Las Comunidades Virtuales de Aprendizaje en el ámbito de los profesionales sanitarios: oportunidades para la formación médica continuada en línea y el desarrollo profesional

Author

Gómez Calderón, María Corpus

Director

Saigí Rubió, Francesc

Sanz Martos, Sandra

Date of defense

2021-09-23

Pages

268 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. eLearn Center

Doctorate programs

E-learning

Abstract

Las Comunidades Virtuales de Aprendizaje (CVAs) han sido utilizadas en las organizaciones sanitarias como instrumentos de gestión del conocimiento y por los profesionales sanitarios como mecanismos de adquisición de este conocimiento. Se presenta un modelo explicativo de los factores que influyen en el rol de los profesionales sanitarios a la hora de utilizar CVAs. En la contextualización al tema de investigación, se aborda el cambio tecnológico y los factores que contribuyen a la satisfacción de los profesionales para terminar centrando el foco de análisis en el aprendizaje como elemento motivador, en la necesidad de desarrollo de las competencias profesionales y en las diferentes formas de acceder al conocimiento haciendo uso de la red. La perspectiva teórica pivota sobre la dimensión social del aprendizaje y los modelos de aceptación tecnológica. Se utiliza Delphi, estudio de casos y cuestionarios, seguidos de análisis estadístico para validar el modelo de variables exploradas. Adicionalmente, se utiliza una estrategia secuencial transformativa con el fin de comprender mejor el fenómeno y darles voz a diferentes perspectivas mediante la indagación sobre tres grupos profesionales con visiones diferentes. El énfasis en la transformación es remarcado con la hipótesis sobre la eficacia en la utilización de las CVs para la formación continuada de profesionales, en cuanto a que el modelo pueda resultar útil para incentivar el desarrollo de competencias digitales entre profesionales, instituciones y gestores del sector.


Les Comunitats Virtuals d'Aprenentatge (CVA) han estat utilitzades en les organitzacions sanitàries com a instruments de gestió del coneixement i pels professionals sanitaris com a mecanismes d'adquisició d'aquest coneixement. Es presenta un model explicatiu dels factors que influeixen en el paper dels professionals sanitaris a l'hora d'utilitzar CVA. En la contextualització sobre el tema d'investigació, s'aborda el canvi tecnològic i els factors que contribueixen a la satisfacció dels professionals per acabar centrant el focus d'anàlisi en l'aprenentatge com a element motivador, en la necessitat de desenvolupament de les competències professionals i en les diferents formes d'accedir al coneixement fent ús de la xarxa. La perspectiva teòrica pivota sobre la dimensió social de l'aprenentatge i els models d'acceptació tecnològica. S'utilitza el Delphi, estudi de casos i qüestionaris, seguits d'anàlisi estadística per validar el model de variables explorades. Addicionalment, s'utilitza una estratègia seqüencial transformativa per tal de comprendre millor el fenomen i donar-los veu a diferents perspectives basada en la indagació sobre tres grups professionals amb visions diferents. L'èmfasi en la transformació és remarcat amb la hipòtesi sobre l'eficàcia en la utilització de les CV per a la formació continuada de professionals, en el fet que el model pugui ser útil per incentivar el desenvolupament de competències digitals entre professionals, institucions i gestors de el sector.


Virtual Learning Communities (VLCs) have been used in health organizations as knowledge management tools and by health professionals as mechanisms for acquiring this knowledge. An explanatory model of the factors that influence the role of health professionals when using VLCs is presented. The theoretical perspective pivots on the social dimension of learning and the models of technological acceptance. Contextualization shows technological change and the factors that contribute to the satisfaction of professionals to end up focusing the focus of analysis on learning as a motivating element, on the need to development of professional skills and in the different ways of accessing knowledge using the network. Delphi is used, case studies and questionnaires, followed by statistical analysis to validate the model of explored variables. Additionally, a transformative sequential strategy is used to better understand the phenomenon and give voice to different perspectives based on the investigation of three professional groups with different visions. The emphasis on transformation is highlighted with the hypothesis about the effectiveness in the use of VCs for the continuous training of professionals, in that the model can be useful to encourage the development of digital skills among professionals, institutions and managers of the sector.

Keywords

professionals sanitaris; profesionales sanitarios; healthcare professionals; aprenentatge virtual; e-learning; e-learning; formació continuada; formación continuada; continuing medical training; desenvolupament professional; desarrollo profesional; professional development; motivació; motivación; motivation; comunitats virtuals; comunidades virtuales; virtual communities

Subjects

159.9 - Psychology; 3 - Social Sciences

Knowledge Area

Educación y TIC. Ciencias de la Salud

Documents

Tesis CGC vDef MAQUETA7Sept21 (1).pdf

23.77Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)