Implementación y evaluación del modelo de aprendizaje clínico “Dedicated Education Units” en Europa

Author

Pedregosa Fauste, Sara

Director

Zabalegui Yárnoz, Adelaida

Tutor

Zabalegui Yárnoz, Adelaida

Date of defense

2022-07-28

Pages

209 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

Abstract

[spa] INTRODUCCIÓN: Las experiencias de prácticas clínicas son fundamentales para que los estudiantes de Enfermería/Matrona integren la teoría en la práctica, adquieran conocimientos clínicos, herramientas, habilidades, autoconfianza y autonomía para afrontar con éxito el trabajo real de la enfermera, y se considera el componente clave de la formación en enfermería. El entorno de aprendizaje clínico está compuesto por todo lo que rodea a los estudiantes, incluidos los entornos clínicos, el equipo de salud, el personal de apoyo, los pacientes, la enfermera docente clínica y la tutora clínica, entre otros. Han sido descritos entornos poco favorables para los estudiantes debido a deficiencias organizativas, una relación deficiente entre estudiantes y formadores, y actitudes y comportamientos negativos por parte de éstos últimos. Ha sido publicada la una falta de conocimientos y dificultades de las enfermeras/matronas ante su rol formativo, dificultades para equilibrar este rol con sus otras responsabilidades, así como dificultades en los estudiantes para adquirir las competencias necesarias para la práctica. El modelo de aprendizaje clínico “Dedicated Education Units” se ha establecido como una alternativa para proporcionar un ambiente de aprendizaje de calidad con beneficios para los estudiantes, para las enfermeras/matronas y para la calidad de los cuidados y el bienestar del paciente y familia. OBJETIVOS: El objetivo general de este estudio fue analizar la implementación y los resultados del modelo de aprendizaje clínico “Dedicated Education Units” en cinco países Europeos. Como objetivos específicos: (1) analizar la eficacia de los modelos colaborativos académico-práctico de aprendizaje clínico que incluyen los roles de la enfermera docente clínica y de la enfermera mentora clínica en mejorar el aprendizaje clínico de los estudiantes de enfermería en comparación con el modelo tradicional; (2) implementar el modelo y describir y comparar los factores estructurales, culturales y personales que influyen en la implementación y en los resultados del modelo en seis organizaciones sanitarias de Europa; (3) conocer la percepción de los estudiantes respecto al modelo; (4) conocer las experiencias de estudiantes y enfermeras/matronas respecto al modelo y sobre los elementos consideran esenciales para un entorno óptimo.


[cat] INTRODUCCIÓ: Les experiències de pràctiques clíniques són fonamentals perquè els estudiants d'Infermeria/Matrona integrin la teoria a la pràctica, adquireixin coneixements clínics, eines, habilitats, autoconfiança i autonomia per afrontar amb èxit el treball real de la infermera, i es considera el component clau de la formació en infermeria. L'entorn d'aprenentatge clínic l’integra tot el que envolta als estudiants d'Infermeria/Matrona, inclosos els entorns clínics, l'equip de salut, el personal de suport, els pacients, i les infermeres docent i mentora clínica, entre altres. Són descrits entorns poc favorables per als estudiants a causa de deficiències organitzatives, una relació deficient entre estudiants i formadors, i actituds i comportaments negatius per part d'aquests últims. Existeix una falta de coneixements i dificultats de les infermeres/matrones davant el seu rol formatiu, dificultats per a equilibrar aquest rol amb altres responsabilitats, així com dificultats en els estudiants per a adquirir les competències necessàries per a la pràctica. La satisfacció dels estudiants amb les experiències i la supervisió durant les pràctiques clíniques són factors que impacten en el benestar de l'estudiant, en el seu aprenentatge i en com es desenvoluparà en el seu rol autònom. El model d'aprenentatge clínic “Dedicated Education Units” s'ha establert com una alternativa per a proporcionar un entorn d'aprenentatge de qualitat amb beneficis per estudiants, infermeres/matrones i per la qualitat de les cures i el benestar del pacient i família. OBJECTIUS: L’objectiu general d'aquest estudi va ser analitzar la implementació i els resultats del model d'aprenentatge clínic “Dedicated Education Units” en cinc països Europeus. Els objectius específics van ser: (1) analitzar l'eficàcia dels models col·laboratius acadèmic- pràctic d'aprenentatge clínic que inclouen els rols de les infermeres docent i mentora per millorar l'aprenentatge clínic dels estudiants d'Infermeria en comparació amb el model tradicional; (2) implementar el model i descriure i comparar els factors estructurals, culturals i personals que influeixen en la implementació i en els resultats d'un nou model d'entorn d'aprenentatge en sis organitzacions sanitàries d'Europa; (3) conèixer la percepció dels estudiants respecte el model; (4) conèixer les experiències dels estudiants i les infermeres/matrones en el model i la percepció sobre els elements essencials per a un entorn d’aprenentatge òptim.


[eng] Introduction: Clinical practice experiences are essential for nursing/midwifery students to integrate theory into practice, gain clinical knowledge, tools, skills, self-confidence, and autonomy to successfully deal with actual nursing work, and are considered the key component of nursing training. The clinical learning environment consists of everything that surrounds the nursing/midwifery student, including the clinical environment, the health team, support staff, patients, the clinical nurse teacher, and the clinical nurse mentor, among others. Unfavourable environments for students have been described due to organizational weaknesses, a poor relationship between students and trainers/supervisors, and negative attitudes and behaviours from these professionals. There are a lack of knowledge and difficulties of nurses/midwives to perform their training role, and in balancing it with other responsibilities, as well as difficulties in students acquiring the necessary skills for practice have been published. The students’ satisfaction with the experiences and supervision during clinical practices are factors that impact on student's well-being, their learning, and how they will perform in their autonomous role. The clinical learning model “Dedicated Education Units” has been established as an alternative to the traditional supervisory model to provide a quality clinical learning environment with benefits for the students, nurses/midwives, and improvements in the quality of care and patient and family well-being. Objectives: The main objective was to analyse the implementation and the results of the clinical learning model “Dedicated Education Units” in five European countries. Specific objectives were: (1) to analyse the effectiveness of collaborative academic-practical clinical learning models that include the roles of the clinical nurse teacher and mentor in improving the clinical learning of nursing students compared to the traditional model; (2) to implement the model and identify, describe, and compare the structural, cultural, and personal factors that influence the implementation and the results of a new clinical learning model in six healthcare organizations in Europe; (3) to describe the perception of the students regarding the model and the fourth and last objective was to describe the students and nurses/midwives’ perceptions withing the model and suggestions about optimal learning environment’ elements.

Keywords

Ensenyament de la infermeria; Enseñanza de la enfermería; Nursing education; Medicina clínica; Clinical medicine; Aprenentatge; Aprendizaje; Learning

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Note

Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translacional

Documents

SPF_TESIS.pdf

10.87Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)