El paisatge : percepció i representació : (el concepte de paisatge i el procés d'acceptació de la pintura de paisatges. Anàlisi visual del paisatge. Assaig metodològic aplicat a la Vall d'en Bas)

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Belles Arts
dc.contributor.author
Nogué, Àlex, 1953-
dc.date.accessioned
2024-04-16T07:59:15Z
dc.date.available
2024-04-16T07:59:15Z
dc.date.issued
1985-01-01
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/690623
dc.description.abstract
[cat] El paisatge, com a tema de reflexió teòrica, com origen de la concreció de personals poètiques i com objecte de sobtades i radicals transformacions, torna a estar de moda. Les causes d’aquesta revalorització obeeixen a una complexa i contradictòria trama ideològica. En els anys seixanta es va viure els començaments d'una eufòria consumista, l'atractiu econòmic i social de les grans concentracions urbanes i la substitució progressiva d'uns senyals de cultura pròpies per uns senyals de cultura importades. La posterior aparició d'una crítica al progrés, com a ideologia legitimadora de totes les transformacions, i la ruptura de les esperances socialistes, com a via d'accés a possibles utopies, introduïren, dins les cultures industrialitzades, la revalorització de forces i costums arrelades en la tradició centenària o en l'exotisme: el redescobriment de les coses velles. El paisatge, enquadrat en el context de revalorització del passat i com a sinònim de natura -la natura perduda- ocuparà un atractiu preferent. A l’alternativa d‘enderrocar, d’edificar, de transformar.. les noves situacions -econòmiques o ideològiques, tant se val- hi oposen la de remodelar, retocar, restaurar, i per que no, preservar. En pintura, la temàtica del paisatge esdevingué el motor decisiu pera la implantació de nous codis estètics, resultats d'innovadores actituds ideològiques referides als vincles entre l'home i la natura i als processos d'identificació nacional. A partir dels postulats d’algunes avantguardes que convertiren la pintura en model i representació alhora, el paisatge es convertí -fetes les justes excepcions- en una temàtica desfasada, vinculada, amb lleugeresa, a una ideologia reaccionaria i prototip d'uns interessos comercials més que creatius. La dècada dels vuitanta sembla haver-se encetat amb la integració de noves significacions pera cada mot, no se sap si per una major precisió o per una major ambigüitat. El paisatge podrà ésser també justament el contrari d'allò que fins ara s’havia entès.
ca
dc.format.extent
922 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Pintura de paisatges
ca
dc.subject
Pintura de paisaje
ca
dc.subject
Landscape painting
ca
dc.subject
Vall d'en Bas (Catalunya)
ca
dc.subject
Vall d'en Bas (Cataluña)
ca
dc.subject
Vall d'en Bas (Catalonia)
ca
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
ca
dc.title
El paisatge : percepció i representació : (el concepte de paisatge i el procés d'acceptació de la pintura de paisatges. Anàlisi visual del paisatge. Assaig metodològic aplicat a la Vall d'en Bas)
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
75
ca
dc.contributor.director
Milicua, José, 1921-
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

ANF_TESI.pdf

125.6Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)