La vigilancia epidemiológica desde una aproximación sindémica: la vigilancia de las infecciones de transmisión sexual y de la tuberculosis centrada en poblaciones a riesgo de infección

Author

Sentís Fuster, Alexis

Director

Guxens Junyent, Mònica

Caylà i Buqueras, Joan A.

Reyes Urueña, Juliana

Date of defense

2023-02-06

Pages

145 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

El propósito principal de la tesis es contribuir en lo posible a potenciar la vigilancia de las pandemias de las infecciones de transmisión sexual (ITS) y la tuberculosis (TB) en las poblaciones a riesgo de infección a través de una aproximación y un análisis sindémico para facilitar el diseño de intervenciones eficaces de prevención y control. Se llevaron a cabo cinco estudios en Cataluña y Portugal incluyendo distintos diseños epidemiológicos: incidencia poblacional, cohortes retrospectivas, y series temporales, y realizándose análisis descriptivos, modelos de regresión, análisis de series temporales y de clústeres. Los resultados mostraron como durante los últimos años, en Barcelona y Cataluña, hubo un aumento drástico de los casos notificados de ITS sobre todo en jóvenes, especialmente en mujeres jóvenes. Factores como ser hombre, el número de parejas o episodios previos de ITS o vivir en zonas urbanas se asociaron con el riesgo de presentar coinfección por el VIH. Se identificaron y caracterizaron tres clústeres diferenciados de casos de ITS en Cataluña. Durante la pandemia por COVID-19 hubo una reducción marcada en los casos diagnosticados y notificados de ITS, siendo esta disminución más pronunciada en mujeres y personas jóvenes. En los estudios relacionados con la TB, los resultados muestran cómo durante los últimos años la magnitud de la tendencia descendente en el número de casos notificados en Portugal fue desigual en las distintas poblaciones analizadas (menor en personas de nacionalidad no portuguesa, niños menores de 5 años y en personas VIH negativas). La falta de adherencia al tratamiento de la infección tuberculosa latente estuvo asociada a pautas largas del tratamiento y con determinados factores socio- epidemiológicos, clínicos y de comportamiento, que variaban en las dos áreas metropolitanas analizadas y que incluían factores como tener más de 15 años, haber nacido en el extranjero, tener una enfermedad crónica, el abuso de alcohol y el ser una persona que se inyecta drogas.


El propòsit principal de la tesi és contribuir en la mesura del possible a potenciar la vigilància de les pandèmies de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i la tuberculosi (TB) en les poblacions a risc d’infecció a través d'una aproximació i una anàlisi sindèmica per a facilitar el disseny d'intervencions eficaces de revenció i control. Es van dur a terme cinc estudis a Catalunya i Portugal incloent diferents dissenys epidemiològics (incidència poblacional, cohorts retrospectives, i sèries temporals), i fent anàlisis descriptives, models de regressió, anàlisis de sèries temporals i de clústers. Els resultats van mostrar com durant els darrers anys, a Barcelona i Catalunya, va haver-hi un augment dràstic dels casos notificats d'ITS sobretot en joves, especialment en dones joves. Factors com ara ser home, el nombre de parelles o episodis previs d’ITS, o viure en zones urbanes, es van associar amb un major risc de presentar coinfecció pel VIH. Es van identificar i caracteritzar tres clústers diferenciats de casos d'ITS a Catalunya. Durant la pandèmia de la COVID-19 va haver-hi una reducció marcada en el diagnòstic i notificació de casos d’ITS, aquesta disminució va ser més pronunciada en dones i persones joves. En els estudis relacionats amb la TB, els resultats mostren com la magnitud de la tendència descendent en el nombre de casos notificats a Portugal els darrers anys va ser desigual en les diferents poblacions analitzades (menor en persones de nacionalitat no portuguesa, nens menors de 5 anys i en persones VIH negatives). La manca d’adherència al tractament de la infecció tuberculosa latent va estar associada amb pautes llargues del tractament i amb determinats factors socioepidemiològics, clínics i de comportament, que variaven en les dues àrees metropolitanes analitzades i que incloïen factors com ara tenir més de 15 anys, haver nascut a l'estranger, tenir una malaltia crònica, l’abús d'alcohol i ser una persona que s’injecta drogues.


The main purpose of this thesis is to contribute as much as possible to enhance the surveillance of sexually transmitted infections (STIs) and tuberculosis (TB) pandemics in at-risk populations through a syndemic approach, and to facilitate the design of effective prevention and control interventions. Five studies with different epidemiological designs (population-based incidence, retrospective cohorts, and time series) were carried out in Catalonia and Portugal. Descriptive analysis, regression models, and time series and clustering analysis were performed. Findings from the STI analysis showed that in recent years, there has been a sharp increase in reported cases of STIs in Barcelona and Catalonia, especially in young people, particularly young women. Factors such as male sex, number of partners, number of previous STI episodes, and living in urban areas were associated with higher risk of HIV coinfection. Three differentiated clusters of STI cases in Catalonia were identified and characterised. During the COVID-19 pandemic there was a drastic reduction in diagnosed and reported cases of STIs; this decrease was more pronounced in women and young people. Findings from the TB analysis showed that in recent years the magnitude of the decrease in cases reported in Portugal differed across different populations (smaller decreases in people of nonPortuguese nationality, children under five years of age, and in HIV-negative people). Poor adherence to medications for latent TB infection was associated with long courses of treatment and with certain socioepidemiological, clinical, and behavioural factors such as age above 15 years, being born abroad, concomitant chronic disease, alcohol abuse, and injection drug use. The main associating factors differed between the two metropolitan areas analysed.

Keywords

Sexual transmitted infections; Tuberculosis; Epidemiology; Epidemiological surveillance; Syndemic; Infeccions de transmissió sexual; Tuberculosis; Epidemiologia; Vigilància epidemiològica; Sindemia

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

tasf.pdf

3.179Mb

tasf_fe d'errates.pdf

117.0Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)