Impacte del Diagnòstic d'una Cardiopatia Congènita en la Família

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Salvador Lluesma, Mireia
dc.date.accessioned
2022-01-31T08:48:46Z
dc.date.available
2022-05-25T16:00:23Z
dc.date.issued
2021-10-08
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/673342
dc.description.abstract
Les cardiopaties congènites es troben entre les patologies congènites més freqüents en la infància avui en dia. Els avanços mèdics han permès diagnosticar aquest tipus d’anomalies cardíaques amb més precisió i detall en l’etapa prenatal, produint així una millorà en el pronòstic i qualitat de vida dels infants. A Catalunya 1 de cada 120 infants naix amb una cardiopatia congènita. Aquest diagnòstic té una gran afectació en els pares i mares i en el sistema familiar. Són pocs els estudis que inclouen la mirada dels pares i les mares enfront la patologia del seu fill/a. Per aquest motiu l’objectiu d’aquets tesi és, avaluar l’impacte en els pares i les mares al rebre el diagnòstic d’una cardiopatia congènita en la etapa prenatal tant a nivell individual, de parella com de dinàmica familiar i conèixer la seva evolució al llarg dels dos primers anys de vida de l’infant. La mostra ha estat formada per 214 participants (57 mares i les seves parelles amb fills diagnosticats amb una cardiopatia congènita i 50 mares i les seves parelles amb fills coma grup control). Les parelles han estat avaluades en 4 fases diferents (F1-etapa prenatal, F2-2 a 6m post intervenció quirúrgica, F3-1 any y F4-als 2 anys de vida del fill/a) i se’ls administrat els qüestionaris BSI-18, la DAS i el FACES-III. A partir de les fases avaluades i els resultats obtinguts han donat lloc als tres estudis que es presenten en aquesta tesi.
dc.description.abstract
Las cardiopatías congénitas se encuentran entre las patologías congénitas más frecuentes en la infancia de hoy en día. Los avances médicos han permitido diagnosticar este tipo de anomalías cardíacas con más precisión y detalle en la etapa prenatal, produciendo así una mejora en el pronóstico y calidad de vida de los niños/as. En Cataluña 1 de cada 120 niños/as nace con una cardiopatía congénita. Este diagnóstico tiene una gran afectación en los padres y madres y en el sistema familiar. Son pocos los estudios que incluyen la mirada de los padres y las madres frente la patología de su hijo / a. Por esto, el objetivo de esta tesis es, evaluar el impacto en los padres y las madres al recibir el diagnóstico de una cardiopatía congénita en la etapa prenatal tanto a nivel individual, de pareja como de dinámica familiar y conocer su evolución a lo largo de los dos primeros años de vida del niño/a. La muestra ha sido formada por 214 participantes (57 madres y sus parejas con hijos diagnosticados con una cardiopatía congénita y 50 madres y sus parejas con hijos sanos como grupo control). Las parejas han sido evaluadas en 4 fases distintas (F1-etapa prenatal, F2-2 a 6m post intervención quirúrgica, F3-1 año y F4- 2 años de vida del hijo/a) y se les administrado los cuestionarios BSI-18, la DAS y el FACES-III. A partir de las fases evaluadas y los resultados obtenidos se ha dado lugar a los tres estudios que se presentan en esta tesis.
dc.description.abstract
Congenital heart diseases are among the most common congenital diseases in childhood today. Medical advances have allowed diagnostic of this type of cardiac anomalies with more precision and detail in the prenatal stage, thus producing an improvement in the prognosis and quality of life. In Catalonia 1 out of every 120 children is born with a congenital heart disease. This diagnosis has a great impact on parents and the family system. Few studies include the view of fathers and mothers regarding the pathology of their child. For this reason, the objective of this thesis is to evaluate the impact on fathers and mothers when receiving the diagnosis of a congenital heart disease in the prenatal stage individual, couple and family dynamics level and to know its evolution throughout the first two years of the child's life. The sample consisted of 214 participants (57 mothers and their partners with children diagnosed with congenital heart disease and 50 mothers and their partners with healthy children as a control group). Couples have been evaluated in 4 different phases (F1-prenatal stage, F2-2 to 6m after surgery, F3-1 year and F4- 2 years old of the child's life) and we were administered the BSI-18, DAS and FACES-III questionnaires. From the evaluated phases and the results obtained, the three studies that are presented in this thesis have been given rise.
dc.format.extent
201 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Cardiopatia congènita
dc.subject
Diagnòstic prenatal
dc.subject
Malestar psicològic
dc.subject
Ajustament diàdic
dc.subject
Dinàmica familiar
dc.subject
Impacte familiar
dc.subject.other
Salut i serveis socials
dc.title
Impacte del Diagnòstic d'una Cardiopatia Congènita en la Família
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
dc.subject.udc
616.1
dc.subject.udc
618
dc.contributor.authoremail
mireiasl3@blanquerna.url.edu
dc.contributor.director
Vilaregut Puigdesens, Anna
dc.contributor.codirector
Llurba Olivé, Elisa
dc.embargo.terms
Cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tesi_Mireia_Salvador.pdf

4.725Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)