Accions creatives situades en l’àmbit de la postartesania i de la terrissa del segle XXI

Author

Planella i Domènech, Santiago

Director

Nogué, Àlex, 1953-

Fortuny Agramunt, Jaume

Tutor

Nogué, Àlex, 1953-

Date of defense

2023-05-04

Pages

501 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Belles Arts

Abstract

[cat] Aquesta tesi pràctica vol explorar, des de les pràctiques de l’argila, els processos creatius emmarcats en la postartesania i vinculats al posthumanisme per trobar alternatives al col·lapse de l’antropocè. D’una banda, les habilitats tècniques artesanals fomenten relacions profundes amb el món. D’altra banda, la plasticitat de l’argila i el gest del terrisser, permeten l’emergència d’interrelacions de continuïtat indissolubles, les quals queden enregistrades com a objectes encarnats en la seva materialitat significant. Així, la postartesania proposa la generació de processos i resultats materials discursius que –des de les ètiques i els nous imaginaris polítics, ecosocials i feministes– siguin capaços de crear noves relacionalitats transmaterials i transcorporalitats amb continuïtat natural-cultural. L’experiència pràctica i creativa d’aquesta tesi va ser realitzada a partir d’accions amb l’argila verge, situades a les terreres de Vacamorta –en el terme municipal de Cruïlles al Baix Empordà– entre els anys 2016 i 2020. El fet de poder entrar en contacte amb argila intacta –sedimentada a desenes de metres sota terra des de milions d’anys enrere– va representar una oportunitat i, de fet, va ser clau per reconstituir noves relacions transmaterials des d’una dimensió precultural. Des de fora dels patrons hegemònics va ser possible concebre la matèria com a font activa de l’existent i causa de l’evolució, i així mateix, reconèixer l’argila com a una entitat que forma part d’un sistema ecològic viu. Des de l’experiència pràctica, doncs, es posa a prova la postartesania i la seva capacitat d’activar noves formes de relacionar‑se amb la matèria per reforçar els vincles amb el món i construir coneixement distribuït. Tanmateix, també es proposa com un mitjà capaç de redimensionar l’abast del dany causat —pel productivisme capitalista— a través de la reparació i de la reconstrucció de lligams afectius i, d’aquesta manera, poder establir noves relacions respectuoses a través de medis propositius que fomentin la seva vitalitat i la consciència que els humans en formen part.

Keywords

Art contemporani; Arte contemporáneo; Contemporary art; Ceràmica; Cerámica; Ceramics; Artesania; Artesanía; Handicraft; Transhumanisme; Transhumanismo; Transhumanism; Performance (Art); Performance (Arte); Performance art; Antropocè; Antropoceno; Anthropocene

Subjects

73 - Plastic arts

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Note

Programa de Doctorat: Estudis Avançats de Producció Artística

Documents

SPD_TESI.pdf

34.48Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)