Territori i economia als monestirs del comtat d’Urgell (800-1100)

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament d'Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica
dc.contributor.author
Miró i Tuset, Climent
dc.date.accessioned
2023-03-23T11:49:11Z
dc.date.available
2024-01-31T23:45:23Z
dc.date.issued
2023-01-31
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/687971
dc.description
Programa de Doctorat en Cultures Medievals
ca
dc.description.abstract
[cat] En aquesta tesi de doctorat mostrem l’estructura territorial dels monestirs benedictins del comtat d’Urgell entre els segles IX i XI i la seva relació amb les activitats agrícoles, ramaderes i d’explotació dels recursos naturals. Per a la realització d’aquest treball ha estat fonamental l’anàlisi dels documents provinents de les comunitats monàstiques, la gestió de les dades i l’ús de la cartografia. Per portar-la a terme hem utilitzat majoritàriament fonts escrites publicades provinents dels monestirs. Tota la informació ha estat tractada en una base de dades i fulls de càlcul. Per al seu anàlisi, també hem utilitzat sistemes d’informació geogràfica (SIG). L’estudi dels dominis monacals i de la seva evolució territorial ha comportat el tractament dels espais agropecuaris i els dedicats a l’explotació dels recursos minerals i forestals. L’anàlisi documental també ha permès el coneixement d’aspectes relatius a la naturalesa de les diferents tipologies d’explotacions i de l’estat de l’economia dels monestirs en la cronologia. L’acotació geogràfica en el comtat d’Urgell ha facilitat la relació que tenien les comunitats monàstiques amb la noblesa, sobretot amb les figures dels diferents comtes i comtesses, que actuaven com a protectors i patrons de la majoria de cenobis.
ca
dc.description.abstract
[spa] En la presente tesis de doctorado se muestra la estructura territorial de los monasterios benedictinos del condado de Urgell en los siglos IX-XI y su relación con las actividades agrícolas, ganaderas y de explotación de los recursos naturales. Para la realización de este trabajo ha sido fundamental el análisis de los documentos procedentes de las comunidades monásticas, la gestión de datos y el uso de la cartografía. Para llevarla a cabo hemos utilizado mayoritriamente fuentes escritas publicadas provenientes de los monasterios. Hemos gestionado la información en una base de datos y hojas de cálculo. Para su análisis, también hemos utilizado sistemas de información geográfica (SIG). El estudio de los dominios monacales y de su evolución territorial ha integrado la investigación de los diferentes espacios agropecuarios y los relacionados con la explotación de los recursos minerales y forestales. El análisis documental también ha permitido mostrar aspectos de los diferentes tipos de explotaciones y del estado de la economía de los monasterios en esa cronología. La acotación geográfica en el condado de Urgell ha facilitado la relación que tenían las comunidades monásticas con la nobleza, sobre todo los distintos condes y condesas, que actuaban como protectores y patrones de la mayoría de los cenobios.
ca
dc.description.abstract
[fra] La présente thèse de doctorat montre la structure territoriale des monastères bénédictins du comté d’Urgell du IXème au XIème siècle, ainsi que son rapport avec les activités d’élevage, agricoles et d’exploitation des ressources naturelles. La gestion des données, l’usage de la cartographie et l’analyse des documents des communautés monastiques ont été essentiels pour la rédaction de ce projet-ci, qui a été effectué grâce à des sources écrites et publiées des monastères. L’information a été traitée dans une base de données et des feuilles de calcul. Pour analyser ces données, on a aussi utilisé des systèmes d’information géographique (SIG). On a recherché de différents espaces agricoles et de ceux qui ont un rapport avec l’exploitation des ressources minérales et forestières afin d’étudier les domaines monastiques et leur évolution territoriale. L’analyse des documents nous a aussi permis de montrer quelques aspects de différents types d’exploitations ainsi que de l’état de l’économie des monastères pendant cette période. La délimitation géographique du comté d’Urgell a facilité les relations entre les communautés monastiques et la noblesse, surtout en ce qui concerne les comtes et comtesses, qui agissaient comme des protecteurs et des patrons de la plupart des monastères.
ca
dc.description.abstract
[eng] The present PhD thesis shows the territorial structure of Benedictine monasteries in the county of Urgell between the 9th and 11th centuries, as well as its connection to agricultural and livestock activities, and those related to the exploitation of natural resources. The use of mapping, data management and the analysis of the documents from the monastic communities has been essential when writing this thesis, which has been made possible thanks to published written sources from monasteries. The collected information has been processed in a database and in spreadsheets. For the analysis of such data, Geographic Information Systems (GIS) have also been used. Research of the different farming areas and those related to the exploitation of forest and mineral resources has been carried out in order to study the monastic domains and their territorial evolution. Moreover, such a documentary analysis has allowed us to show some aspects of the different types of exploitations and the state of the monasteries’ economy during that time. The geographical delimitation in the county of Urgell has revealed the relationship between the monastic communities and novelty, especially in the case of counts and countesses, who served as guardians and employers for most monasteries.
ca
dc.format.extent
695 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Història medieval
ca
dc.subject
Historia medieval
ca
dc.subject
Medieval history
ca
dc.subject
Monaquisme
ca
dc.subject
Monacato
ca
dc.subject
Monachism
ca
dc.subject
Urgell (Comtat)
ca
dc.subject
Ramaderia
ca
dc.subject
Ganadería
ca
dc.subject
Animal husbandry
ca
dc.subject
Sistemes d'informació geogràfica
ca
dc.subject
Sistemas de información geográfica
ca
dc.subject
Geographic information systems
ca
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
ca
dc.title
Territori i economia als monestirs del comtat d’Urgell (800-1100)
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
93
ca
dc.contributor.director
Sancho i Planas, Marta
dc.contributor.tutor
Sancho i Planas, Marta
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

01. CMT_1de4.pdf

26.31Mb PDF

02. CMT_2de4.pdf

358.1Kb PDF

03. CMT_3de4.pdf

21.01Mb PDF

04. CMT_4de4.pdf

20.73Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)