Validación de la versión española del Cuestionario de Satisfacción en la Relación de Pareja (RSAT)

Author

Jiménez Sánchez, Eva Cristina

Director

Perez Testor, Carlos

Date of defense

2022-10-27

Pages

134 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

El constructe satisfacció amb la relació és central tant per a la teràpia de parella com per a la recerca en el camp de les relacions. En aquest context, disposar d'escales que mesuren de manera vàlida i fiable aquest constructe és una qüestió rellevant. En el marc de la psicoteràpia cognitiva interpersonal desenvolupada per David D. Burns, l'autor ha desenvolupat una eina que serveix a aquest propòsit de manera eficaç i amb provada validesa i eficàcia, el RSAT. L'objectiu d'aquesta recerca és la validació d'aquesta eina en població espanyola. Per a això, amb una mostra de 104 persones en parella, es condueix una anàlisi de la validesa i fiabilitat del qüestionari, mesurant la seva validesa de criteri amb l'Escala d'Ajust Diàdic (DAS). Les dades mostren una estructura unifactorial, amb una excel·lent consistència interna amb un coeficient alfa de 0.97 i correlació retest a les 2 setmanes de r = 0.92. S'obté amb això el Qüestionari de Satisfacció amb la Relació (QSAR) com a versió espanyola del RSAT, una eina vàlida, fiable i rellevant.


El constructo satisfacción con la relación es central tanto para la terapia de pareja como para la investigación en el campo de las relaciones. En este contexto, disponer de escalas que midan de manera válida y fiable este constructo es una cuestión relevante. En el marco de la psicoterapia cognitiva interpersonal desarrollada por David D. Burns, el autor ha desarrollado una herramienta que sirve a este propósito de manera eficaz y con probada validez y eficacia, el RSAT. El objetivo de esta investigación es la validación de esta herramienta en población española. Para ello, con una muestra de 104 personas en pareja, se conduce un análisis de la validez y fiabilidad del cuestionario, midiendo su validez de criterio con la Escala de Ajuste Diádico (DAS). Los datos muestran una estructura unifactorial, con una excelente consistencia interna con un coeficiente alfa de 0.97 y correlación retest a las 2 semanas de r = 0.92. Se obtiene con ello el Cuestionario de Satisfacción con la Relación (QSAR) como versión española del RSAT, una herramienta válida, fiable y relevante.


The construct satisfaction with the relationship is central to both couples therapy and research in the field of relationships. In this context, having scales that validly and reliably measure this construct is a relevant issue. Within the framework of interpersonal cognitive psychotherapy developed by David D. Burns, the author has developed a tool that serves this purpose effectively and with proven validity and efficacy, the RSAT. The objective of this research is the validation of this tool in the Spanish population. To do this, with a sample of 104 people currently involved in a romantic relationship, an analysis of the validity and reliability of the questionnaire is conducted, measuring its criterion validity with the Dyadic Adjustment Scale (DAS). The data show a unifactorial structure, with excellent internal consistency with an alpha coefficient of 0.97 and a retest correlation at 2 weeks of r = 0.92. With this, the Relationship Satisfaction Questionnaire (QSAR) is obtained as the Spanish version of the RSAT, a valid, reliable and relevant tool.

Keywords

Teràpia familiar; Teràpia parella; Teràpia cognitiva; Terapia familiar; Terapia cognitiva; Terapia pareja

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_EvaCristina_Jimenez.pdf

1.954Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)