Las garantías procesales en el CIADI: una propuesta de jus cogens procesal

Author

Rueda Pinilla, Daniel Enrique

Director

Ramos Romeu, Francisco

Date of defense

2022-12-13

Pages

489 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Dret

Abstract

Amb l’àlgid desenvolupament del dret d’inversions, assolit amb l’existència de gairebé 3.300 tractats bilaterals celebrats entre Estats de totes les cultures jurídiques, alhora que s’aprecia un escenari de múltiples oportunitats per a l’expansió econòmica, també és plausible el desenvolupament de múltiples conflictes. Dins dels diferents mecanismes per a la resolució de disputes, l’arbitratge s’ha posicionat a l’esfera internacional com la forma generalitzada per resoldre conflictes i al que es recorre més dins del dret d’inversió, propiciat per la creació del Centre Internacional d’Arranjament de Diferències Relatives a la Inversió, fòrum al qual els inversors acudeixen de manera més freqüent i que és un referent internacional. En concórrer múltiples cultures jurídiques són diversos els desafiaments que es presenten en la resolució de les disputes, sobretot pel que fa a l’aspecte processal, atès que les reglamentacions d’aquests sistemes es caracteritzen per la manca de concreció en l’especificació d’unes garanties mínimes , aspecte que proposa aquesta tesi estabilitzar a través del reconeixement del JUS COGENS PROCESSAL el contingut del qual i trets essencials s’analitza al si del CIADI, amb vocació d’expansió a altres fòrums.


Con el álgido desarrollo del derecho de inversiones, alcanzado con la existencia de casi 3.300 tratados bilaterales celebrados entre Estados de todas las culturas jurídicas, a la vez que se aprecia un escenario de múltiples oportunidades para la expansión económica, tambien es plausible el desarrollo de múltiples conflictos. Dentro de los distintos mecanismos para la resolución de disputas, el arbitraje se ha posicionado en la esfera internacional como la forma generalizada para resolver conflictos y al que más se recurre dentro del derecho de inversión, propiciado por la creación del Centro Internacional de Arreglo de Diferencias Relativas a la Inversión, foro al que los inversores acuden de forma más frecuente y que es un referente internacional. Al concurrir múltiples culturas jurídicas son diversos los desafios que se presentan en la resolución de las disputas, sobre todo en lo que atañe al aspecto procesal, dado que las reglamentaciones de estos sistemas se caracterizan por su falta de concreción en la especificación de unas garantías mínimas, aspecto que propone esta tesis estabilizar a través del reconocimiento del JUS COGENS PROCESAL cuyo contenido y rasgos esenciales se analiza en el seno del CIADI, con vocación de expansión a otros foros.


Due to the incredible investment law’s development showed for the existence of much more than 3.300 Bilateral Investment Treaties, which are involved States stem from different legal cultures, and it is the evidence of a special scenario with opportunities for the economic grown, despite of the conflicts that rise up on the way. International law has considered a multiple sort of dispute settlement mechanisms, arbitration has gone taking the first position on the resolution of international conflicts and also in Investment Law, in part based on the contribution of the International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID), like a special foro where the majority of investors presents their claims owned to its special international recognition on this field. The majority of the disputes settlement mechanisms do not have a specific regulation about the procedural issues and the panorama is the same in the investment arbitration. The lack of a regulation about the minimun standards or procedural guaranties is evident. This research proposes a resolution of this problem turned out the notion of Procedural Jus Cogens, which has not been used in International Investment Law in general and ICSID system in specific.

Keywords

Abitratge dínversió; Arbitraje de inversión; Investment arbitration; CIADI; ICSID; Dret internacional; Derecho internacional; International law

Subjects

0 - Science and knowledge. Organization. Computer science. Information. Documentation. Librarianship. Institutions. Publications

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

derp1de1.pdf

2.330Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)