Dispositivos paramilitares en la configuración de estructuras económicas y dinámicas de guerra en el Urabá antioqueño

Author

Chaverra Agudelo, Rodrigo

Director

Rivera Beiras, Iñaki

Codirector

Queralt Jiménez, Joan J.

Date of defense

2022-05-22

Pages

436 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

Esta investigación aborda la cuestión paramilitar en Colombia partiendo del estudio de los dispositivos paramilitares como instrumentos empleados diacrónicamente por sectores del poder con el propósito de imponer sus proyectos ideológicos, políticos y económicos funcionales a sus intereses de clase. Se presenta un análisis e interpretación de las relaciones entre actores de los poderes económicos y políticos, de las instituciones del Estado y grupos paramilitares en el proceso de configuración de estructuras económicas y sistemas paraestatales locales. Para el estudio del fenómeno y sus expresiones a nivel local se establece como zona de referencia la región de Urabá y, como espacio contextual, el Urabá antioqueño.


Aquesta recerca aborda la qüestió paramilitar a Colòmbia partint de l'estudi dels dispositius paramilitars com a instruments emprats diacrònicament per sectors del poder amb el propòsit d'imposar els seus projectes ideològics, polítics i econòmics funcionals als seus interessos de classe.Es presenta una anàlisi i una interpretació de les relacions entre actors dels poders econòmics i polítics, de les institucions de l'Estat i grups paramilitars en el procés de configuració d'estructures econòmiques i sistemes paraestatals locals.Per a l'estudi del fenomen i les seves expressions a nivell local, s'estableix com a zona de referència la regió d'Urabà i, com a espai contextual, l'Urabá antioqueny.


This research tackles the paramilitary issue in Colombia starting with the study of the paramilitary apparatus as an instrument used diachronically by sectors of power with the purpose of imposing their ideological, political and economical agenda that is functional to their interests. We present an analysis and interpretation of the relationships between representatives of the economical and political powers, state institutions and paramilitary groups. These are all key players in the process of configuring the economical structures and local parastatal systems. For the purpose of studying this phenomenon and its ramifications at the local level, the Urabá region is established as a reference zone while the Urabá region of Antioquia is established as a contextual space.

Keywords

Conflictes de baixa intensitat; Conflictos de baja intensidad; Low-intensity conflicts (Military science); Forces paramilitars; Fuerzas paramilitares; Paramilitary forces; Economia regional; Economía regional; Regional economics; Colòmbia; Colombia

Subjects

343 - Criminal law. Penal offences

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

RCA_TESIS.pdf

3.331Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)