los profesionales del sector salud tiene impacto positivo en la consecución de los objetivos de la organización, en la atención de los pacientes y en la búsqueda de la excelencia. Reforzar el work engagement de los directivos intermedios podría contribuir a mejorar los resultados de las organizaciones sanitarias, y en última instancia, a mejorar la salud de la población atendida. No obstante, las estrategias organizativas orientadas a favorecer el work engagement de los directivos intermedios en el entorno sanitario son escasas y muy aisladas, y es un espacio de trabajo de gran interés. Con este fin, nuestro objetivo principal fue conocer y analizar la relación entre el contexto organizativo y el work engagement de los directivos intermedios en las organizaciones sanitarias. Un modelo importante que subyace en la literatura estudiada sobre el work engagement es el modelo de demandas y recursos laborales (JD-R). Este modelo se puede utilizar para describir las relaciones entre el contexto organizativo, los recursos laborales, y el work engagement. Mediante un estudio multicéntrico descriptivo basado en un cuestionario sobre work engagement y factores organizativos, se analizó el work engagement de los directivos intermedios de 23 organizaciones sanitarias sin ánimo de lucro en un período de 5 años en la que respondieron 2.060 directivos intermedios. Todos los resultados fueron analizados y discutidos con respecto a otras investigaciones similares. En este estudio, se constató́ entre otros aspectos relevantes, que los factores confianza y coherencia, autonomía profesional, imagen institucional, formación y desarrollo explican más del 70% del work engagement de los directivos intermedios. Considerando diferentes aspectos de la gestión de los directivos intermedios del sector sanitario pueden beneficiarse de incluir explícitamente el work engagement como un resultado esperado, en los sistemas de gestión, participación y desarrollo profesional y en el reconocimiento de este colectivo. La aplicación de este modelo, puede ayudar a identificar los determinantes organizativos que fomentan el work engagement de los directivos intermedios y orientar el diseño de intervenciones organizativas y de gestión, contribuir a los resultados de las organizaciones sanitarias y en definitiva contribuir a mejorar la atención de las personas.


Middle managers are a key element in the management of health-care organizations. Scientific literature shows that the work engagement of health-care professionals has a positive impact on the achievement of the organization's objectives, patient care, and the pursuit of excellence. Reinforcing the work engagement of middle-line managers could contribute to improving the results of health-care organizations, and ultimately, to improve the health of the population they serve. However, the organizational strategies aimed at promoting the engagement of middle-line managers in the healthcare environment are scarce, few and far between. It’s a very interesting area. Our main objective was to observe and analyze the relationship between the organizational context and the work engagement of middle-line managers in health-care organizations. An important model that underlies the literature on work engagement is the model of job demands and resources (JD-R). This model can be used to describe the relationships between the organizational context, job resources, and work engagement. Through a descriptive multicenter study based on a questionnaire on work engagement and organizational factors, the work engagement of middle-line managers in 23 nonprofit health-care organizations was analyzed over a 5-year period; 2060 middle-line managers responded. All results were analyzed and discussed against the background of similar research. This study found, among other relevant aspects, that the factors trust and coherence, professional autonomy, institutional image, training and development, are the defining factor that explains more than 70% of the work engagement of middle-line managers. Considering different aspects of the management of middle-line managers in the health-care sector, they can benefit from explicitly including work engagement as an expected result of the management, participation and professional development systems, and in the recognition of this group. Applying this model can help to identify the organizational determinants that promote work engagement of middle-line managers, and guide the design of organizational and management interventions, contributing to the results of health-care organizations, and ultimately helping to improve the care of individuals.

Keywords

Work; Directivos; Modelo JD-R; Organizaciones; Determinantes

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Maria_Emilia_Gil.pdf

2.078Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)