Interventions based on board games to improve working memory, executive functions, and other cognitive processes related across lifespan

Author

Estrada Plana, Verónica

Director

Moya Higueras, Jorge

Ros Morente, Agnès

Date of defense

2021-09-10

Pages

287 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

Les funcions executives són processos psicològics claus en el nostre dia a dia. Les intervencions focalitzades en la cognició podrien millorar-les. L’ús d’elements lúdics podria incrementar els seus beneficis. Per tant, la inclusió de jocs de taula en aquestes intervencions podria incrementar els seus beneficis. L’objectiu de la present tesi va estar: i) Secció 1: revisar els estudis que van avaluar l’efectivitat de les intervencions basades en jocs de taula; ii) Secció 2: comprovar l’efectivitat de les intervencions basades en jocs de taula moderns al llarg del cicle vital. D’aquesta manera es van dur a terme una revisió sistemàtica amb meta-anàlisi, així com tres estudis experimentals. 19 estudis van complir els criteris d’inclusió en la revisió sistemàtica. La majoria d’estudis inclosos es van dur a terme amb població infantil, escolar i persones grans. Només 4 estudis van incloure jocs de taula moderns. La majoria dels estudis van mostrar un risc de biaix moderat o alt. L’anàlisi meta-analític va mostrar resultats significatius en la memòria a curt termini (MCT) en la població infantil/escolar (g = 1.05, p <.001, 95% CI 0.47-1.63). Pel que fa a l’estudi experimental en població escolar, l’alumnat de tercer va millorar la MCT i la memòria de treball visuoespaial, així com el càlcul i l’ordenació de números. Tanmateix, l’alumnat de quart curs va millorar la resolució de problemes després de jugar a jocs de memòria. En l’estudi amb menors amb un diagnòstic de TDAH van millorar la MCT verbal i els problemes de conducta després de jugar. En l’estudi pilot amb persones grans, els participants que van jugar a jocs de taula van millorar la fluïdesa semàntica. En l’estudi principal, ambdós grups -jocs de taula i les fitxes de paper i llapis- van millorar la fluïdesa verbal fonològica, encara que només es va mantenir en el grup de jocs. A més a més, el grup de jocs va mantenir el control de la impulsivitat, mentre que el grup de fitxes va millorar la velocitat en una tasca d’inhibició. Per concloure, es requereixen estudis futurs amb un disseny controlat aleatoritzat.


Las funciones ejecutivas son procesos psicológicos claves en nuestro día a día. Las intervenciones focalizadas en la cognición podrían mejorarlas. El uso de elementos lúdicos podría incrementar sus beneficios. Por tanto, incluir juegos de mesa en dichas intervenciones podría ser beneficioso. El objetivo de la presente tesis fue: i) Sección 1: revisar los estudios que evaluaban la efectividad de intervenciones basadas en juegos de mesa; ii) Sección 2: comprobar la efectividad de intervenciones basadas en juegos de mesa modernos a lo largo del ciclo vital. Por tanto, se llevaron a cabo una revisión sistemática con meta-análisis y tres estudios experimentales. 19 estudios cumplieron los criterios de inclusión en la revisión sistemática. La mayoría de los estudios incluyeron población infantil, escolar y personas mayores. Sólo 4 estudios incluyeron juegos de mesa modernos. La mayoría de los estudios mostraron un riesgo del sesgo moderado o alto. Sólo la memoria a corto plazo (MCP) verbal en población infantil/escolar mostró resultados significativos (g = 1.05, p <.001, 95% CI 0.47-1.63). Respecto al estudio experimental con población escolar, el alumnado de tercero mejoró la MCP y la memoria de trabajo visoespacial, así como el cálculo y ordenar números tras jugar a juegos matemáticos. A su vez, el alumnado de cuarto curso mejoró la resolución de problemas tras jugar a juegos de memoria. En el estudio que incluyó menores con TDAH se obtuvo que mejoraron la MCP verbal y los problemas de conducta tras jugar. En el estudio piloto con personas mayores, aquellos participantes que jugaron a juegos de mesa mejoraron la fluidez semántica. En el estudio principal, ambos grupos –juegos de mesa y fichas de papel y lápiz- mejoraron la fluidez verbal fonológica, aunque sólo se mantuvo en el grupo de juegos. A su vez, el grupo de juegos mantuvo el control de la impulsividad, mientras que el grupo de fichas mejoró la velocidad en una tarea de inhibición. Para concluir, se requieren futuros estudios con un diseño controlado aleatorizado.


Executive functions are a set of psychological processes key to our daily lives. Cognitive-focused interventions may improve them. The usage of ludic elements seems to increase the benefits of cognitive interventions. Thus, board games could be an interesting tool to be introduced in these interventions. The objective of the present dissertation was: i) Section 1: to review studies that assess the effectiveness of interventions based on board games; ii) Section 2: to test the effectiveness of interventions based on modern filler board games across the lifespan. Thus, we conducted a systematic review with meta-analysis and three experimental studies. 19 studies met inclusion criteria in the systematic review. Most of the studies included early and middle childhood and older people. Only 4 studies used modern board games. The majority of the studies reported some concerns, serious or high risk of bias. 12 studies were included in the meta-analysis. Only verbal STM in children showed significant results (g = 1.05, p <.001, 95% CI 0.47-1.63). Results from the experimental study conducted in children showed that specially math games improved Visuospatial STM and Updating-WM, Number Operation skills, and Number Ranking skills in third grade. In fourth grade, memory games improved their Problem-solving skills. In children with ADHD, modern filler board games improved verbal STM and conduct problems. In the pilot study conducted with older people, participants who played modern filler board games had a significant improvement in semantic verbal fluency compared to a passive control group. In the main study, both interventions –modern filer board games and paper-and-pencil tasks- showed significant improvements in phonemic verbal fluency, but only the game training group maintained the gains across time. In addition, whilst board games maintained impulsivity control, paper‐and‐pencil tasks improved speed in an inhibition task. To conclude, future studies should conduct well-designed randomized controlled trials.

Keywords

Funciones ejecutivas; Intervencions cognitives; Jocs de taula; Funcions executives; Intervenciones cognitivas; Juegos de mesa; Executive functions; Cognitive interventions; Board games

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia Bàsica

Documents

Tvep1de1.pdf

13.50Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)