Del Estado Constitucional al Estado Convencional del Derecho: Análisis del Caso Bolivia

dc.contributor.author
Miranda Hayes, Sergio
dc.date.accessioned
2025-04-30T15:47:29Z
dc.date.available
2025-04-30T15:47:29Z
dc.date.issued
2025-04-11
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/694335
dc.description.abstract
Aquesta tesi doctoral aborda la transformació de l'Estat constitucional de Dret cap a un Estat convencional de Dret a Bolívia, i examina com els drets humans i els estàndards internacionals han modelat el seu ordenament jurídic. En aquest context, el control de convencionalitat emergeix com a instrument central per garantir la conformitat del dret intern amb els tractats internacionals, especialment en el marc de la Convenció Americana sobre Drets Humans (CADH). Aquest control, exercit tant per la Cort Interamericana de Drets Humans (Tall IDH) com pels jutges nacionals, ha generat un canvi normatiu que prioritza la protecció dels drets fonamentals a través de la incorporació del bloc de constitucionalitat. La investigació situa aquest fenomen en un marc històric i doctrinal, analitzant com Bolívia ha integrat aquestes normes internacionals a través de la seva Constitució del 2009, establint la seva preferència en casos on ofereixen més garanties que el dret intern. El treball explora, a més, les tensions inherents al control de convencionalitat, incloent-hi l'impacte sobre la sobirania estatal i els principis constitucionals tradicionals com la supremacia i la rigidesa constitucional. S'argumenta que, si bé aquest paradigma enforteix la protecció dels drets humans, també introdueix desafiaments significatius, com ara la reconfiguració del rol del poder judicial i les possibles contradiccions entre el dret intern i les interpretacions de la Cort IDH. A través d'un enfocament comparat amb altres països llatinoamericans com Argentina, Colòmbia i Mèxic, la tesi avalua com el control de convencionalitat ha evolucionat a la regió, considerant les particularitats del cas bolivià i les limitacions estructurals i polítiques. Un capítol destacat de la tesi examina el “cas Evo Morales”, com a exemple paradigmàtic dels excessos i desafiaments del control de convencionalitat a Bolívia. En aquest cas, la Sentència Constitucional 0084/2017, que va habilitar la reelecció presidencial, va mostrar com la interpretació convencional es pot utilitzar políticament, comprometent l'estabilitat institucional i la independència judicial. Finalment, la tesi conclou que, tot i que Bolívia ha avançat cap a la consolidació d'un Estat convencional de dret, aquest procés enfronta obstacles significatius, especialment a l'aclariment de la relació entre les normes internes i els estàndards internacionals, així com a la necessitat d'enfortir la institucionalitat democràtica per evitar que el control de convencionalitat es converteixi en un instrument de poder polític.
dc.description.abstract
Esta tesis doctoral aborda la transformación del Estado constitucional de Derecho hacia un Estado convencional de Derecho en Bolivia, examinando cómo los derechos humanos y los estándares internacionales han moldeado su ordenamiento jurídico. En este contexto, el control de convencionalidad emerge como un instrumento central para garantizar la conformidad del derecho interno con los tratados internacionales, especialmente en el marco de la Convención Americana sobre Derechos Humanos (CADH). Este control, ejercido tanto por la Corte Interamericana de Derechos Humanos (Corte IDH) como por los jueces nacionales, ha generado un cambio normativo que prioriza la protección de los derechos fundamentales a través de la incorporación del bloque de constitucionalidad. La investigación sitúa este fenómeno en un marco histórico y doctrinal, analizando cómo Bolivia ha integrado estas normas internacionales a través de su Constitución de 2009, estableciendo su preferencia en casos donde ofrecen mayores garantías que el derecho interno. El trabajo explora además las tensiones inherentes al control de convencionalidad, incluyendo el impacto sobre la soberanía estatal y los principios constitucionales tradicionales como la supremacía y la rigidez constitucional. Se argumenta que, si bien este paradigma fortalece la protección de los derechos humanos, también introduce desafíos significativos, como la reconfiguración del rol del poder judicial y las posibles contradicciones entre el derecho interno y las interpretaciones de la Corte IDH. A través de un enfoque comparado con otros países latinoamericanos como Argentina, Colombia y México, la tesis evalúa cómo el control de convencionalidad ha evolucionado en la región, considerando las particularidades del caso boliviano y sus limitaciones estructurales y políticas. Un capítulo destacado de la tesis examina el “caso Evo Morales”, como ejemplo paradigmático de los excesos y desafíos del control de convencionalidad en Bolivia. En este caso, la Sentencia Constitucional 0084/2017, que habilitó la reelección presidencial, mostró cómo la interpretación convencional puede ser utilizada políticamente, comprometiendo la estabilidad institucional y la independencia judicial. Finalmente, la tesis concluye que, aunque Bolivia ha avanzado hacia la consolidación de un Estado convencional de Derecho, este proceso enfrenta obstáculos significativos, especialmente en la clarificación de la relación entre las normas internas y los estándares internacionales, así como en la necesidad de fortalecer la institucionalidad democrática para evitar que el control de convencionalidad se convierta en un instrumento de poder político.
dc.description.abstract
This doctoral thesis addresses the transformation of the constitutional State of Law into a conventional State of Law in Bolivia, examining how human rights and international standards have shaped its legal system. In this context, conventionality control emerges as a central instrument to guarantee the conformity of domestic law with international treaties, especially within the framework of the American Convention on Human Rights (ACHR). This control, exercised by both the Inter-American Court of Human Rights (IACHR) and national judges, has generated a normative change that prioritizes the protection of fundamental rights through the incorporation of the constitutionality block. The research places this phenomenon in a historical and doctrinal framework, analyzing how Bolivia has integrated these international norms through its 2009 Constitution, establishing its preference in cases where they offer greater guarantees than domestic law. The work also explores the tensions inherent in conventionality control, including the impact on state sovereignty and traditional constitutional principles such as supremacy and constitutional rigidity. It is argued that, while this paradigm strengthens the protection of human rights, it also introduces significant challenges, such as the reconfiguration of the role of the judiciary and the possible contradictions between domestic law and the interpretations of the IACHR. Through a comparative approach with other Latin American countries such as Argentina, Colombia and Mexico, the thesis evaluates how conventionality control has evolved in the region, considering the particularities of the Bolivian case and its structural and political limitations. A prominent chapter of the thesis examines the “Evo Morales case”, as a paradigmatic example of the excesses and challenges of conventionality control in Bolivia. In this case, Constitutional Sentence 0084/2017, which enabled presidential reelection, showed how conventional interpretation can be used politically, compromising institutional stability and judicial independence. Finally, the thesis concludes that, although Bolivia has made progress towards the consolidation of a conventional State of Law, this process faces significant obstacles, especially in clarifying the relationship between internal norms and international standards, as well as in the need to strengthen democratic institutions to prevent conventionality control from becoming an instrument of political power.
dc.format.extent
316 p.
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Control de comoditat
dc.subject
Conventionality control
dc.subject
Control de convencionalidad
dc.subject
Drets Humans
dc.subject
Human Rights
dc.subject
Derechos Humanos
dc.subject
Estat Convencional de Dret
dc.subject
Conventional Rule of Law
dc.subject
Estado Convencional de Derecho
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
Del Estado Constitucional al Estado Convencional del Derecho: Análisis del Caso Bolivia
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-04-30T15:47:29Z
dc.subject.udc
341
dc.contributor.director
Miguel Bárcena, Josu de
dc.contributor.tutor
Gavara de Cara, Juan Carlos
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Dret


Documents

smh1de1.pdf

1.513Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)