Aportació a l'estudi de les estructures socio-econòmiques de Catalunya en el segle XIII: aplicació sistemàtica d'ordinadors a la documentació medieval de la Plana de Vic

Author

Ollich i Castanyer, Imma, 1951-

Director

Riu, Manuel, 1929-2011

Date of defense

1981-01-01

Pages

585 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica

Abstract

Aquest treball està centrat en l'estudi, mitjançant la utilització d'ordinadors electrònics, d'una zona de l'interior de Catalunya en plena Edat Mitjana, en un moment de transició i de canvi de les seves estructures socioeconòmiques. En el segle XIII, igual que ara, hom no pot parlar de la vila de Vic (el títol de ciutat se li atorga el 1315) sense parlar de la Plana de Vic. Malgrat ésser una zona interior, no es troba aïllada, reclosa en ella mateixa i la seva comarca, sinó que és una àrea de confluència central i un corredor de pas natural entre la part nord de la muntanya catalana i la part sud-sudest, el mar. L'estudi d'aquesta zona i del seu desenvolupament durant l'època medieval pot tenir un gran interès. He triat el segle XIII en concret per què és un punt clau en l'Edat Mitjana. Al ser una època de transició encara subsisteixen les reminiscències feudals, els vincles de vassallatge i dependència i les velles estructures socioeconòmiques. Pera, a la vegada, es desenvolupen a les viles i ciutats noves estructures basades en l'esperit comercial, l'expansió mercantil i el poder del diner. És un segle de contrastos, de llibertats enfront de restriccions, de recerca d'un equilibri entre antics sistemes ja caducats i noves formes de vida i altres escales de valors. L'objectiu primer és, doncs, estudiar tot aquest procés de canvi en un nucli de població d'una zona rural que, per sort, guarda documentació superabundant per aquesta època. Precisament, aquesta gran riquesa i l'existència de sèries seguides en la documentació, em van fer pensar en la possibilitat d'aplicar noves tècniques d'anàlisi als documents de Vic del segle XIII. En concret, utilitzar els ordinadors per a analitzar i treballar la documentació seleccionada. Les possibilitats que ofereix aquesta tècnica han anat creixent al llarg de l’estudi, i per això l’aspecte metodològic s’ha convertit en el segon objectiu, atesa la novetat que suposa l’aplicació de la tecnologia informàtica en el camp de la història medieval.

Keywords

Història social; Historia social; Social history; Història econòmica; Historia económica; Economic history; Vic (Catalunya : Plana); Vic (Cataluña); Vich (Catalonia)

Subjects

93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

IOC_TESI.pdf

71.81Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)