Bridging the gaps between cell stress, mitochondrial dysfunction and lipid metabolism in ALS cellular pathophysiology

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Medicina Experimental
dc.contributor.author
Rossi, Chiara
dc.date.accessioned
2023-02-03T12:20:43Z
dc.date.available
2023-11-23T23:45:26Z
dc.date.issued
2022-11-23
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/687571
dc.description.abstract
L'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) és un trastorn neurodegeneratiu caracteritzat per la pèrdua de neurones motores superiors i inferiors de l'escorça motora i desgast muscular progressiu. Les neurones motores afectades presenten agregats de la ribonucleoproteïna TDP-43. Els resultats d'aquesta tesi mostren com altres proteïnes nuclears (p-ERK, p-Jun i REST), a més de TDP-43, es deslocalitzen a causa de l'estrès cel·lular interactuant amb els mitocondris. A més, la deslocalització de TDP-43 es relaciona amb canvis en gens regulats per REST. Finalment, les respostes de diferents mutants de TDP-43 a l'estrès metabòlic són heterogènies, mentre que l'acumulació de gotes lipídiques sembla un tret comú en diferents models cel·lulars davant de diversos tipus d'estrès. Aquests resultats poden contribuir a una caracterització millor de la fisiopatologia de l'ELA en relació amb l'estrès cel·lular i les respostes específiques a l'estrès de diferents mutants de TDP-43.
ca
dc.description.abstract
La esclerosis lateral amiotrófica (ELA) es un trastorno neurodegenerativo caracterizado por la pérdida de neuronas motoras superiores e inferiores de la corteza motora y desgaste muscular progresivo. Las neuronas motoras afectadas presentan agregados de la ribonucleoproteína TDP-43. Los resultados de esta tesis muestran cómo otras proteínas nucleares (p-ERK, p-Jun y REST), además de TDP-43, se deslocalizan debido al estrés celular interactuando con las mitocondrias. Además, la deslocalización de TDP-43 se relaciona con cambios en genes regulados por REST. Por último, las respuestas de diferentes mutantes de TDP-43 al estrés metabólico son heterogéneas, mientras que la acumulación de gotas lipídicas parece un rasgo común en diferentes modelos celulares frente a diversos tipos de estrés. Estos resultados pueden contribuir a una mejor caracterización de la fisiopatología de la ELA en relación con el estrés celular y las respuestas específicas al estrés de diferentes mutantes de TDP-43.
ca
dc.description.abstract
Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) is a neurodegenerative disorder characterized by loss of upper and lower motor neurons from the motor cortex and progressive muscle wasting. Affected motor neurons have aggregates of the ribonucleoprotein TDP-43. The results of this thesis show how other nuclear proteins (p-ERK, p-Jun and REST), in addition to TDP-43, delocalize due to cellular stress interacting with mitochondria. In addition, the delocalization of TDP-43 is related to changes in genes regulated by REST. Finally, the responses of different TDP-43 mutants to metabolic stress are heterogeneous, whereas lipid droplet accumulation appears to be a common feature in different cell models facing various types of stress. These results may contribute to a better characterization of the pathophysiology of ALS in relation to cellular stress and the stress-specific responses of different TDP-43 mutants.
ca
dc.format.extent
274 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Neurones
ca
dc.subject
Motores
ca
dc.subject
Mitocondris
ca
dc.subject
Neurodegeneración
ca
dc.subject
Estrés
ca
dc.subject
Proteinopatía
ca
dc.subject
Amyotrophic
ca
dc.subject
Sclerosis
ca
dc.subject
Mitochondria
ca
dc.subject.other
Fisiologia
ca
dc.title
Bridging the gaps between cell stress, mitochondrial dysfunction and lipid metabolism in ALS cellular pathophysiology
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.8
ca
dc.contributor.director
Portero Otín, Manuel
dc.contributor.director
Pamplona Gras, Reinald
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tcr1de1.pdf

8.381Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)