Bridging the gaps between cell stress, mitochondrial dysfunction and lipid metabolism in ALS cellular pathophysiology

Author

Rossi, Chiara

Director

Portero Otín, Manuel

Pamplona Gras, Reinald

Date of defense

2022-11-23

Pages

274 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina Experimental

Abstract

L'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) és un trastorn neurodegeneratiu caracteritzat per la pèrdua de neurones motores superiors i inferiors de l'escorça motora i desgast muscular progressiu. Les neurones motores afectades presenten agregats de la ribonucleoproteïna TDP-43. Els resultats d'aquesta tesi mostren com altres proteïnes nuclears (p-ERK, p-Jun i REST), a més de TDP-43, es deslocalitzen a causa de l'estrès cel·lular interactuant amb els mitocondris. A més, la deslocalització de TDP-43 es relaciona amb canvis en gens regulats per REST. Finalment, les respostes de diferents mutants de TDP-43 a l'estrès metabòlic són heterogènies, mentre que l'acumulació de gotes lipídiques sembla un tret comú en diferents models cel·lulars davant de diversos tipus d'estrès. Aquests resultats poden contribuir a una caracterització millor de la fisiopatologia de l'ELA en relació amb l'estrès cel·lular i les respostes específiques a l'estrès de diferents mutants de TDP-43.


La esclerosis lateral amiotrófica (ELA) es un trastorno neurodegenerativo caracterizado por la pérdida de neuronas motoras superiores e inferiores de la corteza motora y desgaste muscular progresivo. Las neuronas motoras afectadas presentan agregados de la ribonucleoproteína TDP-43. Los resultados de esta tesis muestran cómo otras proteínas nucleares (p-ERK, p-Jun y REST), además de TDP-43, se deslocalizan debido al estrés celular interactuando con las mitocondrias. Además, la deslocalización de TDP-43 se relaciona con cambios en genes regulados por REST. Por último, las respuestas de diferentes mutantes de TDP-43 al estrés metabólico son heterogéneas, mientras que la acumulación de gotas lipídicas parece un rasgo común en diferentes modelos celulares frente a diversos tipos de estrés. Estos resultados pueden contribuir a una mejor caracterización de la fisiopatología de la ELA en relación con el estrés celular y las respuestas específicas al estrés de diferentes mutantes de TDP-43.


Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) is a neurodegenerative disorder characterized by loss of upper and lower motor neurons from the motor cortex and progressive muscle wasting. Affected motor neurons have aggregates of the ribonucleoprotein TDP-43. The results of this thesis show how other nuclear proteins (p-ERK, p-Jun and REST), in addition to TDP-43, delocalize due to cellular stress interacting with mitochondria. In addition, the delocalization of TDP-43 is related to changes in genes regulated by REST. Finally, the responses of different TDP-43 mutants to metabolic stress are heterogeneous, whereas lipid droplet accumulation appears to be a common feature in different cell models facing various types of stress. These results may contribute to a better characterization of the pathophysiology of ALS in relation to cellular stress and the stress-specific responses of different TDP-43 mutants.

Keywords

Neurones; Motores; Mitocondris; Neurodegeneración; Estrés; Proteinopatía; Amyotrophic; Sclerosis; Mitochondria

Subjects

616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system

Knowledge Area

Fisiologia

Documents

Tcr1de1.pdf

8.381Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)