Les obres de la ciutat: l'activitat constructiva i urbanística de la Universitat de Tortosa a la Baixa Edat Mitjana

Author

Vidal Franquet, Jacobo

Director

Terés i Tomàs, M. Rosa

Date of defense

2006-05-29

Pages

985 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Història de l'Art

Abstract

Des d’un punt de vista general, qui ha volgut parlar de la historia de l'art -de fet, de la Historia de Tortosa (no només, però també, la de la Baixa Edat Mitjana), s'ha vist sovint obligat a especular, donada l'escassetat de dades "segures" publicades; a causa, en definitiva, de la manca d'estudis locals fets amb rigor i professionalitat. La constatació d'aquest fet evident és allò que, en darrer terme, va impulsar-me a iniciar una extensa recerca d'arxiu que s'ha materialitzat en diversos treballs, d'entre els quals destaca, per la seua amplitud -en tots els sentits del mot- aquest que teniu a les mans. Un cop conegudes moltes de les series documentals que posseïm per a l'estudi de la Tortosa medieval, vaig considerar que una de les primeres coses que calia estudiar, era l'activitat constructiva i urbanística de la ciutat: malgrat que el centre artístic més important del territori va ser, sens dubte, la catedral, va ser la ciutat -la universitat- la institució que en un grau més elevat va marcar la forma del paisatge urbà i periurbà, va articular les xarxes de carrers, camins, ponts i places, va decidir sobre la construcció d'albergs i esglésies i, en moltes ocasions, hi va contribuir amb pecúnia o, fins i tot, contractant directament mestres de la construcció. Així, en lloc de redactar una "cartografía" de la cultura escrita o deis nobles de la Tortosa d'època moderna he intentat redactar, podríem dir-ho així, una "cartografia de les obres de la ciutat i el seu territori" als segles del gòtic, he estudiat, en definitiva, l'activitat constructiva i urbanística de la universitat de Tortosa a la Baixa Edat Mitjana.

Keywords

Segle XIII-segle XVI; Ciutats medievals; Ciudades medievales; Medieval cities and towns; Planejament urbanístic; Planeamiento urbanístico; Urban planning; Història de l'urbanisme; Historia del urbanismo; History of city planning; Arquitectura medieval; Medieval architecture; Obres públiques; Obras públicas; Public works; Arquitectura religiosa; Religious architecture; Història medieval; Historia medieval; Medieval history; Fonts històriques; Fuentes históricas; History sources; Tortosa (Catalunya); Tortosa (Cataluña); Tortosa (Catalonia)

Subjects

72 - Architecture

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

01. JVF_1de2.pdf

54.88Mb

02. JVF_2de2.pdf

43.96Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)