Los estilos de apego y la hiperlaxitud articular en la relación entre ansiedad y los trastornos funcionales gastrointestinales

Author

Robles Lorenzo, Mariano Eduardo

Director

Oberst, Ursula

Codirector

Martín Lopez, Luis Miguel

Date of defense

2022-01-21

Pages

138 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L'ansietat i la somatització són síndromes heterogenis i la seva etiologia i presentació varia entre individus. Quan es presenten simultàniament, la identificació i el tractament empitjoren. Aquesta relació és més habitual en determinats trastorns, com el d'angoixa i la síndrome de l'intestí irritable. Comparteixen diversos símptomes, com ansietat anticipatòria, símptomes autonòmics, depressió i conducta evitativa. En els últims anys han sorgit nous models que aborden aquesta comorbiditat. Aquesta investigació se centra en la relació entre la hiperlaxitut articular i l'ansietat, àmpliament estudiada en els últims 30 anys i en la teoria de l’aferrament com marcs explicatius de les dues entitats. Els resultats indiquen que, per a un subtipus de pacients, la hiperlaxitut es pot associar positivament amb la síndrome de l'intestí irritable i els estils d'aferrament poden representar el paper de mediador entre aquesta predisposició biològica i el desenvolupament de la psicopatologia.


La ansiedad y la somatización son síndromes heterogéneos cuya etiología y presentación varía entre individuos. Cuando se presentan simultáneamente, la identificación y el tratamiento empeoran. Esta relación es más habitual en determinados trastornos, como el de angustia y el síndrome del intestino irritable. Comparten varios síntomas, como ansiedad anticipatoria, síntomas autonómicos, depresión y conducta evitativa. En los últimos años han surgido nuevos modelos que abordan esta comorbilidad. Esta investigación se centra en la relación entre la hiperlaxitud articular y la ansiedad, ampliamente estudiada en los últimos 30 años y en la teoría del apego como marcos explicativos de ambas entidades. Los resultados indican que, para un subtipo de pacientes, la hiperlaxitud se puede asociar positivamente con el síndrome del intestino irritable y los estilos de apego pueden representar el papel de mediador entre esta predisposición biológica y el desarrollo de la psicopatología.


Anxiety and somatisation are heterogeneous syndromes whose aetiology and presentation varies between individuals. When they occur simultaneously, identification and treatment worsen. This relationship is more common in certain disorders, such as panic disorder and irritable bowel syndrome. They share several symptoms, such as anticipatory anxiety, autonomic symptoms, depression and avoidance behaviour. In recent years, new models have emerged to address this comorbidity. This research focuses on the relationship between joint hypermobility and anxiety, widely studied in the last 30 years, and on attachment theory as explanatory frameworks for both entities. The results indicate that, for a subtype of patients, hypermobility can be positively associated with irritable bowel syndrome and attachment styles can play the role of mediator between this biological predisposition and the development of psychopathology.

Keywords

Ansiedad; Somatización; Síndromes funcionales; Síndrome intestino irritable; Hiperlaxitud articular; Apego

Subjects

1 - Philosophy. Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Mariano_Eduardo_Robles.pdf

2.756Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)