Legalidad y legitimidad de la secesión: un análisis histórico, jurídico y filosófico

Author

Fernández Codina, Gonzalo

Director

García Manrique, Ricardo

Tutor

García Manrique, Ricardo

Date of defense

2023-12-21

Pages

707 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

[spa] El objetivo de esta tesis es averiguar si la secesión unilateral debería ser legal en las democracias avanzadas. La conclusión es afirmativa y llegamos a ella en tres pasos. En primer lugar, se estudia con detalle las causas y consecuencias del nacionalismo, los movimientos separatistas y el modo en cómo reaccionan los Estados ante los mismos para así comprender qué riesgos conlleva este fenómeno y qué medidas pueden adoptarse para minimizarlos. En segundo lugar, y dado que buscamos hacer prescripciones de orden legal, analizamos cómo enfrentan el problema de la secesión los distintos ordenamientos nacionales, regionales e internacionales de lo que extraemos importantes lecciones sobre las diversas maneras en las que cabe abordar la cuestión y las ventajas que cada una de ellas comporta. Finalmente, en tercer lugar llevamos a cabo un examen crítico exhaustivo de los distintos argumentos que se han dado a favor y en contra de la legalización de la secesión en la filosofía política contemporánea; concluimos que, con pocas excepciones, están bastante desencaminados. En el último capítulo de esta tercera parte aplicamos todo lo aprendido en las páginas precedentes para exponer nuestra propuesta sobre por qué tenemos buenas razones de principio para legalizar la secesión unilateral en las democracias avanzadas y concluimos respondiendo a las principales objeciones que nuestro argumento puede sugerir.


[cat] L'objectiu d'aquesta tesi és esbrinar si la secessió unilateral hauria de ser legal en les democràcies avançades. La conclusió és afirmativa i arribem a ella en tres passos. En primer lloc, s'estudia amb detall les causes i conseqüències del nacionalisme, els moviments separatistes i la manera en com reaccionen els Estats davant els mateixos per a així comprendre quins riscos comporta aquest fenomen i quines mesures poden adoptar- se per a minimitzar-los. En segon lloc, i atès que busquem fer prescripcions d'ordre legal, analitzem com afronten el problema de la secessió els diferents ordenaments nacionals, regionals i internacionals del que extraiem importants lliçons sobre les diverses maneres en les quals es possible abordar la qüestió i els avantatges que cadascuna d'elles comporta. Finalment, en tercer lloc, duem a terme un examen crític exhaustiu dels diferents arguments que s'han donat a favor i en contra de la legalització de la secessió en la filosofia política contemporània; arribem a la conclusió que, amb poques excepcions, estan bastant desencaminats. En l'últim capítol d'aquesta tercera part apliquem tot l'après en les pàgines precedents per a exposar la nostra proposta sobre per què tenim bones raons de principi per a legalitzar la secessió unilateral en les democràcies avançades i tanquem el text responent a les principals objeccions que el nostre argument pot suggerir.


[eng] The objective of this thesis is to find out if unilateral secession should be legal in advanced democracies. The conclusion is affirmative and we reach it in three steps. Firstly, the causes and consequences of nationalism, separatist movements and the way in which States react to them are studied in detail in order to understand what risks this phenomenon entails and what measures can be adopted to minimize them. Secondly, and given that we seek to make legal prescriptions, we analyze how the different national, regional and international systems face the problem of secession, from which we draw important lessons about the various ways in which the issue can be approached and the advantages that each one of them entails. Thirdly, we carry out an exhaustive critical examination of the different arguments that have been given for and against the legalization of secession in contemporary political philosophy. We conclude that, with few exceptions, they are quite off track. In the last chapter of this third part we apply everything we learned in the preceding pages to present our proposal on why we have good reasons of principle to legalize unilateral secession in advanced democracies and we conclude by responding to the main objections that our argument may suggest.

Keywords

Nacionalisme; Nacionalismo; Nationalism; Democràcia; Democracia; Democracy; Dret constitucional; Derecho constitucional; Constitutional law; Secessió; Secesión; Secession

Subjects

342 - Public law. Constitutional law. Conflict of laws

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

GFC_TESIS.pdf

4.969Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)