Estudio Longitudinal sobre el papel de la reflexión en la cualificación de prácticas pedagógica de profesoras noveles de educación infantil que buscan promover la oralidad en niños menores de tres años

Author

Rincón Wilches, Claudia Marcela

Director

Cros, Anna

Gil, Rosa (Gil Juan)

Date of defense

2021-05-26

Pages

813 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació

Abstract

El propòsit d'aquesta investigació és reconèixer i comprendre les pràctiques d'ensenyament de dues professores novells d'educació infantil que busquen promoure la llengua oral en nens menors de tres anys. És un estudi qualitatiu longitudinal dels processos de reflexió al voltant de l'estructuració i a el desenvolupament de seqüències didàctiques que es realitzen en el marc d'una proposta de mentoria. L'estudi pren com a dades les transcripcions de deu trobades setmanals de reflexió compartida que es van dur a terme en tres cicles al llarg d'un any. Les dades s'analitzen amb base en un sistema de sis categories i a través de taules de comparació cronològica. Les professores fan part de l'Escola Maternal de la Universitat Pedagògica Nacional (EMUPN), a Bogotà, Colòmbia. Com a conclusions, es van identificar els aprenentatges de les professores a partir de la reflexió, les bastides que promouen la llengua oral en nens menors de tres anys i els canvis en relació amb les perspectives de l'oralitat, la infància, el paper de professor i la conversa.


El propósito de esta investigación es reconocer y comprender las prácticas de enseñanza de dos profesoras noveles de educación infantil que buscan promover la lengua oral en niños menores de tres años. Es un estudio cualitativo longitudinal de los procesos de reflexión en torno a la estructuración y al desarrollo de secuencias didácticas que se realizan en el marco de una propuesta de mentoría. El estudio toma como datos las transcripciones de diez encuentros semanales de reflexión compartida que se llevaron a cabo en tres ciclos a lo largo de un año. Los datos se analizan con base en un sistema de seis categorías y a través de tablas de comparación cronológica. Las profesoras hacen parte de la Escuela Maternal de la Universidad Pedagógica Nacional (EMUPN), en Bogotá, Colombia. Como conclusiones, se identificaron los aprendizajes de las profesoras a partir de la reflexión, los andamiajes que promueven la lengua oral en niños menores de tres años y los cambios en relación con las perspectivas de la oralidad, la infancia, el rol del profesor y la conversación.


The purpose of the research is to recognize and understand the teaching practices of two novice teachers of early childhood education, who seek to promote oral language in children under three years of age. It is a qualitative longitudinal study of the reflection processes around the structuring and development of didactic sequences, which are carried out within the framework of a mentoring proposal. The study takes as data the transcripts of ten weekly meetings of shared reflection, developed during three cycles over a year. The data are analyzed based on a system of six categories and through chronological comparison tables. The teachers are part of the Maternal School of the National Pedagogical University (EMUPN) in Bogotá, Colombia. As conclusions, the following were identified: the teachers' learnings as a result of reflection, the scaffoldings promoting oral language in children under three years of age, and the changes in relation to the perspectives of orality, childhood, the role of the teacher and conversation.

Keywords

Professors novells; Profesores noveles; Novice teachers; Oralitat; Oralidad; Oral languaje; Primera infància; Primera infancia; Early childhood

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

cmrw1de1.pdf

6.728Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)