Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
[cat] INTRODUCCIÓ: El suport social percebut i la resiliència han estat poc estudiats en persones amb un primer episodi psicòtic (PEP). Com a factors protectors que són, podrien ajudar a les persones a afrontar i afavorir la recuperació després de l’episodi. Els estudis existents, en general, apunten a que hi ha diferències respecte a aquests factors entre les persones amb un PEP en comparació amb les persones control. Pel que fa a les diferències de sexe gairebé no s’han examinat i no són concloents. Alhora, la poca literatura científica que existeix sobre aquests factors en persones amb un PEP sembla apuntar que el suport social percebut i la resiliència es relacionen amb variables clíniques i psicosocials. Amb tot això, falta més recerca per tal d’examinar-ho més en detall en aquesta població, i conèixer amb quines variables es relacionen. Això podria ajudar a detectar noves vies d’intervenció psicològica i ampliar les que ja existeixen. HIPÒTESIS: 1. Les persones amb un primer episodi psicòtic percebran disposar de menys suport social en comparació amb les persones control. 2. Les dones amb un primer episodi psicòtic i les dones control percebran disposar de més suport social que els homes amb un primer episodi psicòtic. 3. El suport social percebut estarà associat amb algunes variables sociodemogràfiques, clíniques i psicosocials en les persones amb un primer episodi psicòtic a l’inici del trastorn. 4. Les persones amb un primer episodi psicòtic seran menys resilients en comparació amb les persones control. 5. Les dones amb un primer episodi psicòtic i les dones control seran més resilients que els homes amb un primer episodi psicòtic. 6. La resiliència estarà associada amb algunes variables sociodemogràfiques, clíniques i psicosocials en les persones amb un primer episodi psicòtic a l’inici del trastorn. OBJECTIUS: 1. Comparar el suport social percebut entre una mostra de persones amb un primer episodi psicòtic enfront d’una mostra de persones control. 2. Estudiar les diferències de sexe respecte el suport social percebut en una mostra de persones amb un primer episodi psicòtic i també en una mostra de persones control. 3. Explorar quines variables sociodemogràfiques, clíniques i psicosocials es relacionen amb el suport social percebut a l’inici del primer episodi psicòtic. 4. Comparar la resiliència entre una mostra de persones amb un primer episodi psicòtic enfront d’una mostra de persones control. 5. Estudiar les diferències de sexe respecte la resiliència en una mostra de persones amb un primer episodi psicòtic i també en una mostra de persones control. 6. Explorar quines variables sociodemogràfiques, clíniques i psicosocials es relacionen amb la resiliència a l’inici del primer episodi psicòtic.
[eng] INTRODUCTION: Perceived social support and resilience have been understudied in people with first- episode psychosis (FEP). Since they are protective factors that they are, perceived social support and resilience could help people cope and promote recovery after the episode. Existing studies, generally point to differences between people with FEP compared to control people in these factors. Furthermore, sex differences have hardly been examined and are inconclusive. At the same time, the little scientific literature that exists on these factors in people with FEP seems to indicate that perceived social support and resilience are related to clinical and psychosocial variables. As a result, more research is needed to examine these factors in more detail within this population, as well as to ascertain which variables they are related to. This could help detect new lines of psychological intervention and expand existing ones. HYPOTHESIS: 1. People with first-episode psychosis will perceive that they have less social support compared to control people. 2. Women with first-episode psychosis and control women will perceive having more social support than men with a first-episode psychosis. 3. Perceived social support will be associated with some sociodemographic, clinical and psychosocial variables in people with first-episode psychosis at the onset of the disorder. 4. People with first-episode psychosis will be less resilient compared to control people. 5. Women with first-episode psychosis and control women will be more resilient than men with a first psychotic episode. 6. Resilience will be associated with some sociodemographic, clinical and psychosocial variables in people with first-episode psychosis at the onset of the disorder. OBJECTIVE/S: 1. To compare perceived social support among a sample of people with first- episode psychosis versus a sample of control people. 2. To study gender differences regarding perceived social support in a sample of people with first-episode psychosis and also in a sample of control people. 3. To explore which sociodemographic, clinical and psychosocial variables are related to perceived social support at the onset of the first-episode psychosis. 4. To compare resilience between a sample of people with first-episode psychosis versus a sample of control people. 5. To study gender differences regarding resilience in a sample of people with first-episode psychosis and also in a sample of control people. 6. To explore which sociodemographic, clinical and psychosocial variables are related to resilience at the onset of the first-episode psychosis.
Psicosi; Psicosis; Psychoses; Resiliència (Tret de la personalitat); Resiliencia (Psicología); Resilience (Personality trait); Treball social en salut mental; Trabajo social psiquiátrico; Psychiatric social work
616.89 - Psiquiatría. Psicopatología
Ciències de la Salut
Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translacional / Tesi realitzada al Parc Sanitari Sant Joan de Déu
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.