Construcció d’un instrument de mesura especialitzat en l’avaluació del llenguatge oral

Author

Boronat Olivart, Cristina

Director

Sansó Galiay, Clara

Serrat Sellabona, Elisabet

Date of defense

2021-12-09

Pages

214 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

En aquest estudi, el principal objectiu és l’elaboració d’un test de llenguatge oral estandarditzat i baremat, del qual la principal motivació és l’avaluació del llenguatge oral en etapes importants en l’adquisició del llenguatge, amb la intenció de poder detectar i intervenir al més aviat possible. El curs de desenvolupament del llenguatge i el processament del llenguatge oral s’han tingut en compte com a fonamentació principal del treball. La capacitat de llenguatge és una de les conquestes més importants dels éssers humans i per assolir-la és necessària la concurrència de diversos factors, alguns d’interns i del subjecte (fisiològics i cognitius), i d’altres d’externs o ambientals. La interacció constant entre aquests factors dona com a fruit l’adquisició i el desenvolupament del llenguatge. Aquest aprenentatge cognitiu complex, es pot comprendre gràcies al model cognitiu definit per Chevrie-Muller i Narbona (1996) d’organització de la recepció i la producció del llenguatge oral, que el degrada pels nivells de processament cortical, a partir del qual s’han identificat les diferents unitats de processament de llenguatge susceptibles d’avaluació. En l’àmbit de la logopèdia, l’avaluació del llenguatge, procediment principal per a la detecció, és una eina que facilita poder determinar si l’infant presenta dificultats en els diferents aspectes del llenguatge oral, sobretot en etapes primerenques que possibilitin la detecció i el treball específic. Ara bé, actualment no disposem de suficients instruments d’avaluació del llenguatge oral en català que avaluïn tots els aspectes del llenguatge oral, i d’aquí ve la necessitat d’elaborar aquest instrument que avalua totes les dimensions del llenguatge (forma, ús i contingut). Com a resultat del treball, s’ha dissenyat un test original i en català, anomenat ALLO, instrument normalitzat que ha passat per un procés d’estandardització. L’instrument presenta bons índexs de fiabilitat i validesa i una precisió global del 91,9%, la qual ens mostra que és un bon instrument de cribratge de les dificultats del llenguatge oral.


En este estudio el principal objetivo es la elaboración de un test de lenguaje oral estandarizado y baremado, del cual, la principal motivación es la evaluación del lenguaje oral en etapas importantes en la adquisición del lenguaje, con la intención de poder detectar e intervenir lo antes posible. El curso de desarrollo del lenguaje y el procesamiento del lenguaje oral se han tenido en cuenta como fundamentación principal del trabajo. La capacidad de lenguaje es una de las conquistas más importantes de los seres humanos y para alcanzarla es necesaria la concurrencia de diversos factores, algunos internos y del sujeto (fisiológicos y cognitivos), y otros externos o ambientales. La interacción constante entre estos factores da como fruto la adquisición y el desarrollo del lenguaje. Este aprendizaje cognitivo complejo, se puede entender gracias al modelo cognitivo definido por Chevrie-Muller y Narbona (1996) de organización de la recepción y producción del lenguaje oral, que lo degrada por los niveles de procesamiento cortical, a partir del cual se han identificado las diferentes unidades de procesamiento de lenguaje susceptibles de evaluación. En el ámbito de la logopedia, la evaluación del lenguaje, procedimiento principal para la detección, es una herramienta que facilita poder determinar si el niño/a presenta dificultades en los diferentes aspectos del lenguaje oral, sobre todo en etapas tempranas que posibiliten la detección y el trabajo específico. Ahora bien, actualmente no disponemos de suficientes instrumentos de evaluación del lenguaje oral en catalán que evalúen todos los aspectos de lenguaje oral, y de ahí la necesidad en elaborar este instrumento que evalúa todas las dimensiones del lenguaje (forma, uso y contenido). Como ha resultado del trabajo, se ha diseñado un test original y en catalán, llamado ALLO, instrumento normalizado que ha pasado por un proceso de estandarización. El instrumento presenta buenos índices de fiabilidad y validez y una precisión global del 91,9%, la cual nos muestra que es un buen instrumento de cribado de las dificultades del lenguaje oral.


In this study the main objective is the elaboration of a test of standardized and scaled oral language, of which, the main motivation is the evaluation of the oral language in important stages in the acquisition of the language, with the intention to be able to detect and intervene as soon as possible. The language development course and oral language processing have been considered as the main foundation of the work. The ability of language is one of the most important conquests of human beings and to achieve it requires the concurrence of various factors, some internal and the subject (physiological and cognitive), and others external or environmental. The constant interaction between these factors results in the acquisition and development of language. This complex cognitive learning can be undestood thanks to the cognitive model defined by Chevrie-Muller and Narbona (1996) of organizing the reception and production of spoken language, which degrades it by levels of cortical processing, from witch they have been identified the different units of language processing susceptible to assessment. In the field of speech therapy, language assessment, the main procedure for detection, is a tool that makes it easier to determine if the child has difficulties in the different aspects of oral language, especially in early stages that allow the detection and specific work. However, we currently do not have enough tools for assessing oral language in Catalan that assess all aspects of oral language, hence the need to elaborate this tool assessing all dimensions of language (form, use and content). As a result of the work, an original test has been designed in Catalan, called ALLO, a standardized instrument that has gone through a process of standardization. The instrument has good reliability and validity rates and an overall accuracy of 91.9%, which shows us that it is a good tool for screening the difficulties of oral language.

Keywords

Cribratge; Avaluació del llenguatge; Estandarditzat; Cribaje; Evaluación del lenguaje; Estandarizado; Screaning; Language assessment; Standardized

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia Evolutiva i de l'Educació

Documents

Tcbo1de1.pdf

7.970Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)