La reputación mediática de la Unión Europea en la prensa española (2000-2018)

Author

Sales Piñeiro, Cecilia

Director

Capriotti Peri, Vicente-Paul

Date of defense

2022-09-05

Pages

226 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació

Abstract

Aquesta investigació correspon al camp de la comunicació en el sector de les institucions públiques. S’estudia la reputació mediàtica de la Unió Europea (UE) als principals diaris espanyols, ABC, El Mundo, El País, El Periódico de Catalunya i La Vanguardia, en el període 2000-2018. A partir dels preceptes de l’agenda setting i dels principis de la reputació mediàtica, es realitza una anàlisi de contingut per determinar el nivell de presència, la favorabilitat i els atributs mediàtics. Tot això permet avaluar com els mitjans de comunicació espanyols presenten la UE als ciutadans espanyols, un fet que contribueix a la formació d’opinió i percepció pública. Els resultats mostren que la UE va tenir una cobertura mediàtica correcta, però la rellevància de les notícies no va ser suficient per donar visibilitat a la institució. A més, la favorabilitat mediàtica que va presentar la premsa espanyola va ser lleugerament negativa durant tot el període d’estudi i, pel que fa als atributs mediàtics, es va mostrar a la institució vinculada a temes macroeconòmics i de gestió de política interna. En definitiva, la premsa espanyola va oferir una imatge publicada de la Unió Europea que va dificultar la creació d’una esfera pública europea i un estat d’opinió favorable per legitimar-se socialment.


Esta investigación corresponde al campo de la comunicación en el sector de las instituciones públicas. Se estudia la reputación mediática de la Unión Europea (UE) en los principales diarios españoles, ABC, El Mundo, El País, El Periódico de Catalunya y La Vanguardia, en el período 2000-2018. A partir de los preceptos de la agenda setting y de los principios de la reputación mediática, se realiza un análisis de contenido para determinar el nivel de presencia, la favorabilidad y los atributos mediáticos. Ello permite evaluar cómo los medios de comunicación españoles presentan a la UE a los ciudadanos españoles, contribuyendo a la formación de la opinión y percepción pública. Los resultados obtenidos muestran que la UE tuvo una cobertura mediática correcta pero la relevancia de las noticias no fue suficiente para dar visibilidad a la institución. Además, la favorabilidad mediática que presentó la prensa española fue ligeramente negativa durante todo el período de estudio y, en cuanto a los atributos mediáticos, se mostró a la institución vinculada a temas macroeconómicos y de desempeño de políticas internas. En definitiva, la prensa española ofreció una imagen publicada de la Unión Europea que dificultó la creación de una esfera pública europea y un estado de opinión favorable para legitimarse socialmente.


This research corresponds to the field of communication relating to public sector institutions. It studies the reputation of the European Union (EU) as presented in the leading Spanish newspapers, ABC, El Mundo, El País, El Periódico de Catalunya and La Vanguardia, within the period of 2000-2018. Based on the precepts of the Agenda-Setting theory and the principles of media reputation, a content analysis is carried out to determine the nature of presence, favourability and media attributes. This makes it possible to assess how the Spanish media present the EU to Spanish citizens, contributing to the formation of public opinion and perception. The results obtained show that, while the media coverage of the EU wasn’t biased, the relevance of the news gave insufficient visibility to the institution. In addition, the news that the Spanish press focussed on during the time period was slightly negative. In terms of media attributes, the institution was presented as being linked to macroeconomic issues and the implementation of internal policies. In short, the Spanish press offered a published image of the European Union that made it difficult to cast it into the public sphere and to form any favourable public opinion to legitimise the institution at a social level.

Keywords

Reputació mediàtica; Comunicació institucional; Intangibles corporatius; Reputación mediática; Comunicación institucional; Intangibles corporativos; Media reputation; Institutional communication; Corporate intangibles

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 070 - Newspapers. The Press. Journalism; 3 - Social Sciences; 316 - Sociology

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI Cecilia Sales Piñeiro.pdf

2.773Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)