La asignación de derechos de pesca en el seno de las Organizaciones Regionales de Ordenación Pesquera

Author

Astorga Beltran, Maximiliano

Director

Olesti Rayo, Andreu

Abegón Novella, Marta

Tutor

Olesti Rayo, Andreu

Date of defense

2024-02-26

Pages

444 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

[spa] Este estudio aborda la asignación de derechos de pesca en el marco de las Organizaciones Regionales de Ordenación Pesquera (OROPs), un tema esencial en el Derecho pesquero internacional. A tal efecto, la investigación se estructura en cuatro capítulos. El inicial establece el marco teórico y conceptual, proveyendo una perspectiva histórica y jurídica esencial para comprender la pesca en alta mar y la relevancia de la cooperación internacional en la gestión de poblaciones de peces compartidas. El segundo capítulo se enfoca en la regulación internacional de la asignación de derechos de pesca, examinando las disposiciones pertinentes de la Convención de las Naciones Unidas sobre el Derecho del Mar (CNUDM) y del Acuerdo sobre Poblaciones de Peces. El tercer capítulo examina las OROPs que asignan derechos de pesca en la alta mar, estudiando su estructura organizativa, procesos de toma de decisiones y estrategias contra la pesca Ilegal, No Declarada y No Reglamentada (INDNR). El cuarto y último capítulo explora las normativas y prácticas que rigen la participación y acceso a los recursos pesqueros en las OROPs. Este examen proporciona una visión integral de cómo estas organizaciones gestionan los derechos de pesca y los desafíos que enfrentan en su labor. La investigación culmina enfatizando la imperiosa necesidad de una gobernanza pesquera internacional más equitativa, resaltando la reforma de las políticas de ciertas OROPs para integrar nuevos actores y superar la dependencia de registros históricos, con el fin de mitigar la problemática de la pesca INDNR y asegurar un futuro sostenible para los recursos pesqueros.


[cat] Aquest estudi aborda l'assignació de drets de pesca en el marc de les Organitzacions Regionals d'Ordenació Pesquera (OROPs), un tema fonamental en el Dret pesquer internacional. Amb aquest objectiu, la investigació s'estructura en quatre capítols. El primer estableix el marc teòric i conceptual, proporcionant una perspectiva històrica i jurídica essencial per a comprendre la pesca a alta mar i la rellevància de la cooperació internacional en la gestió de poblacions de peixos compartides. El segon capítol se centra en la regulació internacional de l'assignació de drets de pesca, examinant les disposicions pertinents de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar (CNUDM) i de l'Acord sobre Poblacions de Peixos. El tercer capítol examina les OROPs que assignen drets de pesca a l'alta mar, estudiant la seva estructura organitzativa, processos de presa de decisions i estratègies contra la pesca Il·legal, No Declarada i No Reglamentada (INDNR). Aquest anàlisi proporciona una visió integral de com aquestes organitzacions gestionen els drets de pesca i els reptes que afronten en la seva tasca. El quart i últim capítol explora les normatives i pràctiques que regeixen la participació i accés als recursos pesquers per part de les OROPs. La investigació finalitza emfatitzant la necessitat imperiosa d'una governança pesquera internacional més equitativa, ressaltant la reforma de les polítiques de certes OROPs per integrar nous actors i superar la dependència de registres històrics, amb la finalitat de mitigar la problemàtica de la pesca INDNR i assegurar un futur sostenible per als recursos pesquers.


[eng] This study addresses the allocation of fishing rights within the framework of the Regional Fisheries Management Organizations (RFMOs), a crucial issue in international fisheries law. To this end, the research is structured into four chapters. The initial chapter establishes the theoretical and conceptual framework, providing a historical and legal perspective essential for understanding high seas fishing and the importance of international cooperation in managing shared fish stocks. The second chapter focuses on the international regulation of fishing rights allocation, examining the relevant provisions of the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) and the Fish Stocks Agreement. The third chapter examines the RFMOs that allocate fishing rights in the high seas, studying their organizational structure, decision-making processes, and strategies against Illegal, Unreported, and Unregulated (IUU) Fishing. This examination provides a comprehensive view of how these organizations manage fishing rights and the challenges they face in their work. The fourth and final chapter explores the regulations and practices governing participation and access to fishery resources in the RFMOs. The study concludes by emphasizing the urgent need for more equitable international fishery governance, highlighting the reform of certain RFMOs' policies to integrate new actors and overcome the dependence on historical records, with the aim of mitigating the problem of IUU fishing and ensuring a sustainable future for fishery resources.

Keywords

Dret internacional; Derecho internacional; International law; Cooperació internacional; Cooperación internacional; International cooperation; Política pesquera; Fishery policy; Gestió de la pesca; Gestión de la pesca; Fishery management

Subjects

341 - International law

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

This document contains embargoed files until 2024-08-26

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)