Nous reptes i oportunitats per l'abordatge i el maneig de la malaltia pulmonar obstructiva crònica

Autor/a

Capdevila Pons, Marc

Director/a

Oliveira, Vinicius Rosa de

Codirector/a

Agustí Garcia-Navarro, Alvar

Data de defensa

2025-02-07

Pàgines

242 p.



Departament/Institut

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Ciències de la Salut

Programa de doctorat

Cures integrals i Serveis de salut

Resum

La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) és un problema de salut pública greu, amb una elevada prevalença i un alt infradiagnòstic. Tot i la seva associació amb el tabaquisme, també afecta no fumadors per factors ambientals i genètics. Aquesta tesi analitza noves estratègies per al seu abordatge, incloent-hi la telemedicina (TM), la detecció precoç i la gestió en poblacions joves. Mitjançant una revisió sistemàtica i estudis observacionals, es van avaluar les modalitats de TM, el seu ús a Espanya i les diferències clíniques entre pacients joves i d’edat avançada. Es va identificar un infrautilització de la TM malgrat el seu potencial, i es van destacar biomarcadors diferencials en pacients joves amb MPOC. L’estudi a Osona revela una prevalença significativa d’alteracions espiromètriques en població jove. Les conclusions subratllen la necessitat d’implementar la TM, millorar la detecció precoç i adaptar el maneig segons les característiques dels pacients.


Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is a major public health issue with high prevalence and underdiagnosis. Although traditionally linked to smoking, it also affects non-smokers due to environmental and genetic factors. This thesis explores new strategies for COPD management, including telemedicine (TM), early detection, and disease management in younger populations. Through a systematic review and observational studies, different TM modalities, their use in Spain, and clinical differences between young and older COPD patients were assessed. Despite its potential, TM remains underutilized. Additionally, young COPD patients exhibit distinct biomarker profiles and a significant disease burden. A study in Osona revealed a high prevalence of spirometric alterations in young individuals. The findings highlight the need for broader TM implementation, improved early detection, and personalized management approaches tailored to patient characteristics.

Paraules clau

Pulmons--Malalties obstructives; Marcadors bioquímics; Telemedicina; Tabaquisme; Espirometria; Qualitat de vida; Salut pública--Personal; Educació sanitària

Matèries

616.2 - Patologia de l'aparell respiratori

Àrea de coneixement

Salut

Documents

Aquest document conté fitxers embargats fins el dia 07-02-2026

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)