Diseño, desarrollo, usabilidad y expectativas de una app para el automanejo de crisis emocionales en pacientes con trastorno límite de personalidad

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Solves Parera, Laia
dc.date.accessioned
2025-04-22T10:53:33Z
dc.date.available
2025-04-22T10:53:33Z
dc.date.issued
2025-04-09
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/694277
dc.description.abstract
Antecedents: El trastorn límit de la personalitat (TLP) és un trastorn mental sever caracteritzat per crisis emocionals. Tradicionalment, la intervenció en crisi pel TLP s’ha realitzat a través de trucades telefòniques, visites d’urgències i/o hospitalitzacions psiquiàtriques, el qual implica un ús intensiu de recursos. En aquest context, es proposa l’ús d’aplicacions de mòbil basades en intel·ligència artificial com una solució innovadora i eficient per fer front a aquest repte clínic. Mètode: Es van realitzar tres estudis per: i) dissenyar i desenvolupar una app basada en algoritmes psicoterapèutics d’Intel·ligència Artificial per crisis emocionals en TLP (B·RIGHT) en coproducció entre un equip de psicòlegs clínics i tècnics experts en apps, ii) analitzar la usabilitat i satisfacció amb la proba de concepte de B·RIGHT mitjançant l’Escala d’Usabilitat (SUS) i altres qüestionaris en una mostra de 25 pacients amb TLP, iii) analitzar les expectatives de resultat del tractament, així com factors predictors d’aquestes, mitjançant el Qüestionari d’Expectatives (CEQ) i entrevistes individuals en una mostra de 51 pacients amb TLP. Resultats: Els resultats van mostrar que B·RIGHT inclou tres fluxos emocionals (enuig, ansietat i tristesa) organitzats en 10 nivells de tractament, amb 53 tècniques psicoterapèutiques validades en diferents formats. L’app va rebre el reconeixement de l’AEMPS com producte sanitari conforme als estàndards de qualitat. En quant a la usabilitat, els pacients van considerar l’app fàcil d’utilitzar (mitja de 4.03 al SUS) i altament satisfactòria (mitja de 4.02 al SS). L’experiència emocional va ser positiva, destacant que l’aplicació va resultar calmant i va generar una sensació de seguretat en els usuaris. Les expectatives dels pacients van ser generalment positives (mitja superior a 7 al CEQ); el 96% preferia integrar l’app en el seu tractament habitual. Les entrevistes van revelar expectatives com "millora general", "millor gestió de crisis", “suport”, “expectativa positiva” i “tenir més estratègies”. Es va identificar la comorbiditat amb un TEPT com a factor predictor de les expectatives. Conclusions: B·RIGHT es una app nativa que utilitza algoritmes psicoterapèutics per avaluar i tractar crisis emocionals en TLP que ha obtingut resultats preliminars positius en quant a la seva usabilitat i expectatives. Es requereix d’assajos clínics aleatoritzats per a la seva validació clínica.
ca
dc.description.abstract
Antecedentes: El trastorno límite de la personalidad (TLP) es un trastorno mental severo caracterizado por crisis emocionales. Tradicionalmente, la intervención en crisis para el TLP se ha realizado a través de llamadas telefónicas, urgencias y/u hospitalizaciones psiquiátricas, lo que implica un uso intensivo de recursos. En este contexto, se propone el uso de aplicaciones de móvil basadas en inteligencia artificial como una solución innovadora y eficiente para hacer frente a este reto clínico. Método: Se realizaron tres estudios para: i) diseñar y desarrollar una app basada en algoritmos psicoterapéuticos de Inteligencia Artificial para crisis emocionales en TLP (B·RIGHT) en coproducción entre un equipo de psicólogos clínicos y técnicos expertos en apps, ii) analizar la usabilidad y satisfacción con la prueba de concepto de B·RIGHT mediante la Escala de Usabilidad (SUS) y otros cuestionarios en una muestra de 25 pacientes con TLP, iii) analizar las expectativas de resultado del tratamiento, así como factores predictores de estas, mediante el Cuestionario de Expectativas (CEQ) y entrevistas individuales en una muestra de 51 pacientes con TLP. Resultados: Los resultados mostraron que B·RIGHT incluye tres flujos emocionales (enfado, ansiedad y tristeza) organizados en 10 niveles de tratamiento, con 53 técnicas psicoterapéuticas validadas en diferentes formatos. La app recibió el reconocimiento de la AEMPS como producto sanitario conforme a estándares de calidad. En cuanto a la usabilidad, los pacientes la consideraron fácil de usar (media de 4.03 en SUS) y altamente satisfactoria (media de 4.02 en SS). La experiencia emocional fue positiva, destacando que la aplicación resultó calmante y generó una sensación de seguridad en los usuarios. Las expectativas de los pacientes fueron generalmente positivas (medias superiores a 7 en CEQ); el 96% prefería integrar la app en su tratamiento habitual. Las entrevistas revelaron expectativas como "mejoría general", "mejor gestión de crisis", “soporte”, “expectativa positiva” y “tener más estrategias”. Se identificó la comorbilidad con el TEPT como un factor predictor de expectativas. Conclusiones: B·RIGHT es una app nativa que utiliza algoritmos psicoterapéuticos para evaluar y tratar crisis emocionales en TLP que ha obtenido resultados preliminares positivos en cuanto a su usabilidad y expectativas. Se requieren ensayos clínicos aleatorizados para su validación clínica.
ca
dc.description.abstract
Background: Borderline personality disorder (BPD) is a severe mental disorder characterized by emotional crises. Traditionally, crisis intervention for BPD has been conducted through telephone calls, emergency and/or psychiatric hospitalization, which involves intensive use of resources. In this context, the use of artificial intelligence-based mobile applications is proposed as an innovative and efficient solution to address this clinical challenge. Method: Three studies were conducted to: i) design and develop an app based on Artificial Intelligence psychotherapeutic algorithms for emotional crises in BPD (B·RIGHT) in co-production between a team of clinical psychologists and experts in technology and apps, ii) to analyze usability and satisfaction with the B·RIGHT proof of concept using the System Usability Scale (SUS) and other questionnaires in a sample of 25 BPD patients, iii) to analyze treatment outcome expectations, and their predictors, using the Credibility/Expectations Questionnaire (CEQ) and individual interviews in a sample of 51 BPD patients. Results: The results showed that B·RIGHT includes three emotional flows (anger, anxiety and sadness) organized into 10 levels of treatment, with 53 validated psychotherapeutic techniques in different formats. The app received recognition from the AEMPS as a medical device that complies with quality standards. In terms of usability, patients considered it easy to use (mean of 4.03 in SUS) and highly satisfactory (mean of 4.02 in SS). The emotional experience was positive, highlighting that the app was calming and generated a sense of security in users. Patients' expectations were generally positive (means above 7 in CEQ); 96% preferred to integrate the app into their usual treatment. Interviews revealed key themes such as "overall improvement," "better crisis management," "support," "positive expectation," and "having more strategies." Comorbidity with PTSD was identified as a predictor of expectations. Conclusions: B·RIGHT is a native app that uses psychotherapeutic algorithms to assess and treat emotional crises in BPD that has obtained positive preliminary results in terms of usability and expectations. Randomized clinical trials are required for its clinical validation.
ca
dc.format.extent
278 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Trastorn Límit de la Personalitat
ca
dc.subject
Apps
ca
dc.subject
Intervenció en crisi
ca
dc.subject
Usabilitat
ca
dc.subject
Crisis emocionals
ca
dc.subject
Expectatives
ca
dc.subject.other
Salut i serveis socials
ca
dc.title
Diseño, desarrollo, usabilidad y expectativas de una app para el automanejo de crisis emocionales en pacientes con trastorno límite de personalidad
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
ca
dc.subject.udc
616.89
ca
dc.contributor.authoremail
LaiaSP6@blanquerna.url.edu
ca
dc.contributor.codirector
Palma Sevillano, Carolina
dc.contributor.codirector
Frías Ibáñez, Álvaro
dc.contributor.tutor
Palma Sevillano, Carolina
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

TesiTDX_Laia_Solves.pdf

4.316Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)