La calificación del concurso de acreedores: aspectos procesales

Author

Blanco García, Federico

Director

Alonso-Cuevillas Sayrol, Jaime

Tutor

Alonso-Cuevillas Sayrol, Jaime

Date of defense

2022-04-01

Pages

330 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

La calificación del concurso de acreedores ha sido estudiada desde múltiples perspectivas, y a través de numerosas obras y estudios. Ello no obstante, la mayoría de dichos estudios se han centrado en una perspectiva material, dejando a un lado, o abordando de forma secundaria, los aspectos procesales. Existen sin embargo diversos aspectos procesales que han generado, y siguen generando, grandes dudas interpretativas, tanto entre la doctrina, como en la práctica forense cotidiana. Entre dichos problemas, cabe destacar, por su importancia práctica, los relativos a la naturaleza procesal del informe de calificación de la administración concursal, el cómputo del plazo de presentación del Informe de calificación de la administración concursal, la prematura sección de calificación concursal, la posición de los acreedores y personas con interés legítimo en la sección de calificación, las limitaciones del juicio verbal en la tramitación del incidente de calificación culpable del concurso, los requerimientos documentales realizados a través del informe de calificación de la administración concursal, las interacciones de la cosa juzgada y la calificación culpable del concurso, las interacciones de las acciones de reintegración en la sección sexta, el concurso de leyes entre causas de culpabilidad del concurso y el delito concursal.


La qualificació del concurs de creditors ha estat estudiada des de múltiples perspectives, i a través de nombroses obres i estudis. Això no obstant, la majoria d'aquests estudis s'han centrat en una perspectiva material, deixant de banda, o abordant de forma secundària, els aspectes processals. Existeixen, però, diversos aspectes processals que han generat i, que segueixen generant, grans dubtes interpretatius, tant entre la doctrina, com en la pràctica forense quotidiana. Entre aquests problemes, cal destacar, per la seva importància pràctica, els relatius a la naturalesa processal de l'informe de qualificació de l'administració concursal, el còmput del termini de presentació de l'Informe de qualificació de l'administració concursal, la secció prematura de qualificació concursal, la posició dels creditors i persones amb interès legítim en la secció de qualificació, les limitacions del judici verbal en la tramitació de l'incident de qualificació culpable del concurs, els requeriments documentals realitzats a través de l'informe de qualificació de l'administració concursal, les interaccions de la cosa jutjada i la qualificació culpable del concurs, les interaccions de les accions de reintegració a la secció sisena, el concurs de lleis entre causes de culpabilitat del concurs i el delicte concursal.


The qualification of bankruptcy proceedings has been studied from multiple perspectives, and through numerous works and studies. However, most of these studies have focused on a material perspective, leaving aside, or addressing secondarily, the procedural aspects. There are various procedural points that have generated, and continue to generate, great interpretive doubts, both in the doctrine and in daily forensic practice. Among these problems, it is worth highlighting, due to their practical importance, those relative to the procedural nature of the bankruptcy administration's qualification report, the calculation of the deadline for submitting the bankruptcy administration's qualification report, the premature bankruptcy qualification section, the position of the creditors and persons with a legitimate interest in the qualification section, the limitations of the oral judgment in the processing of the guilty qualification incident of the insolvency, the documentary requirements made through the qualification report of the bankruptcy administration, the interactions of the res iudicata and the guilty qualification of the contest, the interactions of the reintegration actions in the sixth section, the contest of laws between causes of guilt of the contest and the bankruptcy crime.

Keywords

Dret concursal; Derecho concursal; Bankruptcy; Concurs de creditors; Concurso de acreedores; Meeting of creditors; Procediment judicial; Procedimiento judicial; Judicial process

Subjects

349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

FBG_TESIS.pdf

2.054Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)